L’Arxiu Municipal finalitza el tractament documental del Fons La Unió Liberal

El catàleg cronològic i la descripció del fons estan disponibles al web i, a l'Arxiu Digital, es poden consultar els llibres d’actes

11 de Febrer 2020
+
Mostra de documents del fons

L’Arxiu Municipal de Granollers ha finalitzat el tractament de la documentació que constitueix el Fons La Unió Liberal després de la donació rebuda a finals de 2017 mitjançant la donació de la filla d’Esteve Duran Serra de la qual destaquen els llibres d’actes de l’entitat, que s’han digitalitzat i publicat a la secció de Documents de l’Arxiu Digital.

A més, s’hi han afegit alguns documents que ja es conservaven anteriorment a l’Arxiu així com altres que han estat aportats per particulars. Tota aquesta documentació s’ha analitzat, ordenat i instal·lat en els dipòsits de l’arxiu per a poder-la descriure adequadament i elaborar-ne un catàleg cronològic i una fitxa descriptiva del fons. Tot plegat ha permès constituir doncs un fons que facilita la reconstrucció de la història d’una de les entitats més actives i influents de Granollers des de la seva creació, el 1887, fins a la Guerra Civil, i que s’afegeix als diversos fons d’associacions i fundacions de l’arxiu.

La Unió Liberal va ser creada per iniciativa dels sectors progressistes de la vila amb objectius mutualistes i de beneficència i va anar ampliant la seva activitat també cap a la promoció de la cultura i l’educació. El creixement de l’entitat va ser molt ràpid i tenia un gran nombre de socis, fet que li va permetre obrir un local el 1893 on hi havia un cafè, un teatre, una biblioteca i diverses aules i sales on es van portar a terme tot tipus d’actes socials, polítics, sindicals i culturals durant les dècades següents. Amb l’esclat de la Guerra Civil l’entitat va reduir la seva activitat a mínims i el 1939 el local fou confiscat per la Falange, fet que va representar la fi efectiva del que havia estat el principal nucli progressista a Granollers. El local fou utilitzat durant més de trenta anys per la Falange fins que fou enderrocat per a inaugurar-hi, el 1976, l’actual Museu de Granollers.

A l’Arxiu s’hi poden consultar documents relacionats amb la constitució i gestió de la societat i la seva activitat mutualista, de beneficència, educativa, cultural i recreativa. Hi destaquen els llibres d’actes de la junta de l’entitat i diverses versions dels estatuts, des de la seva creació el 1887 fins a 1935. També s’hi troben testimonis de les diverses activitats portades a terme per La Unió Liberal: programes, cartells, correspondència relativa als concerts, obres de teatre, conferències o mítings que s’hi realitzaven així com documentació administrativa, tant de la mateixa entitat com de la Falange en el període que el local fou ocupat.

Per a consultar aquests documents podeu llegir la informació del fons al web o adreçar-vos a l’Arxiu, al carrer Sant Josep 7.