La Passada 2017: Vuit grups de teatre d'animació de carrer

La desfilada coincidirà amb el 35è. aniversari de la mort de l'activista teatral granollerí Gregori Resina

Amb el record de l'activista teatral granollerí Gregori Resina i Requena en el 35è aniversari de la seva mort, aquest any la Passada de l'Ascensió mostrarà tot un seguit de grups que, utilitzant tot tipus d'enginys, convertiran els carrers i places en un gran escenari on els artistes i el públic interaccionaran. Es poden considerar una versió contemporània dels entremesos que van sorgir al llarg de l'Edat Mitjana, o sigui, uns "entremesos contemporanis".

Durant tot el dissabte 27 s'exposaran els elements a les places de partida (11 h). A la tarda (18 h) es faran vuit recorreguts diferents que portaran els enginys a la plaça de Lluís Perpinyà. Tot seguit (19 h), tots els artistes desfilaran fins a la plaça de la Corona.

El Colom, que es va construir per a l'homenatge de Gregori Resina i el capgròs amb la seva imatge, acompanyaran a companyies de prestigi com Xarxa Teatre de Vila-real, Sarruga i Xirriquiteula de Badalona, Tutatis de Cornellà, Fadunito de Cervera i Cia La Tal de Rubí. Gaudirem d'artilugis articulats, mecànics i inflables que donaran vida a éssers antropomòrfics gegants, figures zoomòrfiques de gran format i personatges estrafolaris que convertiran el centre de la ciutat en un gran escenari on l'imaginari agafarà vida.

Plànol de la Passada de 2017

 

EL COLOM I EN GREGORI. Granollers. Pl. de la Porxada

El Colom va ser dissenyat i construït per Joan Josep Guillen a instància del TAC (Teatre de l'Associació Cultural) en homenatge a Gregori Resina el 1982. Va ser recuperat per la colla dels Blaus el 1988 per sortir a les festes de l'Ascensió en la presentació del ball de Giravoltes, dins dels actes de celebració del 20è. aniversari dels gegants grossos de la ciutat, l'Esteve i la Plàcida. A la Festa Major, el Colom obre la cercavila del dia del pregó i rep els gegants convidats. Des de 1993 escenifica un ball propi amb música de Felip Andreu.
En Gregori és un capgròs, retrat de Gregori Resina. Va ser construït el 1982 per Lluís Traveria, de la companyia de Teatre Artristas de la Garriga, per participar amb el Colom en l’homenatge que se li va tributar aquell mateix any. La rèplica del capgròs va ser estrenada el 1995 durant el repte dels Blancs i els Blaus, al Parc Municipal Torras Villà.


LA GRAN FAMÍLIA. Fadunito. Cervera. Plaça Maluquer i Salvador

Fadunito és una companyia especialitzada en les arts de carrer per a tots els públics. Es va crear l’octubre de 2003 de la mà de Ferran Orobitg Anglarill (Fadu) i Ivan Alcoba Piera (Nito).  La gran família, espectacle amb xanquers de gran èxit, es va estrenar el 2005 i va ser mereixedor del premi ARC 2006 atorgat per l’Associació de Representants  de Catalunya, com a millor espectacle de teatre de carrer de l’any 2006.


LES FOTOGRAFIERS. Cia La Tal. Companyia de Teatre Internacional. Rubí. Pl. de la Caserna

Aquesta companyia inicia el seu treball professional l’any 1986 de la mà de Jordi Magdaleno i Enric Casso. La Tal ha passejat els seus espectacles per multitud de ciutats europees i espanyoles, i en festivals internacionals de gran prestigi. Les Fotografiers arriben, pedalejant el seu vehicle, disposats a regalar als assistents els seus autèntics i originals retrats de família.


OSSOS DEL PIRINEU. Tutatis. Cornellà del Llobregat. Placeta Sant Francesc

Tutatis, com a tal, va néixer l’any 2005, com a continuació de projectes anteriors. Dins del segell Tutatis hi podeu trobar la companyia Flic Flac, que als anys 80 va revolucionar el sector de l’animació. Aquest espectacle  itinerant, que combina actors-manipuladors de titelles gegants, pren com a referent les festes de l’ós que se celebren al mes de febrer en diverses zones del Pirineu. Coincidint amb la fi de l’hivern i l’arribada de la primavera, la festa de l’ós simbolitza com l’ós surt de la hibernació i torna a fer estralls entre la població.


L'ELEFANT. Xirriquiteula teatre. Badalona. Pl. de l’Església

Xirriquiteula neix a Badalona l'any 1985. Des de la seva formació, la companyia ha seguit una reputada trajectòria en el terreny del teatre per a tots els públics. L’elefant, element protagonista de l'espectacle de carrer Nòmades(2000) segueix formant part del bestiari de la companyia. Va ser creat per a la cavalcada de Reis de Barcelona en coproducció amb l'Institut de Cultura de la ciutat. A més ha participat en altres cavalcades (entre les quals la de Madrid 2014) i actes rellevants internacionals com el Carnaval de Niça o el tancament d'any a Roma.


LA MANTIS (c. Anselm Clavé) I LA FORMIGA (pl. Can Trullàs). Sarruga Produccions. Badalona

Sarruga Produccions és una companyia nascuda l'any 1994. Una successió de màquines en moviment provoquen una explosió de sensacions que porta a l'espectador a viure intensament com si fos l'insecte més insignificant. Serà com el món al revés: la realitat queda invertida i un insecte serà 10 vegades més gran que un humà.


ELS BOUS. Xarxa Teatre. Vila-real. Pl. de la Porxada

Xarxa Teatre neix el 1983 a Vila-real, Castelló. Des d’aleshores ha experimentat un creixement continuat i s'ha convertit en una de les companyies de teatre de carrer de gran format més personals del món. La cultura popular valenciana i mediterrània conforma el nucli temàtic principal dels muntatges. La companyia ha sabut submergir-se en les tradicions, portar-les fins als nostres dies i fer-les universals.


BANDA. Agrupació Musical del Maresme

Aquesta banda està formada per més d’una quarantena de músics amateurs i professionals. Des de la seva fundació, l’any 1984, l’Agrupació posa la banda sonora a molts dels actes festius de Mataró i la comarca, amb una especial participació durant la Festa Major de les Santes. La Banda és una entitat sense ànim de lucre que ofereix tant concerts com cercaviles. Han compartit escenari amb formacions com Oskorri, Pep Gimeno el Botifarra o Brams. Enguany acompanyarà musicalment els Bous de la companyia de Vila-real Xarxa Teatre.

 

Exposició fotogràfica: 'Gran desfile del fuego'

ExposicióEl 1957, seguint l’esquema de l’any anterior es van fer dues passades, la de dijous, protagonitzada pel bestiar i la de divendres, de caire més lúdic, que va integrar el que es va anomenar “El gran desfile del fuego”.  Va comptar amb la participació de la majoria de grups de foc existents aleshores al país, alguns dels quals era impensable veure'ls fora del seu context com la Guita, les Maces i els Plens de la Patum de Berga. D'un acte tan singular i irrepetible aquest any es compleixen 60 anys, per la qual cosa el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca i l'associació de cultura popular l'Olla dels Pobres amb el suport de l'Ajuntament organitzen una exposició fotogràfica amb imatges inèdites d'aquell esdeveniment que es podrà veure, primer a la Porxada, el dia de La Passada, i després a La Troca fins al 17 de juny.