26 comparses participaran aquest diumenge a la rua de Carnaval

Aquest dijous, Dijous Gras, arriba en Carnestoltes a Granollers i s’obre el Palau de Can Solda

19 de Febrer 2020
+
Imatge del Carnaval 2020 a Granollers

 «De l’ou a la sardina i de la rauxa al seny» és el lema que emmarca un any més el programa de les festes de Carnaval, organitzat pel col·lectiu Som Carnaval i l’Ajuntament. Un cop fet aquest diumenge passat el tradicional ball de gitanes de Granollers, la Colla de Gitanes i l’Esbart Dansaire de Granollers, i les dues sessions del  El Carnaval dels animals, amb l’Orquestra de Cambra de Granollers, la ciutat ja espera l’arribada d’en Carnestoltes.

Aquest Dijous Gras, dia 20 de febrer, començarà el mandat d'en Carnestoltes i l’aplicació de l’edicte reial confeccionat pels nens i nenes del Consell dels Infants. La principal novetat de la festa és la recuperació d’un element històric del carnaval granollerí, rescatat del llibre Granollers Vila Oberta d’Amador Garrell i Alsina: el Palau de Can Solda. L’any 2017 la festa recuperava la figura d’en Solda -rebatejat com a Tres Rals de Can Solda-, un antic drapaire que vivia al carrer de Corró a inicis del segle XX. Una persona que vivia intensament el Carnaval i que volia que així el visquessin granollerins i granollerines. És per això que va importar dels mercats del Born i de Santa Caterina, a Barcelona, els palaus que s’hi organitzaven i el va instal·lar a l’entrada de casa seva. «I en tota la setmana, en eixir d’estudi o de costura», la mainada hi feia cap, per veure en Carnestoltes, la seva dona i el seu fill, «i tota mena d’alts personatges, tots fets de draps i amb carotes de cartó», tal com relata l’Amador Garrell al seu llibre.

Dijous Gras en Carnestoltes, acompanyat de l’Abat dels Bojos i els Diablots, proclamarà l’edicte reial i s’obrirà el Palau de Can Solda (19 h), situat a la Casa de Cultura Sant Francesc, després de la cercavila que el portarà des de la plaça de la Corona, pujant per la carretera fins al carrer d’Espí i Grau. El primer dia de Carnaval acabarà amb el Tastatruita. Vine a tastar la truita de l'Abat (19.30 h) al Palau de Can Solda. L’endemà, les escoles faran l’ofrena dels ous a Sa Majestat (a partir de les 10 h, Porxada); a la tarda tindrem l’espectacle Somriu, contes i cançons amb Santi Rovira (17 h, Palau de Can Solda), taller de disfresses i maquillatge (17.30 h, la Troca, Roca Umbert) amb la col·laboració de l'Escola Estudi Margaret i Mimetic Studio, i ball de gralles amb els Rajolers i DJ Ruiz (21 h, Palau de Can Solda).

Dissabte 22 de febrer tindrem el concert-vermut i cercavila de swing (12 h, Palau de Can Solda i placeta) i el Carnaball de swing, amb l'entitat Lindyfrogs (13.30 h, al mateix espai). A la tarda, cercavila infantil (17.30 h, sortida des de la pl. de la Corona amb recorregut fins a la Porxada) i ball de disfresses amb Xics and Roll (18 h, Porxada). Després, tothom qui ho vulgui podrà acompanyar en Carnestoltes de tornada a casa (19.30 h, Palau de Can Solda). A la nit, la Nau B1 acollirà el concert Carnaval a la fàbricaamb Seguirem, tribut a Obrint Pas i DJ Surda (23.30 h), organitzat per Jovent Ignorat i Roca Umbert. Hi haurà un concurs de disfresses i premis a les millors individuals i de grup. Les entrades, per a majors de 18 anys, es vendran anticipadament a  6 €  i a 8 € el mateix dia (www.rocaumbert.com/musica - www.escenagran.cat).  

26 comparses participaran a la rua de Carnaval 

Diumenge 23 és el dia de la rua de Carnaval i hi participaran 26 comparses: la dels Diablots i 25 comparses que s’han inscrit al concurs d’enguany (21 en categoria carnavalesca i 4 en categoria de lluïment). Totes elles desfilaran pels carrers de les Tres Torres (on enguany es concentraran els grups) , per Francesc Macià, carretera amunt fins a la Porxada per Sant Roc. A la plaça es farà el lliurament de premis (20 h), amb animació disco de DJ. 

Dilluns 24 hi haurà un berenar popular i es faran les darreres ofrenes (16.30 h, Palau de Can Solda). Dimecres de Cendra, últim dia de Carnaval, es farà la vetlla a en Carnestoltes (a partir de les 11 h, Palau de Can Solda ). A la tarda, tindrem tallers de pentinats i complement per al dol amb l'Escola Margaret i Mimetic Studio (17.30 h, Can Solda) i la cercavila fins  a la Porxada (18.30 h). A la plaça es llegiran els versots de la Vella Quaresma i es farà la cremació d'en Carnestoltes a la pira funerària (19 h). Mitja hora després començarà el regnat de la Vella Quaresma i es farà el darrer àpat de Carnaval, amb sardina, pa i trago, organitzat per l'AV Granollers Centre.