Granollers col·labora amb el Saló del Manga de Barcelona

L’alcalde Josep Mayoral, vicepresident d’Alcaldes per la Pau, ha fet una conferència en el marc de l’exposició

01 de Novembre 2015
+
Conferència de l'alcalde Mayoral al Saló del Manga

El diumenge, 1 de novembre, Josep Mayoral ha participat en la taula rodona Per un món lliure d’armes nuclears, juntament amb Jordi Armadans, director de Fundipau. L’acte ha servit per reflexionar sobre els efectes devastadors de les armes nuclears i la necessitat de treballar per a la seva eliminació, a partir de l’experiència des de l’àmbit de les ONG i dels ajuntaments.

La XXI edició del Saló del Manga ha dedicat un espai a commemorar el 70è aniversari dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki. L’exposició titulada Mangas nuclears, comissariada per Oriol Estrada, ha mostrat algunes obres claus centrades en l'atac nuclear de 1945, entre les quals destaca el manga  Pies descalzos, una historia de Hiroshima de Keiji Nakazawa. L'autor, supervivent del bombardeig d'Hiroshima, retrata amb realisme descarnat i un clar anti-militarisme el que va passar a la ciutat japonesa. Un espai que ha tingut un gran ressò de públic encuriosit amb aquest testimoniatge.

L’exposició s'ha complementat amb diverses activitats com conferències, activitats per grups escolars i projeccions audiovisuals. El certamen compta amb la col·laboració del Museu Memorial de la Pau d’Hiroshima i amb la participació d’una Hibakusha (supervivent del bombardeig d’Hiroshima), que explicarà el seu testimoni en diverses sessions obertes.

Diverses activitats per commemorar el 70è aniversari del bombardeig nuclear 

En el decurs de 2015, s’han dut a terme diverses activitats a Catalunya per recordar la tragèdia que van patir les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki l’agost de 1945. Granollers, com a membre del Consell directiu de la xarxa internacional Mayors for Peace es va comprometre a promoure el coneixement d’aquells fets i a donar a conèixer la lluita dels supervivents per aconseguir l’eliminació de les armes nuclears i que “mai més ningú hagi de patir el que ells van patir”.

Un dels projectes que s’ha dut a terme és l’exposició "Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica", produïda conjuntament amb els museus per la pau d’Hiroshima i Nagasaki. La mostra es va poder veure al Born Centre Cultural el mes de gener i al Museu de Granollers al mes de febrer. L’exposició itinerarà per diversos pobles i ciutats de Catalunya: s’ha pogut veure la Garriga el mes d’octubre i a partir del 4 de novembre es podrà veure a Lloret de Mar.

També Sant Cugat del Vallès, de la mà del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, va acollir una trobada amb testimonis del bombardeig d’Hiroshima el passat 5 d’octubre. 

Així doncs, el Saló del Manga se suma a la commemoració i proporciona una nova ocasió per escoltar un testimoni del bombardeig i ens acostarà a la tragèdia a través del còmic amb l’exposició Mangas nuclears.

Mayors for Peace, ciutats en xarxa treballant per la pau i el desarmament

Gairebé 70 anys després del llançament de les dues bombes atòmiques, que van provocar la mort de 200.000 persones en les dues ciutats japoneses, el món encara no s’ha pogut alliberar de l’amenaça nuclear. Nou països tenen actualment 16.000 armes nuclears, de les quals unes 2.000 romanen en estat d’alerta instantània. La majoria de les armes nuclears actuals són desenes de vegades més potents que la bomba d’Hiroshima. 

La voluntat de les persones que van sobreviure a aquesta catàstrofe, els hibakusha, és que el món conegui la realitat que van viure per tal d’evitar que es pugui tornar a repetir un fet com aquest. Per això, des d’Hiroshima i Nagasaki, es treballa per difondre l’experiència i el missatge dels hibakusha i per incrementar la consciència de la població del món sobre la necessitat d’eliminar les armes nuclears. 

Un objectiu que també comparteixen les prop de 7.000 ciutats d’arreu del món que són membres de “Mayors for Peace”, una xarxa internacional que treballa per la pau i el desarmament. A Catalunya hi ha més de 200 municipis adherits, entre els quals Barcelona i Granollers, que ostenta una de les vice-presidències de la Xarxa.