L'Ajuntament difondrà la tasca d'Antoni Jonch i Cuspinera a través de l'Arxiu i impulsarà la recerca científica per mitjà del Museu de Ciències Naturals

L'Arxiu Municipal de Granollers incorpora el fons documental del reconegut zoòleg i farmacèutic de la ciutat per posar-lo a l'abast de tothom

04 de Maig 2018
+
D'esquerra a dreta, la primera tinent d'alcalde, Alba Barnusell; l'alcalde, Josep Mayoral; i dos fills d'Antoni Jonch, Miquel i Adela, a l'acte de signatura
Aquesta migdia, s'ha fet l’acte de signatura del contracte que regula el traspàs del fons documental del granollerí Antoni Jonch i Cuspinera a l’Arxiu Municipal de Granollers, d'una banda, i el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el fons Antoni Jonch Cooperació de foment de la recerca i difusió de les ciències, de l'altra.
 
L'alcalde, Josep Mayoral, i dos dels fills d'Antoni Jonch, Miquel i Adela, han formalitzat la signatura, en un acte en el qual s'ha posat de manifest l'agraïment de la ciutat a la família Jonch i a la figura del pare, Antoni Jonch i Cuspinera, qui va dirigir el Zoo de Barcelona i el Museu de Granollers i va impulsar la creació del Museu de Ciències Naturals a la ciutat. En aquest sentit, l'alcalde ha definit com un dels nostres "homenots", tal com l'escriptor Josep Pla qualificava els personatges rellevants del país. Per la seva bans, en nom de la família, Miquel Jonch ha donat les gràcies a l'Arxiu per acollir "el treball de tota una vida; volem preservar tota aquesta documentació i donar-la a conèixer."
 
El contracte és una cessió temporal en règim de comodat i regula l’ús i les obligacions del traspàs del fons de documentació de Jonch a favor de l’Ajuntament, per un període de 5 anys renovable. La cessió comporta la custòdia, la conservació i el tractament arxivístic -classificació i descripció- del fons per posar-lo a disposició del públic a l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr). El contracte també inclou la previsió d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Granollers i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya per incorporar una part del nou fons de l'AMGr a la Memòria Digital de Catalunya.
 
El Fons Antoni Jonch i Cuspinera de l'Arxiu Municipal de Granollers inclou 3,5 metres de documents textuals, 5 films en diversos formats i unes 200 fotografies, documentació dels anys 1920 a 1990, elaborada i recopilada per Antoni Jonch, fruit d’una destacada trajectòria professional i d’implicació en diverses entitats i associacions de Granollers i comarca.
 
D'altra banda, el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el fons Antoni Jonch Cooperació de foment de la recerca i la difusió de les ciències posa les bases per patrocinar els següents projectes de recerca i difusió del MCN: dinamitzar la Biblioteca i Aula d'Estudi Antoni Jonch i del fons documental Antoni Jonch, amb l’objectiu final d’obtenir treballs i estudis susceptibles de ser editats en relació amb la seva tasca científica, sobretot, la relacionada amb la reserva de la Biosfera del Montseny, així com estudis d’aspectes poc coneguts de les ciències naturals del Montseny; dinamitzar el Dia de les Papallones i editar, aquest any, el tercer pòster de papallones de Catalunya; i una publicació monogràfica sobre els rèptils i els amfibis del  Montseny, amb especial dedicació al tritó del Montseny, l'any 2020, dins la col·lecció "Treballs del Museu de Ciències Naturals". L'aportació econòmica del fons d'Antoni Jonch Cooperació es concreta en un patrocini de 10.000 euros en tres anys, del 2018 al 2020. 
 
El conveni parteix del referent indispensable que és Antoni Jonch en la història del Museu de Granollers, sobretot, en la secció del Museu de Ciències Naturals de Granollers. La seva vinculació remet als seus orígens, a la Casa Molina, i, mes endavant, a la creació de l’Àrea de Ciències Naturals i a la direcció del Museu. Els hereus del matrimoni Jonch-Sampere han bastit en fons de mecenatge Antoni Jonch Cooperació amb l'objectiu de mantenir viva la figura d’Antoni Jonch en les activitats culturals del MCN.
 
Antoni Jonch i Cuspinera (1916-1992), zoòleg i farmacèutic granollerí, Fill Predilecte de la ciutat a títol pòstum, va dirigir i impulsar el projecte de reforma i modernització del Zoo de Barcelona a partir de l’any 1956. També va ser director del Museu de Granollers entre els anys 1945 i 1958, i de 1985 a 1992, una segona etapa en la qual també va ser cap de l’Àrea de Ciències Naturals del Museu de La Tela. A més, va estar vinculat a entitats, associacions i col·lectius diversos, com l’Agrupació Excursionista de Granollers, el Patronat de la Muntanya del Montseny, el Centre d’Estudis de Granollers i la Fundació Maspons i Camarasa.