Acte memorial al cementiri de Granollers per commemorar el 81è. aniversari del bombardeig

Divendres dia 31 de maig, a les 9 del matí al cementiri. A la tarda, es podran visitar els refugis de la pl. Maluquer i Salvador i de l'Ajuntament, sense inscripció prèvia

30 de Maig 2019
+
El cementiri del Ramassar acull l'ofrena floral per commemorar el bombardeig, a la mateixa hora en què es produir, les 9.05 h del matí
Els actes de commemoració del 81è. aniversari del bombardeig de Granollers segueixen el proper divendres 31 de maig. A les 9.05 h, hora en què la ciutat va ser bombardejada, es fa l'acte memorial que recorda les víctimes d'aquell tràgic esdeveniment al cementiri. Han confirmat l'assistència a l'ofrena floral els municipis de Canovelles, la Roca del Vallès i les Franqueses del Vallès, a més de Jordi Font, director del Memorial Democràtic i Manel Vila, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.
 
Portes obertes als refugis
 
Divendres 31 de maig i dissabte 1 de juny hi haurà portes obertes per visitar els refugis de la pl. Maluquer i Salvador i de l'Ajuntament. Divendres 31 de maig, de 18 a 20 h; dissabte 1 de juny, 11 a 13 h i de 18 a 20 h. Diumenge dia 2 de juny, només serà possible visitar el refugi de la pl. Maluquer i Salvador, d'11 a 13 h.
Per fer aquesta activitat no cal inscriure's prèviament. 
 
Exposicions a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau
 
A més, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau serà escenari de dues exposicions: d'una banda, "I tu, balles amb violència?", a càrrec dels infants del Centre Obert de Ponent i, de l'altra, "The Backway, de l'Àfrica a Europa per la porta del darrere". 
 
"I tu, balles amb violència?" és producte de la creació d'un grup d'infants d'entre 12 i 14 anys del Centre Obert Ponent, després de fer sis tallers. En les tres primeres sessions van treballar en la visibilització i detecció dels micromasclismes latents i ocults socialment i en els tres últims es va fer una recerca de cançons, més enllà del reggaeton, tradicionalment masclista, que expressessin idees masclistes que s'havien normalitzat. Aquesta anàlisi en forma d'exposició es podrà visitar fins al 21 de juny.
 
"The Backway, de l'Àfrica a Europa per la porta del darrere" és una exposició que retrata el fenomen de la migració des de l'Àfrica subsahariana cap a Europa. Només l'any 2017 van arribar a Europa més de 150.000 persones des del territori africà. A "The Backway..." es viatja als països d'origen, trànsit i destinació de la principal ruta migratòria del continent africà per acostar-se a les persones que protagonitzen aquest fenomen clau del segle XXI. L'objectiu és entendre els motius darrera de la migració i les persones que queden afectades, així com denunciar les vulneracions de drets humans perpetuades per les polítiques migratòries de la UE i dels seus aliats. El projecte s'ha fet juntament amb els periodistes Xavier Aldekoa i Agus Morales, experts en l'Àfrica i migració i refugi, respectivament. Tots els materials periodístics estan publicats en un especial del diari La Vanguardiaen el canal digital d'Univers Àfrica. El reportatge va ser nominat per al Premi Gabriel García Márquez de Periodisme 2018 en la categoria de cobertura. Aquesta exposició es podrà veure a Can Jonch fins l'11 de juny.
 
Caminada fins al Bosc de la Pau
 
Els actes de l'aniversari del bombardeig es clouran diumenge 2 de juny amb la Caminada fins al Bosc de la Pau, situat al marge dret del riu Congost, a l’avinguda de Sant Julià, entre el pont de la ronda Sud i el Bosc de la Mitja. La sortida serà a les 11 h des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Un cop al bosc, es cedirà el micròfon per a tothom que vulgui llegir textos i poemes vinculats a la memòria històrica i a la defensa dels drets humans. Com és habitual en aquesta activitat hi col·labora l'Ateneu de Granollers.