El projecte «Tecnologia i programació de jocs en femení» de l’associació Sorotopia guanya la 16a Beca Maria Gaja

L’entrega de la beca s’ha fet en l’acte de celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora

01 de Desembre 2022
+
El projecte «Tecnologia i programació de jocs en femení» de l’associació Sorotopia guanya la 16a Beca Maria Gaja

Granollers ha celebrat el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, aquest dimecres a la tarda a la Sala de Plens de l’Ajuntament, amb un acte sota el lema «La Ciutat Educadora, ciutat de pau i oportunitats». L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha llegit el text institucional de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores amb motiu d’aquesta efemèride i ha afirmat que «la pau i l’educació són eines úniques de canvi que tenim a la nostra disposició. Avui dia 30 de novembre celebrem el Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Com a alcaldessa de Granollers, ciutat treballem activament per l’educació i la pau, i estem compromesos amb generar oportunitats i espais per créixer, i la fortalesa és fer-ho totes juntes des de la comunitat per a aconseguir-ho».

Tot seguit, s’ha procedit a la lectura de l’acte del jurat de la 16a convocatòria de la Beca Maria Gaja que convoca el Consell Escolar Municipal de Granollers. En aquesta edició s’han presentat 11 candidatures a aquesta beca que té com a objectiu fomentar el desenvolupament de projectes que poguessin incidir en la transmissió de valors cívics en qualsevol àmbit de la ciutadania. El jurat ha destacat que el veredicte no ha estat fàcil, ja que tots els projectes presentats compten amb un alt valor educatiu.

El projecte guanyador per unanimitat i que, per tant, s’emporta una dotació de 3.000 euros, ha estat «Tecnologia i programació de jocs en femení» de l’Associació Feminista Sorotopia. Aquest projecte entrellaça el sector tecnològic, la perspectiva feminista, la coeducació i l’àmbit lúdic per fomentar el paper de les noies i dones en la ciència i la tecnologia. Té com a propòsit formar a les nenes des de l’educació primària i demostrar que, acompanyades d’un referent femení, són capaces de programar, crear jocs i assolir reptes tecnològics. Així podran esdevenir referents de coneixements informàtics com l’edició, la ciberseguretat, la realitat augmentada i virtual o el metavers.

Després de l’entrega de la beca s’ha fet un diàleg entre l’Associació Feminista Sorotopia i l’Associació En-raonar, guanyadora de la 15 edició de la Beca Maria Gaja.

 

La Beca Maria Gaja

L'any 1999 el plenari del Consell Escolar Municipal va aprovar la convocatòria d'una iniciativa que pretenia fomentar el desenvolupament de projectes que poguessin incidir en la transmissió de valors cívics en qualsevol àmbit de la ciutadania. Tanmateix, la convocatòria d'aquest premi es va voler relacionar amb la tasca docent d'una antiga mestra granollerina com a reconeixement al seu compromís amb la transmissió d'aquests valors al llarg de la seva trajectòria. Aquests són els fonaments que van inspirar el naixement de la Beca Maria Gaja.

La Beca Maria Gaja és convocada i atorgada pel Consell Escolar Municipal de Granollers i l'Ajuntament de Granollers. La beca pretén incentivar i promoure el desenvolupament d'un projecte amb voluntat innovadora, que promogui valors cívics i democràtics dins el marc del coneixement i el respecte de l’entorn i que contribueixi al desenvolupament de Granollers com a ciutat educadora.

El jurat té en compte, a l'hora d'avaluar el projecte, els aspectes següents: L'interès pedagògic i social del projecte i la metodologia

  • L'aprofundiment en el coneixement de la ciutat.

  • La utilitat del projecte en el foment de l'educació en valors cívics com la solidaritat, la convivència, la justícia i el respecte a la diversitat.

  • La vinculació amb els principis inspiradors del moviment de ciutats educadores.

  • La potencialitat del projecte per a ser transferit a altres àmbits o realitats.

Més informació: www.granollers.cat/educacio/beca-maria-gaja