Ascensió 2016: El món dels titelles protagonitza la Passada i dues exposicions

Entre les representacions que es podran veure a La Passada destaca el 'Betlem de Tirisiti' d'Alcoi, que es podrà veure de manera excepcional a Granollers i que va ser declarat Bé Immaterial d'Interès Cultural l'any 2002. El Museu de Granollers i La Troca programen també exposicions per acostar el món de les titelles.

+
'Betlem de Tirisiti'
"Ninots, titelles i putxinel·lis" seran els protagonistes de La Passada de l'Ascensió, que es farà dissabte dia 7 maig, a les 5 de la tarda.
Aquest any La Passada, que arriba a la 17a. edició, té un funcionament una mica diferent, ja que "la carretera" esdevé un itinerari on són les persones les que es desplacen per veure les diferents representacions. Ens visitaran 13 companyies professionals que ens mostraran diverses modalitats de titelles: de guant, de fil, de tija i càmera negra, de peu i vareta, etc.
Per això caldrà estar atents als horaris programats de les diferents representacions per triar la que més ens interessi, ja que es mostren de manera simultània.
 
 
 
 
 
Els escenaris de La Passada
 
Mapa de la Passada
 
 
 
 
 
A més de la carretera, des de la plaça Corona fins a la plaça de Maluquer i Salvador, seran també escenaris de la Passada la Casa de Cultura Sant Francesc, la Sala Francesc Tarafa i la plaça de la Porxada, on es podrà veure l'exposició "Capturar l'alè" de Jesús Atienza i es produirà l'actuació final de la Passada.
 
A la Casa de Cultura Sant Francesc ens endinsarem en el món de les titelles de tija i càmera negra, de la mà del Marionetàrium-Companyia Herta Frankel, amb seu al Parc d’Atraccions del Tibidabo de Barcelona. La representació estarà acompanyada d'una exposició de les titelles més emblemàtiques de la companyia. L'aforament serà limitat. 
 
A la Sala Francesc Tarafa podrem contemplar el Betlem de Tirisiti, una representació tradicional de la Companyia de Teatre La Dependent d’Alcoi, que gestiona el seu Ajuntament. De manera excepcional els personatges del Betlem visitaran Granollers durant l’Ascensió en una representació singular. El Betlem de Tirisiti, que es representa durant les festes de Nadal, va ser declarat Bé Immaterial d'Interès Cultural l'any 2002. En aquest cas l'aforament també serà limitat. 
 
A la plaça de la Porxada podrem contemplar l’exposició fotogràfica “Capturar l’alè” de Jesús Atienza, traslladada aquest dia des de la Troca, acompanyada de diversos elements com l’Evaristo, un titella robòtic i en Farras, el gegant articulat de la Colla dels Blaus de Granollers. Cedit pel Museu del Rei de la Màgia de Barcelona, podrem contemplar un titella esquelet utilitzat als volts de 1900 pel prestidigitador Joaquim Partagàs i de la mà del mestre de Traca So Juan García Estellés, de la Colla de Recuperacions Extraordinàries de València, la Coloma, un autòmata zoomòrfic que funciona amb pirotècnia. En Farras i la Coloma tancaran la Passada d'aquest any amb una exhibició a la Porxada.
 
 
Les companyies i els espectacles que ens visiten 
 
Eudald Ferré. L'Antiquotidianitat Eugenio Navarro. Rutines d’en Malic Luca Ronga. Le Guaratelle di Pulcinella  Ronan Tully. Punch and Judy
 
Titelles de guant
Eudald Ferré. L’Antiquotidianitat; Eugenio Navarro. Rutines d’en Malic; Luca Ronga. Le Guaratelle di Pulcinella; i Ronan Tully. Punch and Judy.
 
 
AntiQchas. Déja Vu Ferran Costa Rambling Puppets. Canelo Show Àngel Navarro. Guildo el artista narcoléptico Micro Troupe. Escudella de Reis
 
Titelles de fil
AntiQchas. Déja Vu; Ferran Costa Rambling Puppets. Canelo Show; Àngel Navarro. Guildo el artista narcoléptico; Micro Troupe. Escudella de Reis.
 
 
Marionetarium Companyia Herta Frankel. Pallassos de fusta
 
Titelles de tija i càmera negra
Marionetarium Companyia Herta Frankel. Pallassos de fusta.
 
 
La Dependent. Betlem de Tirisiti
 
Titelles de peu i vareta
La Dependent. Betlem de Tirisiti.
 
 
Colla de Recuperacions Extraordinàries i Associació Cultural Amics de la Pólvora de València. La Coloma Txo Titelles. Evaristo & CiA
 
Autòmates i titelles robòtics
Colla de Recuperacions Extraordinàries i Associació Cultural Amics de la Pólvora de València. La Coloma.
Txo Titelles. Evaristo & CiA.
 
 
 Galiot Teatre. Cal Titella
 
Gegant articulat
Colla dels Blaus. En Farras.
 
Instal·lació interactiva
Galiot Teatre. Cal Titella.
 
I dues exposicions
Al voltant de la Passada d'aquest any gaudirem de dues exposicions. Del 21 d'abril al 3 de juliol, a l'Espai Obert del Museu de Granollers i produïda pel museu mateix, amb la col·laboració del Museu de les Arts Escèniques (MAE) – Institut del Teatre de Barcelona, podrem veure l'exposició “Titelles, teatre d'icones”, una mostra de titelles de guant i de fil de la col·lecció del MAE, comissariada per Cesc Martínez. Aquesta mostra és una petita selecció de figures tradicionals. Si l'art dels titelles, globalment, comprèn disciplines com el modelatge, el figurinisme, la interpretació i la posada en escena, en aquesta exposició es posa l'accent en el seu valor escultòric.
 
Del 21 d'abril al 12 de maig a La Troca. Centre de Cultura Popular i Tradicional i cedida també pel MAE, s'instal·larà l’exposició “Capturar l'alè” del reconegut fotògraf Jesús Atienza. En aquestes 29 fotografies, Atienza demostra la capacitat per capturar el llampec vital d’un titella. El dia de la Passada aquesta exposició serà traslladada a sota de la Porxada.