L'escut més antic de Granollers, a L'Adoberia

"La Mútua" l'ha cedit, en dipòsit, a l'Ajuntament

24 de Desembre 2009
+

El president de la Mutualitat Nostra Senyora del Carme "La Mútua" de Granollers, Joan Díaz, i l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral, han signat aquest matí un conveni que formalitza la cessió de l'escut del segle XVI exposat a L'Adoberia. Centre d'interpretació històrica. El Granollers medieval.(pl. de l'Església, 6), inaugurat recentment. Es tracta del més antic escut de la ciutat que es conserva a Granollers. Una peça, d'uns 50 x 40 centímetres, esculpida en un bloc de pedra, amb quatre barres flanquejades per dues gralles i amb les xifres de l'any 1515 en relleu.
L'acord entre ambdues parts ha permès que aquest escut, exposat fins fa poc temps al vestíbul de la seu de "La Mútua" de Granollers -la seva propietària-, es pugui veure a L'Adoberia, dins el projecte museogràfic d'aquest equipament municipal. En concret, aquesta peça presideix el recorregut narratiu de la història de la ciutat, amb diversos plafons, i serveix per explicar els orígens etimològics del nom de Granollers.
A l'espai de "La Mútua" on s'exposava fins ara, s'hi ubicarà una rèplica d'aquesta peça, que s'acompanyarà d'informació sobre aquest escut i sobre L'Adoberia. Com es recull en aquest conveni, l'Ajuntament de Granollers hi aportarà aquesta reproducció, ja encarregada.
Aquest acord referma la vinculació de "La Mútua" a la història de la ciutat i a la seva difusió.

Breu història de la peça
Des de principis del segle XX, aquest escut ha estat propietat de "La Mútua", tot i que es considera que, abans,  estava ubicat al portal de Corró de Granollers o ben a prop.
La data que figura en aquesta peça situa l'execució de l'escut a primers del segle XVI, quan el govern de la ciutat va empendre un seguit de reformes i millores de bona part de la muralla medieval del segle XIV. Dins aquest volum d'obres de reforma, les més destacades van ser l'embelliment dels portals d'entrada. És just en aquest moment en què s'obren i es construeixen les diferents capelletes que, a partir d'aleshores, van donar nom a diferents portals.
Tot fa suposar, doncs, tot i que no se'n té -per ara- cap referència documental directa, que aquest escut es trobaria prop del portal de Corró, coincidint amb el moment de la seva reforma i, tal vegada, amb la construcció de la capella dedicada a Sant Antoni.
A primers del segle XX, quan es van començar a enderrocar les muralles i a modificar o anul·lar els diferents portals, aquest escut es va traslladar. Llavors, coincidint amb la construcció de can Puntes, obra de l'arquitecte Raspall, s'hi va disposar l'escut com a element decoratiu.
Can Puntes va ser la seu de "La Mútua" de Granollers fins a la dècada dels anys 70 , quan l'entitat es va traslladar a la seu actual. Llavors, també s'hi va traslladar aquest element escultòric, que, fins fa poc temps, ha estat exposat al vestíbul de l'edifici de "La Mútua" a Granollers, a la plaça de Pau Casals.
Ara, amb la voluntat de col·laborar amb la ciutat que caracteritza l'entitat, "La Mútua" cedeix, en dipòsit, aquest antic escut a l'Ajuntament de Granollers, per exposar-lo a L'Adoberia.