Cinc equipaments de Granollers estalvien 2,2 tones de CO2eq durant la 8a Marató RE-M de l'Energia

L'estalvi econòmic aconseguit del 3 de febrer al 3 de març ha estat de 1.856 euros que es destinaran a actuacions per lluitar contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica

16 de Març 2023
+
Cinc equipaments de Granollers estalvien 2,2 tones de CO2eq durant la 8a Marató RE-M de l'Energia

Del 3 de febrer al 3 de març, cinc equipaments municipals de Granollers han participat en la 8a edició de la Marató RE-M de l’Energia, una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a actuacions per lluitar contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica. Aquests equipaments han estat l’edifici institucional de la Porxada, l’edifici i oficines de l’OAC (c. Sant Josep,7), la comissaria de la Policia Local, l’edifici de Can Puntes i les oficines dels serveis de Salut i Consum i Benestar Social al (c. Portalet, 4).

La implantació de bones pràctiques en els usos de l’energia i l’aigua per les persones usuàries i gestores dels edificis han permès estalviar 7.981 kWh d’energia, 20.000 litres d’aigua i evitar l’emissió a l’atmosfera de 2,2 tones de CO2eq. En termes relatius, s’ha assolit un 18% d'estalvi d'electricitat, un 17% d'aigua i un 13% d'emissions de gasos amb efecte d’hivernacle respecte al mateix període l’any passat. Globalment, l’estalvi econòmic aconseguit ha estat de 1.855,89 euros, una xifra especialment significativa si es té en compte l’increment dels preus de l’energia des del 1r trimestre de 2022.

L’escenari d’excepcionalitat per sequera en el qual ens trobem també posa en valor la implantació d’iniciatives com la Marató, que contribueixen a sumar en l’adopció de mesures per reduir el consum d’aigua de boca.

L’onada de fred de les 3 primeres setmanes de febrer ha fet, però, incrementar el consum de gas per calefactar els equipaments. En canvi, en els espais on s’utilitza electricitat per generar calor, l’estalvi s’ha pogut mantenir tot i les temperatures més baixes respecte al febrer de 2022.

180 persones de l’equip humà dels cinc edificis han participat en dos tallers per conèixer el funcionament de la Marató. Durant el desenvolupament de la iniciativa, al llarg de 2 sessions en línia, 50 persones han pogut compartir les accions d'estalvi implantades en cadascun dels edificis i els reptes individuals o col·lectius que han adoptat a la feina o a casa.

L'Ajuntament de Granollers participa en la Marató de l’Energia des de la primera edició l'any 2016, excepte l’any 2021 a causa de la Covid-19. Durant les set edicions realitzades a Granollers s'ha aconseguit un estalvi energètic que equivalent a més de 27.249,89 euros.

La Marató RE-M de l’Energia

La Marató RE-M de l’Energia és una iniciativa ideada i coordinada per l’empresa granollerina L’Origen. Fins ara, en les diferents edicions de la Marató RE-M, hi ha hagut més de 678 participacions d’equipaments de 25 Ajuntaments i 13 Departaments de la Generalitat de Catalunya. Globalment, ha suposat evitar les emissions a l’atmosfera d’uns 1.400 vehicles l’any, el consum d’aigua de 20 piscines olímpiques i l’estalvi acumulat d’uns 750.000 euros. En el camí d’una transició energètica que demana la implicació dels ciutadans, la Marató ens permet visualitzar, de forma lúdica, com podem intervenir ens els consums i les emissions modificant els nostres hàbits.