El Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers celebra la seva trobada anual

El plenari ha servit per aprovar el pla anual i presentar el Servei d’Orientació de l’Ajuntament

19 de Gener 2023
+
El Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers celebra la seva trobada anual

Aquest dimecres 18 de gener a la tarda s’ha celebrat a la Sala de Plens de la sessió plenària del Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers. La trobada, que se celebra un cop cada any, ha servit per aprovar el pla de treball anual d’aquest òrgan consultiu i participatiu.

També s’ha presentat el Servei d’Orientació de l’Ajuntament de Granollers que ofereix

informació i assessorament personalitzat en matèria educativa o professional. Aquest servei deriva justament del Consell de la Formació Professional i l'Ocupació de Granollers. Des de quatre equipaments municipals, professionals de diferents serveis ofereixen acompanyament en la definició dels itineraris formatius, ajuden a fer tràmits concrets, a reorientar la vida laboral...

Justament, la trobada ha comptat amb la participació de Màrius Martínez, doctor en Ciències de l’Educació i professor d’orientació professional a la UAB, que ha ofert la xerrada sobre orientació «Reptes de l’Orientació Professional des d’una perspectiva local».

El pla de treball anual del Consell de la FP

El pla de treball per al curs 2022-2023 presenta sis línies estratègiques que es basen en els tres pilars de l'ecosistema local de la Formació Professional, com són l'orientació, l'acreditació i l'oferta formativa. Així, les línies estratègiques plantejades i les principals accions són:

- Garantir un sistema d’informació i orientació professional de la ciutat de Granollers. Es proposa definir un nou model per a la Fira Guia’t.

- Vetllar perquè la ciutadania de Granollers tingui accés als processos d’acreditació professional. Es planteja la possibilitat d’organitzar sessions per donar a conèixer entre diferents col·lectius d’aquests processos.

- Garantir trajectòries de continuïtat educativa. En aquesta línia es destaca l’estudi que farà la Diputació de Barcelona per poder tenir un pla d’acció del projecte Sumant Oportunitats.

- Impulsar l’oferta formativa en els diferents nivells formatius i adequar-se a les necessitats del territori generalitzant-ne el seu caràcter dual. En aquest punt es seggereix recuperar la comissió de planificació i poder fer de nou una jornada entre empreses i centres educatius.

- Promoure la innovació, l’emprenedoria i la mobilitat internacional. En aquesta línia, es destaca el programa MetropolisFPLab, projecte d’innovació impulsat per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) i la Fundació BCN Formació Professional amb l’objectiu de posar en valor el talent de l’alumnat d’FP apropant-lo al mercat laboral, potenciant l’adquisició de competències clau i fomentant la seva inserció laboral a través de la metodologia d’innovació oberta en un entorn real. Hi participen 2 territoris fora de l’AMB, Granollers i Mataró, i dues empreses del territori han presentat reptes: Circuit de Catalunya i Audens Food. Hi participen centres com l’EMT, Carles Vallbona, Educem, Parc Estudi i Teknos.

- Fomentar la participació interna i la projecció exterior. En aquest sentit, aquest curs el consell participa en una xarxa de la RECE (Red Estatal de Ciudades Educadoras) sobre formació i ocupació. També continua la coordinació amb el Consell d’FP comarcal.

Per desenvolupar aquest pla de treball el consell compta amb 5 grups de treball:

També hi ha dues comissions de seguiment: la comissió de la Fira Guia’t i la comissió de planificació. Aquesta darrera s’ha proposat reprendre les "Propostes de creixement en especialitats formatives d'FP a Granollers", document que es va aprovar el 2021 i que va ser molt ben valorat per la Direcció General d’FP, amb l’objectiu que es pugui implementar. Per això, demanaran als Serveis Territorials i a la Direcció General que concretin el full de ruta a seguir.

Consell de la Formació Professional i l'Ocupació de Granollers

El Consell de la Formació Professional i l’Ocupació de Granollers és un òrgan consultiu establert com a plataforma de consens i participació per establir una línia de cooperació entre el sistema educatiu i el sistema productiu, que gestiona un pla territorial per a la transició a la vida activa i un pla territorial per a la formació professional, amb voluntat d’integració de totes les plataformes existents.

Per fer-ho, el Consell té creats 5 grups de treball, on hi són representades les administracions amb competències, els agents econòmics i socials i empreses, i les entitats educatives de la ciutat.

Més informació: www.granollers.cat/consellfp