Climatubers

El projecte «CLIMATUBERS – INFLUENCERS FOR CHANGE. Participatory Video and Digital Storytelling against climate-driven inequalities», reuneix un consorci d’organitzacions que treballen per vincular les tecnologies digitals amb l'acció climàtica, amb l’objectiu d’activar el debat públic i treballar en la creació de solucions

Segueix-nos a les xarxes socials! Canal Twitter de Climatubers   Canal Instagram de l'Ajuntament de Granollers

Climatubers.org 

Coordinat per l’associació Ecoserveis, el projecte Climatubers té com a objectiu l’ús del vídeo participatiu, sobretot en comunitats europees vulnerables, per mostrar la dimensió d'inclusió social del canvi climàtic a escala europea.

Es treballa a través d'exemples tangibles en l’àmbit local a cinc països diferents: Espanya, França, Itàlia, Àustria i Estònia. Mitjançant el vídeo participatiu i les campanyes de difusió en línia, els beneficiaris adquireixen habilitats digitals relacionades amb la creació de continguts visuals, la narració d’històries, la difusió i la comunicació en línia.

El projecte treballa amb les comunitats locals per:

- Identificar com els problemes ambientals i els efectes del canvi climàtic poden conduir a desigualtats més profundes i a una major vulnerabilitat d'alguns grups socials.

- Imaginar possibles futurs.

- Mostrar com les comunitats vulnerables es veuen afectades per aquests problemes, utilitzant les seves pròpies narratives i veus.

- Comprometre aquestes comunitats a produir un vídeo participatiu per descriure la situació.

- Capacitar-les en comunicació i difusió digital com a procés de defensa dels seus punts de vista davant d'altres agents socials.

Climatubers Granollers

L’Ajuntament de Granollers és soci del projecte i porta a terme un cas pilot que dona continuïtat al treball del municipi sobre el compromís i les estratègies de cohesió social amb els joves, la transició energètica i l’acció climàtica, desenvolupats a través del projecte EYES Erasmus + (2019-2020).

Aquest projecte té una durada de 36 mesos a partir de la seva data d’inici oficial, el 15 de gener de 2021.

El pressupost total del projecte és de 624.728 euros i Granollers disposa de 81.437,00 euros. El finançament del projecte CLIMATUBERS per part de la Unió Europea és de 65.149,60 euros i un cofinançament per part de l’Ajuntament de Granollers 16.287,40 euros a partir de la realització de les activitats objecte de la seva responsabilitat.

Aquest projecte ha estat cofinançat pel programa Erasmus+ de l’Agència Executiva d’Educació, Audiovisual i Cultura de la Unió Europea segons l’acord de subvenció número 621393-EPP-1-2020-1-ES-EPP KA03-IPI-SOC-IN (ID del projecte 400621393).

El suport de la Comissió Europea per a la producció d’aquests materials no constitueix una aprovació dels continguts, que reflecteixen només les opinions dels autors. La Comissió no es fa responsable de l’ús que es pugui fer de la informació que conté.

Per a més informació, contacteu amb climatubers@granollers.cat i als telèfons 93 860 32 06 - 682 67 32 17 

Fase I del Climatubers. Tallers de vídeo participatiu i acció climàtica

La fase I del Climatubers s'ha desenvolupat a Granollers a través de 5 edicions de Tallers de Vídeo Participatiu i Acció Climàtica (d’octubre 2021 a juny 2022), gratuïts i oberts a tots els públics, a partir de 14 anys. La durada dels tallers ha estat de 8 sessions (2 hores/sessió) i s'han realitzat en diferents espais de la ciutat. Una 6a edició dels tallers s'ha dut a terme amb una adaptació reduïda de les sessions.

Vegeu els vídeos participatius resultants aquí: https://www.youtube.com/channel/UCMzTyebXpLeYe8eJbHyrLiA/featured

Consulteu el programa detallat de les sessions aquí.

Fase II del Climatubers. Jornades de formació i cocreació de propostes 

La fase II del Climatubers a Granollers inicià el novembre 2022, en el marc d'unes jornades que tenen per objectiu:

-La formació, el debat i la reflexió sobre els efectes de la crisi climàtica en l'àmbit local i la seva contribució a generar desigualtats socials.
-La cocreació i lliurament de propostes de millora de ciutat, en l'àmbit de la sostenibilitat i per a fer front a la crisi climàtica, per part dels participants i cap als representants tècnics i polítics de l'Ajuntament. 
 
Les jornades, obertes a tothom, s'organitzaren en 3 àmbits de vida:
 
03/11/2022. Espais verds i ecosistemes - De 18.30 a 20.30 h a Can Jonch. 
17/11/2022. Economia circular, gestió de residus, consum i hàbits conscients - De 18.30 a 20.30 h a Can Jonch. 
24/11/2022. Qualitat de l'aire i mobilitat - De 18.30 a 20.30 h a Can Jonch. 
1/12/2022. Sessió plenària. Elaboració de propostes finals - De 18.30 a 20.30 h a la Sala d'Actes de la Biblioteca de Roca Umbert. 
 
Fruit del recull de propostes de les jornades, el projecte elaborarà un document de recomanacions que s'entregarà al govern local durant la fase III del projecte.   

Fase III del Climatubers. Curs de formació en línia i cloenda del projecte.
Durant la fase III del Climatubers els socis dels projecte han creat un curs de formació en línia sobre vídeo participatiu i crisi climàtica, amb la voluntat de poder replicar la metodologia i els aprenentatges a tots els interessats. Els mòduls estan disponibles gratuïtament aquí:

També s'ha elaborat una Guia de recomanacions on s'exposen els aprenentatges i les possibles aplicacions del projecte en l'àmbit local. La guia s'ha presentat al govern local en un acte obert a la ciutadania el 22 de novembre de 2023. Podeu descarregar-vos la guia completa als documents adjunts.

Document de recomanacions polítiques del projecte a escala europea 

El Climatubers ha elaborat un document de recomanacions polítiques basat en l’experiència i avaluació dels 5 països participants (França, Estònia, Àustria, Itàlia i Espanya), així com els diàlegs mantinguts amb agents clau a escala europea i la literatura existent.

Aquest document reconeix tres reptes principals que relacionen la crisi climàtica les habilitats digitals, la inclusió social i l’acció climàtica. Es proposa el vídeo participatiu com a metodologia que permet implementar programes i polítiques adreçades a aquests reptes, en l’àmbit local i també europeu.

L’objectiu del document és promoure l’ús del vídeo participatiu en relació amb una perspectiva holística de la crisi climàtica, que promogui la inclusió social i millori les habilitats digitals de les persones. Es recullen sis recomanacions, i va dirigit principalment a:

-Decisors polítics i tècnics, a escala nacional i regional.

-Autoritats locals, ajuntaments i treballadors públics.

-ONG, institucions educatives i societat civil organitzada.

El document ha estat elaborat en anglès i es pot consultar en aquesta pàgina als documents adjunts.

Socis del projecte

Associació Ecoserveis (Espanya)

Ajuntament de Granollers (Espanya)

ZSI - Zentrum für Soziale Innovation GmbH (Àustria)

Associació Hespul (França)

Endurae Voice Technology OÜ (Estònia)

TDM 2000 International (Itàlia)