El Pla estratègic Granollers 2030 avança: 150 propostes recollides i participació de 500 persones en la vintena de sessions organitzades

S’ha obert un qüestionari adreçat a tota la ciutadania per fer aportacions

23 de Març 2022
+

El Pla estratègic Granollers 2030 es troba immers en la fase de recollida de propostes, que es fa a través de sessions de treball i esdeveniments diversos. Unes propostes, projectes i accions que han de donar resposta als quatre reptes plantejats inicialment (Fomentar la transició ecològica i fer front a l’emergència climàtica; treballar per la prosperitat econòmica i la redistribució de la riquesa; promoure la igualtat d’oportunitats i la cohesió social; i enfortir comunitats i fomentar la innovació pública) per avançar cap a una ciutat més sostenible ambientalment, socialment i econòmicament.

Fins ara, s’han organitzat 22 sessions per recollir propostes, en les que han participat 500 persones i s’han identificat 150 propostes. Des de l’Oficina Tècnica i la Direcció col·legiada del Pla es fa un treball de buidatge de les aportacions per tal d’agrupar-les i ordenar-les en eixos que puguin ser després utilitzats per elaborar les missions.

Amb l’objectiu d’identificar les visions i propostes de tots els sectors i els públics, s’organitzen sessions de treball i esdeveniments amb formats diversos. Des de tallers monogràfics sobre temes concrets (noves economies, economia social i tercer sector, Formació professional, economia i empresa, entre d’altres), sessions específiques amb diferents públics (granollerins que viuen a l’estranger, infants i adolescents, persones nouvingudes, entre d’altres) i també sessions obertes.

Durant les pròximes setmanes, es continuaran les sessions de treball sectorials i també es faran sessions inspiradores obertes. Els resultats d’aquests esdeveniments, juntament amb els resultats obtinguts de les respostes al qüestionari, seran la base sobre la qual els grups motors i la direcció col·legiada treballaran per elaborar les missions Granollers 2030 en una sessió de treball programada pel dia 30 d’abril. 

Properes activitats

Les setmanes vinents tindran diverses activitats per recollir propostes, que inclouen sessions obertes a la ciutadania, sessions monogràfiques de treball i formularis dirigits a la ciutadania i a entitats.

Entre les sessions obertes, que tenen l’objectiu de fomentar la reflexió sobre els grans reptes de la ciutat, com són la sostenibilitat i les noves energies, la salut o l’habitatge.

  • “La ciutat que volem. Entorns sostenibles i saludables”. El dia 28 de març a les 19 hores, al Museu, amb Glòria Carrasco-Turigas i Joan Herrera Torres. Moderarà el debat Arnau Queralt i Bassa, comissari del Pla estratègic.

  • “Cuidem-nos. La salut, més enllà dels serveis sanitaris”. El dia 31 de març a les 19.30 hores, a la Sala d’actes de la Biblioteca de Roca Umbert, amb Mònica Botta, Ferran Nonell Gregori i Gemma Mota Jiménez. Moderarà el debat Fina Jerez Bernat, comissària del Pla estratègic.

  • “Habitatge i reptes de futur. Noves necessitats, nous models”. El dia 6 d’abril a les 19 hores, al Museu, amb Carme Trilla Bellart, Maria Sisternas Tusell i Pere Montaña i Josa. Moderarà la sessió Montse Òdena Larrosa, directora de serveis d’urbanisme i habitatge.

Per altra banda, es continuarà amb les sessions monogràfiques dirigides a públics i temes específics:

  • Sessió sobre nova ciutadania i diversitat.

  • Sessió amb les associacions de veïns i veïnes.

  • Sessió sobre sostenibilitat en la indústria i el comerç.

  • Sessió sobre professionalització i FP.

Infants i adolescents imaginen la ciutat del futur

El dissabte 2 d’abril a la tarda, els infants i joves de la ciutat podran participar a un Hackató, que tindrà lloc a la nau Dents de Serra de Roca Umbert.

Una hackató és un esdeveniment únic, vibrant, creatiu i d’aprenentatge on els infants i joves de la ciutat abordaran reptes per equips, generant solucions originals i tangibles. Per tant, el procés està enfocat a la generació col·laborativa de solucions amb impacte.

El Hackató de Granollers 2030: ciutat jugable sorgeix, doncs, com una gran experiència creativa basada en la ideació, cocreació i prototipatge en equip, on totes les persones que hi participin aportaran les seves experiències, coneixements i habilitats per crear projectes, que donaran resposta als reptes identificats en les sessions de treball prèvies del Consell dels Infants i el Consell de les Adolescències. 

Un enquesta per ampliar la visió a tota la ciutadania

Quan es va aprovar el document d’orientació i organització del procés, es va preveure la realització d’una enquesta a la ciutadania. Davant d’aquest compromís, a partir del dia 24 de març i fins al 19 d’abril, es recolliran les respostes en línia al formulari que ja està disponible per a tothom qui vulgui fer les seves aportacions.

A més, les pròximes setmanes hi haurà enquestadors a peu de carrer que garanteixin la recollida de propostes d’un públic divers. Els resultats de les enquestes s’incorporaran al treball dels grups motors.

