Declaració conjunta dels Consell dels Infants i de Cooperació sobre infants refugiats desapareguts

Un treball conjunt dels dos consells per a un tema d'actualitat dels infants refugiats

23 de Febrer 2016
+
Presentació de la Declaració a càrrec de dues representants de cada consell, el d'Infants i el de Cooperació.

Dos consells de la ciutat, el d’Infants i el de Cooperació, han treballat junts per explicar, en forma de declaració, la situació actual que passa la població refugiada davant les desaparicions d’infants. El treball conjunt ha esdevingut una declaració sobre els 10.000 infants refugiats desapareguts. Una mostra de solidaritat i preocupació per part dels dos consells, una mostra més de la ciutadania fent-se escoltar.

 

DECLARACIÓ DEL CONSELL DE COOPERACIÓ I DEL CONSELL DELS INFANTS SOBRE ELS 10.000 INFANTS REFUGIATS DESAPAREGUTS

L'Ajuntament de Granollers va acordar el dia 1 de setembre de 2015 la declaració institucional “Granollers, una ciutat d'acollida, en un país d'acollida”, en la qual es demanaven als estats solucions a la crisi humanitària de les persones refugiades. 

Han passat més de 5 mesos i no s'observen solucions per disminuir el drama humà que afecta centenars de milers de persones. A més, comencen a aflorar informacions preocupants com les desaparicions de milers d'infants refugiats que viatgen sols o que s'han vist separats de les seves famílies.

Nosaltres, com a representants del Consell dels Infants i del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Granollers, davant de les desaparicions d'infants refugiats, fem nostra la declaració del Parlament de Catalunya, feta el dia 3 de febrer de 2016, i proclamem: 

La ciutat de Granollers està compromesa amb els valors universals de democràcia, justícia i llibertat, i denunciem el drama humà que viuen milers de persones, especialment els nens i les nenes, els nois i les noies, que fugen dels països d'origen en situació de conflicte, a la recerca d'una vida i un futur millors.

Volem que es respectin els Drets dels Infants sense distinció de races, de religions, de creences i de nivell social. Tots els infants som iguals, volem viure amb tranquil·litat i tenim dret a complir els nostres somnis. Un dels drets dels infants diu que tots tenim dret a la protecció i a l’auxili. Complim-lo!

Mostrem sorpresa i indignació per la desaparició de més de deu mil infants refugiats, denunciada per l’Europol. Estan patint les conseqüències d’accions que ells no han fet i segur que s’ho estan passant molt malament. Són menors i no es mereixen fer allò que pertoca als adults. Quant toca jugar ells han hagut de fugir de la mort. Per això, considerem necessària una acció coordinada dels estats per trobar-los i retornar-los a llurs mares, pares o tutors. 

Demanem a la Unió Europea que posi els mitjans i recursos necessaris per trobar cadascun d'aquests infants refugiats desapareguts, perquè això no segueixi passant, i per posar fi a les màfies de tràfic de persones i l’explotació infantil.

Manifestem solemnement el nostre rebuig a les pràctiques confiscadores dels béns privats dels ciutadans que arriben a Europa a la recerca de refugi i supervivència, i també el rebuig a les disposicions intimidatòries que les emparen.

Totes les persones, només d’entrar en un país d’acollida, haurien de ser rebudes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret d’aquell país, amb els seus drets i obligacions, perquè no són un ciutadans de segona. Per això els campaments de refugiats haurien de tenir més seguretat i unes condicions millors d’higiene i alimentació. 

Els infants són indefensos i els estats els han de protegir, per això exigim als països europeus que elaborin un pla per protegir els menors i creïn la figura de la persona acollidora. Considerem que si han deixat el seu país per culpa de la guerra, no és just que arribin a un altre país i es trobin amb d’altres problemes.   

Per últim, diem ben alt que la violència no és la solució; sense guerres al món, els infants no haurien de fugir. 

Seguirem donant a conèixer al món aquestes notícies perquè tothom sàpiga el que està passant.  

Ens quedarem amb els braços plegats? No podem mirar cap a un altre costat! 

Ens agradaria de tot cor que aquesta declaració fos profitosa i que finalment els infants es retrobessin amb les seves famílies. 

Granollers, 14 i 15 de febrer de 2016