Divendres, acte central del Dia Internacional de les Dones a la Porxada

A les 6 de la tarda, la Taula d'Igualtat de Gènere farà la lectura del manifest i es representarà l'obra de carrer "Tres bodes i un príncep blau"

04 de Març 2020
+
Divendres, 6 de març, a les 6 de la tarda, la Porxada acollirà l'acte central del Dia Internacional de les Dones, en el qual integrants de la Taula d’Igualtat de Gènere llegiran el manifest elaborat per al Diputació de Barcelona al qual s'ha adherit l'Ajuntament de Granollers. 

Sota el títol “Per un futur radicalment igualitari“, el text constata que "ens trobem immerses en un nou cicle del moviment feminista a nivell mundial", amb el precedent marcat per "l'aturada internacional de dones proposada pel 8 de març de 2017", que va implicar més de 50 països i ha fet promoure "mesures fins ara impensables i altament transformadores. Diferents països han incorporat a l’agenda política la justícia reproductiva, la igualtat laboral i la dignitat salarial, la sostenibilitat de la vida, i les polítiques feministes s’han escampat arreu com una taca d’oli poderosa i lila".

El manifest es fa ressò del "moment crucial en què es troba la comunitat internacional" amb la celebració del vint-i-cinquè aniversari de la Quarta Conferència Mundial de les Dones i de l’adopció de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing. "Més de 187 països", continua, "han constituït el programa més visionari per l’apoderament de les dones i les nenes en tot el món. Alhora, ens trobem davant el cinquè aniversari dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, que posa la igualtat de gènere en el centre del desenvolupament sostenible. Ara bé, la realitat que ens envolta ens ensenya que encara tenim molt camí per recórrer atès que el canvi real és desesperadament lent per a la majoria de dones i nenes del món."

"Volem construir una societat on tothom pugui gaudir dels mateixos drets i oportunitats, on dones i homes rebin idèntic salari per un treball d’igual valor, on puguem gaudir d’espais públics i privats lliures de violències, on no es legitimi cap forma d’explotació del cos de les dones i per això estem en contra del tràfic de dones i la seva explotació sexual, on siguem justament reconegudes i representades i existeixi una redistribució sostenible i equitativa dels recursos, on els homes i nens no siguin educats en masculinitats opressives i, en definitiva, on posem al centre la vida". I acaba: "És l’hora que la igualtat sigui una realitat. Sabem que la lluita és llarga perquè volem arribar lluny, però també perquè venim de lluny!"

L'acte central inclourà l'escenificació de Tres bodes i un príncep blau, teatre de carrer amb la Cia. Projecte Lilith. 

La programació del 8 de Març, coordinada pel CIRD (Centre d’Igualtat i Recursos per a Dones), inclou la xerrada “Dones i envelliment: reptes i oportunitats”, amb Laura Coll, doctora en Salut Pública i experta en envelliment (dijous 5 de març, 19 h, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau). 

En l’àmbit musical, el programa es fa ressò de FemPop, el festival musical que no vol existir, que acollirà l’actuació de tres promeses de l’escena independent, com són la nord-americana Anna Tivel, la canadenca Julie Arsenault i la catalana Raquel Lúa (6 de març, 22 h) i del concert d'Escola de Rock Festival per a tota la família amb la banda Divas (7 de març, 16.30 h), ambdós, a Roca Umbert. La professionalització en l’esport femení com una qüestió de dignitat és el tema que abordarà la futbolista Jessica Rodríguez (7 de març, 11 h, Can Jonch), organitzada per Sorotopia, que també proposa un taller de filosofia sota el títol “Les dones parlen, puntades de doble tall” (dia 7, 19 h, sala Sant Francesc). Per a ambdues activitats es demana inscripció prèvia, gratuïta, a: sorotopia@gmail.com. El Centre Cívic Nord acollirà, de la seva banda, la xerrada "Economia feminista per bastir vides dignes", amb Nicola Duran, tècnica de l'Ateneu Cooperatiu (10 de març, 18.30 h)

Altres propostes del programa del 8 de març són la tertúlia mensual de l’Arxiu, que girarà a l’entorn de “L’antifranquisme amb ulls de dona” i tindrà les aportacions de Montserrat Lorente, Matilde Martínez i Asunción Armentia (9 de març, 18 h, Can Jonch); l'alimentació durant el cicle menstrual, amb Sara Mansa (11 de març, 19 h, Centre Cívic Jaume Oller); una jornada sobre els estereotips sexistes, també en la cultura popular (19 de març, 9.30 h, la Troca. Roca Umbert); i una sessió oberta d’autodefensa per a dones (24 de març, 18.45 h, Centre Cívic Palou).

 En l’apartat d’exposicions, el programa recull, entre altres, la mostra de fotografies de l’Arxiu Municipal “El paper relegat de la dona sota el franquisme” al vestíbul de l’Ajuntament, que es podrà visitar fins al 15 de maig; "Súper women, súper inventors", de la il·lustradora i escriptora Sandra Uve, a la Biblioteca Can Pedrals (fins al 15 de març); la mosta documental "Dones invisibles" a la Biblioteca Roca Umbert (fins al 15 de març); i l'exposició d'una peça de l'artista Magda Bolumar a l'espai del Balcó del Museu de Granollers (fins a final de març).

Al programa també hi trobem els projectes artístics "Fil a fil: resseguint el fil de la història de les dones", una instal·lació que es podrà veure al Centre Vallès fins al 30 d'abril i "Silencis trencats", en què participa un grup de dones del Centre Cívic Can Gili; el laboratori de dansa i gènere "Dones que habiten cossos", amb Antonella Ascenzi (dies 14 i 15 de març, 10 h) a Roca Umbert; el taller "Les dones en l'imaginari del cinema" al Centre Cívic Can Gili (del 10 al 24 de març); i l’obra Elles de la Cia. Melancòmica, els dies 20 de març i 22 de març, a les 21 i a les 19 h respectivament.

D'altra banda, en l'àmbit laboral, Can Muntanyola. Centre de Serveis a les Empreses ha programat el curs "Emprendre en femení", del 23 al 30 de març, amb una durada de 8 hores, a càrrec de Raquel Caballero, formadora en intel·ligència emocional (més informació,www.canmuntanyola.cat / tel. 93 861 47 83). Es tracta d'un curs gratuït, amb inscripció prèvia.