Per altra banda, també hi ha disponible un formulari dirigit a entitats, que té l’objectiu de recollir les seves propostes. Aquest romandrà obert fins al dia 6 d’abril. Les entitats que ho desitgin poden descarregar el formulari, emplenar-lo i enviar-lo al correu plaestrategic@granollers.cat abans de la data límit.

Tota la informació del procés i els resultats es poden consultar a l’espai web

A la pàgina web del Pla estratègic www.plaestrategicgranollers.cat i a la plataforma Granollers Participa hi ha disponibles les conclusions de tots els espais de participació fets fins ara, a més de les gravacions de les sessions obertes a la ciutadania, que ja compten amb un total de 2.300 visualitzacions.

Un pla estratègic amb lideratge distribuït i orientat a l’acció

L’acte públic de presentació del procés d’elaboració del 3r Pla estratègic (4 d’octubre de 2021) va donar el tret de sortida a un seguit d’activitats i esdeveniments que tindran lloc fins al mes de maig, i que permeten dibuixar conjuntament quina ciutat volem per al 2030.

Amb la mirada posada en els grans reptes globals definits en l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i els 17 ODS, el pla estratègic es planteja com un procés participatiu i de reflexió que ha d’impulsar el desenvolupament sostenible i la transformació de la nostra ciutat.

El Pla estratègic està concebut com un pla de ciutat i orientat a l’acció, amb lideratge distribuït, i coordinat amb altres plans i òrgans supramunicipals. Es tracta d’arribar a un compromís de tots els actors, públics i privats, per tal d’avançar cap a un desenvolupament equitatiu, just i sostenible.

El Pla estratègic Granollers 2030 incorpora la metodologia del que s’anomenen plans estratègics locals de tercera generació, basats en missions en lloc de projectes. Entenem una missió com un conjunt d’accions de caràcter innovador, transversal, ambiciós i alhora realista, orientades a aconseguir, dins d’un termini establert, un objectiu mesurable. Aquestes accions, que han de donar resposta als reptes transversals, han de ser elaborades i dutes a terme a partir del treball col·laboratiu de tots els agents.

Per altra banda, aquesta nova metodologia per a la planificació estratègica, a diferència de les primeres i segones generacions, té un marc des d’on partir per construir missions i visions: els ODS i la Nova Agenda Urbana. Un escenari que permet compartir reptes i objectius amb diferents agents públics, privats i comunitaris a fi de facilitar una agenda d’actuació conjunta i amb lideratge distribuït.

Per tal de liderar els treballs d’elaboració del pla es va nomenar una direcció col·legiada, formada per tres persones comissàries nomenades pel ple municipal, acompanyades per dues persones de l’equip tècnic de l’Ajuntament i amb l’assessorament de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERMB) de la Universitat Autònoma.

Aquest instrument ha de permetre impulsar la transformació de la nostra ciutat per encarar els reptes i necessitats presents i del futur, així com estructurar una agenda a mitjà i llarg termini. A més, és una oportunitat per sumar-se a les dinàmiques vinculades a l’Agenda 2030, com el nou marc comunitari europeu 2021-2026 i els Fons NextGeneration i les agendes urbanes de Catalunya i Espanya.


Com és el procés d’elaboració

El passat mes de juliol, el plenari municipal va aprovar per unanimitat el document d'orientació i organització del procés "Tercer Pla estratègic Granollers 2030. Un pla d’acció local amb sentit global", que va establir els reptes transversals que han de guiar la definició de les missions, així com l’organització, el model de governança i les fases del procés participatiu.

Per tal de conduir aquest procés, es van nomenar tres persones comissàries que lideren els treballs de definició de les missions Granollers 2030, que es fan en el si dels grups motors a partir de totes les aportacions de cadascun dels esdeveniments, processos de participació i grups de treball.

Les tres persones que exerceixen el comissariat i formen la direcció col·legiada del Pla en aquesta primera etapa són Mireia Cammany Dorr, a càrrec de conduir el grup motor de l’àmbit econòmic; Fina Jerez Bernat, que lidera el grup de treball de l’àmbit social, i Arnau Queralt Bassa, responsable del grup de treball de l’àmbit ambiental.

L’ajuntament de Granollers ha signat un conveni amb l’IERMB per tal que aquest institut universitari especialitzat en polítiques urbanes dugui a terme l’assessorament en el procés metodològic que ha de portar fins a la definició i aprovació de les missions Granollers 2030.

La primera fase del procés té l’objectiu de definir les missions i es duu a terme des de l’octubre de 2021 i fins al maig de 2022. Aquesta tasca es fa en el si dels 3 grups motor, formats per persones vinculades a la ciutat i amb coneixement en els àmbits de treball en què s’han distribuït (social, ambiental i econòmic), que recolliran les propostes que sorgeixin en els diferents espais d’aportacions. En ser persones amb coneixements diversos, s’encarregaran de transformar les aportacions en missions amb visió innovadora i que impliquin l’acció de diversos agents.

Al llarg d’aquest període, s’organitzen esdeveniments participatius diversificats segons el públic al qual es dirigeixen, amb la finalitat de recollir propostes de tots els sectors i àmbits de la ciutat.