Morena Herrera, activista feminista d’El Salvador, fa una xerrada a Can Jonch

L’acte s’inclou dins de la XII edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

27 d'Abril 2022
+
Morena Herrera, activista feminista d’El Salvador, fa una xerrada a Can Jonch

Granollers participa un any més en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que arriba enguany a la XII edició. Amb el lema «Defensem qui defensa», aquesta edició se centra en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades.

Diverses persones defensores dels drets humans estaran a Catalunya per fer activitats de sensibilització i d’incidència política i social en dues gires: la gira de primavera, entre el 25 d’abril i el 4 de maig, i la gira de tardor, entre el 3 i l’11 d’octubre.

En el marc d’aquesta primera gira, Granollers ha rebut la visita, aquest dimarts 26 d’abril, de Morena Herrera, activista feminista d’El Salvador. Herrera ha ofert a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, la xerrada “Defensant les dones, defensant els seus drets”, un acte coorganitzat per l’entitat Sorotopia i la Taula d’Igualtat de Granollers.

Morena Herrera és una de les activistes feministes més conegudes d’El Salvador. Vinculada a la lluita pels drets humans i la llibertat, el seu activisme s’inicia dins el context del moviment estudiantil. Va lluitar com a guerrillera del Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN). Morena Herrera va fundar, juntament amb altres companyes, l’organització feminista Las Dignas. És una de les fundadores de la Colectiva Feminista para el Desarrollo Local, que treballa pels drets de les dones salvadorenyes en diferents àmbits i que busca tenir una incidència tant nacional com local. Des de 2009, treballa amb l’Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto.

Herrera ha parlat de la situació de les dones a El Salvador, un país comparable en nombre d'habitants i territori a Catalunya però "no comparable en altres realitats com la situació de desigualtat socioeconòmica i en relació al gènere que viuen les dones". Dues de cada tres dones d'aquest país han viscut fets de violència sexual i és la societat de l'Amèrica Central amb més feminicidis, ha explicat Herrera. A més, ha afegit, "es penalitza de forma absoluta l’avortament, encara que estigui en risc la salut de la dona, hi hagi malformacions en el fetus o sigui un embaràs infantil". L'activista ha volgut fer reflexionar al públic assistent recordant que "els drets que teniu al vostre país no estan garantits en altres parts del món i els hem de defendre i mantenir".

Ciutats Defensores dels Drets Humans

L'ajuntament de Granollers és un dels 28 municipis organitzadors del projecte Ciutats Defensores de Drets Humans, conjuntament amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquest és un projecte que té per objectiu promoure el coneixement i la defensa dels drets humans per mitjà del testimoni de les persones defensores dels drets humans provinents d'arreu del món. Per això, el projecte se centra en visibilitzar i acompanyar la tasca que fan, així com denunciar la persecució que pateixen a través del coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans.

Més informació: https://ciutatsdretshumans.cat/2022/xii-edicio/