Els participants de la Conferència de Municipis per la Pau reafirmen la seva voluntat de contribuir a la creació d’un espai de pau i solidaritat a la Mediterrània

Una seixantena de persones de diversos països han assistit a la trobada

03 de Octubre 2014
+
El director de la Fundació de Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, ha inaugurat la Conferència d'Alcaldes per la Pau a la Mediterrània. Foto: T. Torrillas
"Reafirmar la voluntat de contribuir a la creació d’un espai de pau i solidaritat a la Mediterrània, que prengui en consideració tothom, per fer dels nostres pobles i ciutats espais de llibertat, de convivència i de cohesió social", aquest és un dels desitjos que recull la Declaració final de la Conferència de Municipis per la Pau a la Mediterrània que ha tingut lloc aquest matí a Granollers. 
 
S'hi han congregat alcaldes i representants de diferents països (Marroc, Croàcia, Itàlia, Israel, França...) i xarxes que treballen per la pau CGLU (Ciutats i Governs Locals Units), (VNG (associació de municipis holandesos) així com entitats com la Fundació Anna Lindh etc. per compartir idees sobre polítiques locals de promoció de la cultura de pau. La Declaració inclou altres propostes: fer créixer la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, desenvolupar les seves iniciatives i treballar per a l’eliminació de les armes nuclears; encoratjar els governs a fer propostes innovadores i valentes per assolir un món en pau, destacant que  "un element imprescindible és l’eliminació de les armes nuclears, atenent el risc que representen per a la vida humana"; promoure el coneixement de les activitats i el treball d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau entre la ciutadania, tot fent èmfasi en el seu impacte en l’àmbit local; promoure l’educació per la pau a les  les escoles i la societat; fomentar les sinèrgies i la col·laboració entre els governs locals i altres institucions i entitats que treballen en l’àmbit de la pau i del desarmament; fer sentir la seva veu davant els conflictes que tenen lloc als països de la conca Mediterrània i donar suport a la ciutadania, atès que els habitants de les ciutats i pobles són sempre les primeres i principals víctimes d’aquests conflictes. I, finalment, contribuir amb iniciatives i projectes concrets a assolir un espai de pau, estabilitat i prosperitat a la Mediterrània.
 
La jornada s'ha iniciat amb la conferència magistral de l'exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza i ha continuat amb la conferència a càrrec de Meir Margalit, pacifista, exregidor de l’Ajuntament de Jerusalem que ha parlat dels“Moviments pacifistes a Israel i Palestina: El paper de la societat civil en la construcció de la pau”. 
També hi ha hagut dues taules rodones, una centrada en els programes de memòria que es duen a terme a diverses ciutats i la segona sobre projectes i campanyes de pau i desarmament, que s'estan duent a terme tant des dels municipis com des de les organitzacions internacionals de la societat civil. 
 
Les institucions que impulsen la Conferència de Municipis per la Pau a la Mediterrània convocaran una propera trobada el 2016.