La història de la ciutat de la mà de 2.500 programes de cinema dels anys 40 als 70

Jordi Riba i Torelló, vinculat a diverses entitats culturals de Granollers i, professionalment, durant anys, a alguns mitjans de comunicació

22 de Octubre 2013
+

Una interessant col·lecció de programes de mà de pel·lícules que es van projectar -majoritàriament, a Granollers- entre els anys 40 i principis dels 70, és l’aportació que el granollerí Jordi Riba i Torelló ha fet a Granollers. La ciutat obté un important llegat històric que permet conèixer el Granollers de l’època, les sales de cinema que existien, les impremtes que s’encarregaven de fer els programes i els records implícits que aporten els 2.500 programes de cinema

Jordi Riba és un gran aficionat al cinema i l’audiovisual. A més ha estat vinculat professionalment, durant anys, a mitjans de comunicació, de Granollers i d'abast català, de París i dels Estats Units. Fins i tot, havia creat el seu propi i particular cinema, al pati de casa, afegint-hi elements de difusió de l'època. Els programes que Jordi Riba ha portat a l'Arxiu Municipal els va començar a col·leccionar la seva germana. Ell ho va continuar fent durant la seva joventut i els ha conservat fins avui, amb un especial record pels cinemes Principal i Majestic de Granollers, entre d'altres, com a antigues sales d'estrena de nombroses i memorables pel·lícules.

Commemoració del Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual

Aquesta donació, com altres aportacions de particulars, entitats i institucions, contribueix a incrementar el patrimoni documental i, per tant, històric de Granollers. En aquesta ocasió, a més, la donació es formalitza dins la programació de l'Arxiu Municipal de Granollers per commemorar el Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual, el 27 d'octubre. Aquesta programació continuarà aquest cap de setmana, al Centre Cultural de Granollers (c. de Joan Camps, 1). Divendres, dia 25, a les 19 i a les 22 hores i, diumenge, 27 d'octubre, a les 19 h, es projectarà un curt del fons de l'Arxiu, just abans de la pel·lícula de la programació del Cineclub, amb la col·laboració de l'Associació Cultural de Granollers. Es tracta de la producció Oh Granollers!, de l'any 1972, dirigida per Jordi Mauri, en blanc i negre, de 8'54” de durada.

La commemoració d'aquest Dia Internacional, proclamat per la UNESCO l'any 2005, ha de ser una oportunitat per mostrar la tasca de recuperació i conservació del patrimoni audiovisual que s'està portant a terme des de diferents institucions. A més, ha de servir per conscienciar la població mundial de l'alt risc de perdre aquest patrimoni per la degradació dels materials i l'obsolescència tecnològica.