«I el cel ens va caure al damunt» d’Albert Forns explica històries d’una vintena de supervivents del bombardeig de 31 de maig de 1938

El llibre s’ha presentat coincidint amb el 85 aniversari dels tràgics fets que van causar com a mínim 226 víctimes i centenars de ferits

01 de Juny 2023
+
«I el cel ens va caure al damunt» d’Albert Forns explica històries d’una vintena de supervivents del bombardeig de 31 de maig de 1938

Aquest dimecres Granollers ha commemorat el 85 aniversari del bombardeig de 31 de maig de 1938. Dins de les activitats del programa «Granollers, vila oberta a la pau», a les 19 h al Teatre Auditori de Granollers, s’ha fet la presentació del llibre «I el cel ens va caure al damunt», de l’escriptor i periodista granollerí, Albert Forns i Canal.

Amb tots els testimonis del bombardeig de 31 de maig de 1938 recuperats al llarg de les darreres dues dècades per l’Arxiu de Granollers, el periodista i escriptor granollerí Albert Forns Canal ha escrit un llibre que contribueix al coneixement de la història d'aquests fets a partir de les vivències personals dels qui el van patir, amb visió literària, amb l’objectiu d’esdevenir una obra que arribi a un públic ampli.

Així ho ha explicat l’autor en una conversa amb la també periodista i excorresponsal a Beirut per Catalunya Ràdio i TV3, Txell Feixas. «I el cel ens va caure al damunt», publicat per Edicions62, és la reconstrucció dels fatídics fets a través de la veu de qui els van viure. Forns ens explica les històries íntimes d’una vintena de supervivents del bombardeig en un viatge al 1938 que homenatja i humanitza les víctimes, i alhora retrata els anhels d’un país i de la seva gent, abans que la calamitat els caigués al damunt.

L’autor ha explicat que ha fet un «esforç perquè les històries dels testimonis brillin més i he intentat fer un llibre que anés més enllà de les bombes i que expliquin la guerra i altres temes com les fàbriques col·lectivitzades, els refugiats, l’exili o l’educació de l’època». Fons ha afirmat que «el llibre arriba 85 anys tard» i ha afegit que «he intentat prioritzar els relats de dones i també històries d’anarcosindicalistes que han estat molt silenciades».

Abans de la presentació del llibre, l’alumnat de 3r de primària de l’escola Ponent ha presentat un espectacle en moviment creat amb motiu del 85è aniversari del bombardeig. L’alumnat ha treballat la memòria històrica i ha creat una actuació que dona les gràcies a les persones que han compartit els seus records i vivències dels fets amb nosaltres. L’actuació s’emmarca en el projecte d’arts escèniques del centre com a eina pedagògica de transformació.

Crida contra l’oblit

La campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig», feta de maig de 2021 a maig de 2022, va tenir com a objectiu recollir els darrers testimonis (orals, escrits, en imatge i, fins i tot, fonts secundàries) del bombardeig. La crida va aconseguir sumar 18 nous testimonis directes del bombardeig, però també 3 noves cessions i donacions de documents relacionats amb els fets de 31 de maig de 1938 i 13 testimonis indirectes que han aportat el record d’un familiar, sigui per escrit o a través d’un àudio.

Aquests nous testimonis es van sumar al projecte "Construcció de la memòria de la Guerra Civil a Granollers". Aquest és un projecte de memòria oral, impulsat per Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i l’Arxiu Municipal, d’entrevistes a persones que van viure la Guerra Civil i el bombardeig. Iniciat l’any 2009, ha permès recollir 55 testimonis, 18 dels quals es van enregistrar en el marc de la campanya «Contra l’oblit». A aquestes entrevistes s’hi sumen escrits de testimonis que han preferit escriure el seu record, com les pàgines d’un diari personal fet pocs dies després del bombardeig.

Tots aquests testimonis han servit a Albert Forns i Canal per escriure «I el cel ens va caure al damunt». L’autor destinarà els beneficis del llibre a projectes de pau.

Més informació: www.granollers.cat/vilaobertaalapau