70 alumnes d’ESO tenen el primer contacte amb el món laboral

La 15a edició del Projecte Singular Junts reconeix l’esforç i la implicació de l’alumnat, tutors i tutores, empreses i famílies, en l’acte de cloenda

05 de Juny 2024
+
Acte de cloenda del Projecte Singular Junts

Aquest dimarts 4 de juny a la tarda, a la sala Francesc Tarafa, s’ha fet l’acte de cloenda del Projecte Singular Junts del curs 2023-2024. En aquesta 15a edició hi han participat un total de 76 empreses i 71 alumnes de set centres educatius de la ciutat: els instituts Carles Vallbona, Antoni Cumella, Celestí Bellera i Marta Estrada, Educem, Escola Pia, el Col·legi Jardí i l’Escola Municipal de Treball. 

Des del curs 2008-2009, l’Ajuntament de Granollers, amb la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, participa en aquest projecte educatiu que cada any permet graduar a més alumnes de 4t d’ESO i, per tant, ajuda a reduir el fracàs escolar a la ciutat, que segons dades del curs 2021-2022 se situa a Granollers al voltant del 8 % (joves de 16 anys o més que surten dels centres educatius sense l’ESO).

El Projecte Singular Junts

Aquest projecte educatiu té com a objectiu principal que es graduï el nombre més gran possible d’alumnes de 4t d’ESO. Tot i que el fracàs escolar ha anat baixant en els darrers anys, cal fomentar la continuïtat en els estudis postobligatoris, ja que, segons la Unió Europea, l’estat espanyol té una de les xifres més altes d’abandonament escolar prematur, és a dir, de joves de fins a 24 anys que no tenen cap formació postobligatòria acabada.

Per això, aquest projecte no només vol aconseguir que l’alumnat de 3r pugui passar a 4t amb bons resultats i que es pugui graduar, sinó que també vol ajudar a orientar el jovent en la presa de decisions que hauran d’enfrontar en acabar l’etapa obligatòria de l’escolarització. Els permet veure quin camí seguir en la formació professionalitzadora, a través dels programes de formació inicial, aquells que no han assolit el graduat, i en la formació professional de grau mitjà, aquells que sí que han pogut acreditar-ho.

En aquesta 15a edició del Projecte Singular Junts, 71 alumnes de 3r i 4t d’ESO de la ciutat han compartit temps i espai amb personal sanitari, administratiu, mecànics, personal de manteniment, comerciants, perruquers... Un primer contacte amb el món laboral que els ha permès guanyar experiència, adquirir competències assimilables per poder acreditar l’ESO i fer un primer tastet d’un ofici que, si els ha agradat, podran continuar aprenent a través d’un cicle formatiu.

Durant l’acte de cloenda s’ha reconegut l’esforç i la implicació de l’alumnat, de les famílies i dels tutors i tutores, i especialment de les empreses, indispensables perquè aquest projecte pugui continuar endavant. Així mateix, s’ha fet especial menció de les persones que de forma altruista acullen i acompanyen els i les joves durant les 10 hores setmanals que passen al centre de treball.