Arrenca a Granollers el Projecte d’actuació dels farmacèutics comunitaris contra la Covid-19

La iniciativa impulsada pel Servei Català de la Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Ajuntament de Granollers vol reforçar el paper dels farmacèutics com a agents de salut dins la xarxa sanitària

18 de Febrer 2021
+

Aquesta setmana s’ha posat en marxa a Granollers el Projecte d’actuació dels farmacèutics comunitaris contra la Covid-19, impulsat pel Servei Català de la Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Ajuntament de Granollers. 

El projecte, amb el lema «A Granollers, aturem junts la cadena de transmissió de la Covid-19», té com a eixos d’actuació principals la derivació farmacèutica, la informació i la conscienciació de la ciutadania. En aquest sentit, el professional farmacèutic, com a agent de salut de primera línia dins la xarxa sanitària, s’afegeix a la resta de professionals sanitaris, per treballar de manera coordinada i conjunta per fer front a la pandèmia. 

Aquest dijous, 18 de febrer, a l’Ajuntament de Granollers s’ha explicat el projecte. Anna Font, coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha explicat com s’ha portat a terme la iniciativa a la ciutat: «ha estat molt fàcil sensibilitzar les farmàcies de Granollers, amb una alta participació, 21 de 22. Hi ha la voluntat d’afegir-nos a la resta de professionals sanitaris en aquest moment tan dur. Tenim proximitat als ciutadans i podem dur a terme la tasca d’informació i conscienciació. Hem estat formats per això i estem a la disposició per ajudar i assessorar a les persones sobre els símptomes de la Covid-19, què és un contacte estret... Vetllem pel benestar i per la millora i la salut dels ciutadans».

Aquesta actuació també està activa a Terrassa, Rubí, Matadepera, Viladecavalls i Ullastrell.

«A Terrassa, el 30 % dels casos derivats per farmacèutics van ser positius. Ara el programa ha evolucionat i els farmacèutics poden assessorar i derivar al CUAP, que està obert les 24h», ha explicat Joan Parellada, director executiu del Sector Sanitari Vallès Oriental del Servei Català de la Salut.

 

La farmàcia comunitària, ara també punt de derivació i conscienciació sobre la Covid-19

La farmàcia comunitària, a banda de ser un punt de derivació de la ciutadania als centres d’atenció primària, també serà un punt d’informació i conscienciació, on es donaran respostes a les preguntes més freqüents relacionades amb la Covid-19 com poden ser els símptomes i com abordar-los, o les accions a fer si s’és o s’ha estat en contacte amb un cas positiu. 

A causa de la crisi sanitària de la Covid-19, els professionals sanitaris han hagut de replantejar i adaptar els fluxos de treball i aplicar protocols nous per donar assistència a les necessitats dels ciutadans de manera segura. En aquest sentit, el personal farmacèutic, com a professional sanitari proper a la ciutadania, ha vist la necessitat de posar en marxa diversos circuits en benefici de l’assistència sanitària a la ciutadania, coordinant-se amb la resta de professionals de la salut.

 

«Si tots ho fem bé, tot anirà bé» 

Els farmacèutics són una peça clau dins l’engranatge sanitari on poden oferir serveis orientats a informar, conscienciar i derivar els ciutadans dins el sistema de salut. Per aquest motiu, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va mostrar la seva voluntat de participar activament en aquest programa pilot a Granollers.

Josep Mayoral, alcalde de Granollers, ha agraït als farmacèutics que s'uneixin a la resta de professionals sanitaris: «El virus no el guanyarem només des dels hospitals, aquest és l’últim pas. La lluita contra la Covid és la lluita de cadascun de nosaltres, les nostres famílies… És fonamental tenir més informació, en un moment en què les dades estan massa estabilitzades i la variant britànica és present en les aigües residuals de Catalunya i també de Granollers. La prudència segueix sent la millor mesura».

El projecte arrenca amb la intenció de ser l’inici d’una sèrie d’accions a treballar i implementar de manera coordinada entre els seus impulsors en benefici de la ciutadania.