L'Escola Mestres Montaña tindrà un pati amb vegetació, monticles i aigua

És una de les propostes més votades dels pressupostos participatius que va impulsar l'Ajuntament. El projecte va encaminat a convertir el pati en jardí, amb una aposta potent per la vegetació i la creació de petites elevacions del terreny

11 de Juny 2019
+
L'arquitecta Inara Hasanova i el cap del Servei d'Obres i Projectes Toni Corral en la presentació del projecte executiu
La proposta per al nou pati de l'escola Mestres Montaña va sorgir de la comunitat educativa i es van recollir idees de l'alumnat i de l'equip de mestres. Com en el cas de l'EM Salvador Llobet, el projecte bàsic també va ser redactat per una arquitecta, en aquest cas Inara Hasanova Gasanova. El seu treball ha servit als tècnics municipals per redactar el projecte executiu. A partir de les propostes rebudes s'ha determinat una sèrie de temes preferents: resoldre les inundacions al pati infantil; separar físicament la pista i el pati on juguen els nens i les nenes petits; potenciar els desnivells perquè els nens i nenes poguessin escalar; disposar de llocs tranquils; fer practicable la font; diversificar les possibilitats de joc, etc.
 
El projecte estableix diferents zones principals:
 
Zona central. A la sortida del pati dur es crea un espai ampli i diàfan que farà de distribuïdor per accedir a altres zones del pati de terra i que tindrà diferents usos: reunió, punt de partida de jocs en grup, jocs de pilota entre equips, espai per anar en bicicleta, etc. 
 
Monticle petit. Es crea un desnivell amb terra, d'altura màxima de 90 cm, densament plantat. Es tracta de crear un espai semblant a un bosc natural en miniatura. S'instal·larà una passarel·la que pujarà i baixarà del monticle, habilitada també per a infants amb mobilitat reduïda. En el cim del monticle es crearà un túnel vegetal amb arbustos. 
 
Sorral i zona de pedres. El sorral es disposarà com si fos un riu des del seu inici, en una font, i fins a la desembocadura, en un estany. A part del joc amb sorra i aigua aquesta zona permetrà una varietat d'activitats educatives relacionades amb medi ambient, fenòmens físics i enginyeria. Les plantes al voltant del sorral seran típiques de terrenys fluvials. La zona de pedres serveix per “desguassar” el sorral i jugar amb pedres.
 
Monticle gran. En aquest cas el desnivell té una altura màxima de 120 cm.  Igual que en el monticle petit, per poder ampliar l'àrea del desnivell, els arbres existents seran delimitats per unes pedres grans. Amb les mateixes pedres de còdol es formaran dos trams escalables. El monticle comptarà amb diverses escales i una rampa per lliscar cap avall. Els talussos se sembraran amb una barreja de plantes herbàcies. 
 
El reg de la vegetació dels dos patis es farà tot per degoteig. El drenatge serà natural fet a base de rases i pous de drenatge reblerts amb graves per tal que l'aigua de pluja retorni al subsòl.