Sírius: deu anys atenent persones amb diversitat funcional

Aquest dissabte 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, celebra una dècada de funcionament

01 de Desembre 2016
+
Granollers celebra aquest dissabte dia 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el desè aniversari del Centre per a l'Autonomia Personal. Sírius. Des que va entrar en funcionament aquest equipament municipal ha atès 3242 persones amb diversitat funcional, que arriben a més de 8.000 si tenim en compte tant les persones usuàries com els seus familiars. El 80 % són de Granollers mentre que el 20 % restant procedeixen de la resta de la comarca. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Caràtula del documental Vides diverses que es projectarà amb motiu dels 10 anys del SíriusLa celebració s'iniciarà a les 10.30 h, a l'equipament juvenil GRA on es passarà el documental Vides diverses (durada 36 minuts) que mostra la necessitat i capacitat d’autonomia de les persones amb discapacitat física. Des de la defensa de la diversitat en la societat, ens interroga sobre com ens veiem i com ens afecta la mirada dels altres, i ens apel·la a defensar el dret de totes les persones a decidir sobre la pròpia vida i a tenir les mateixes oportunitats. 
 
Marta Rodríguez, una de les protagonistes granollerines del documental, usuària del servei d'assistència personal d'ECOM (moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física) i membre de la seva junta directiva explicarà com va viure l'experiència de protagonitzar aquest documental. 
 
Després de la projecció del documental, a la plaça de l'Església, es facilitarà informació sobre l'activitat que fa el Sírius, s'oferirà un taller d'insígnies i una xocolatada a càrrec d'Apadis, entitat que promou la integració social i laboral de les persones amb discapacitat. 
El Sírius és un equipament municipal destinat a atendre i donar suport a persones amb diversitat funcional, a familiars, cuidadors/es i professionals. A la seva seu del c. Almogàvers, 24, el Sírius exposa productes de suport per fer més còmode la vida a les persones discapacitades que es poden veure aplicats en una cuina, un bany i una habitació com agafadors, cadires per a la banyera, etc. En el Sírius també s'ofereix assessorament en supressió de barreres arquitectòniques i accessibilitat i informació sobre recursos, serveis i tramitació d'ajuts. 
 
Una de les prestacions més interessants d'aquest servei és el Banc de Productes de Suport (BAT), un servei de préstec gratuït i temporal de productes com cadires de rodes, elevadors, llits articulats, etc. per a persones que viuen a Granollers. Aquest servei va començar arran d'una campanya, engegada per l'Ajuntament de Granollers a final de 2012, per crear aquest banc que s'ha anat engreixant gràcies a les donacions de la gent i que actualment està format per 320 productes.
 
Al Sírius també s'hi reuneix periòdicament un grup de familiars cuidadors/es de persones en situació de dependència causades per ictus o malalties neurològiques, que reben el suport dels professionals d'aquest equipament. A més el Sírius ofereix una visita a les persones grans que han patit una caiguda en el seu domicili per valorar l'entorn en què viuen i els orienten per tal que millori la seguretat a casa seva i prevenir futures caigudes. 
 
La formació també lloc en l'activitat del Sírius. en aquesta dècada s'han fet 144 sessions a estudiants, en les quals hi han participat 2.900 alumnes. Amb les escoles s'han programat 78 activitats amb gairebé 1.400 alumnes assistents.