Les IV Jornades de Laboratoris de Lectura es fixen en la pregunta per treure el màxim rendiment dels diàlegs lectors

Impulsades des de la Biblioteca Roca Umbert, s'hi han inscrit 80 persones, professionals bibliotecaris, de l'educació i de la dinamització cultural

28 de Juny 2016
+
III Jornades de Laboratoris de Lectura (Biblioteca Roca Umbert, 2014)
"Quina és la pregunta?" És el títol de les IV Jornades de Laboratoris de Lectura que els dies 1 i 2 de juliol se celebren a la Biblioteca Roca Umbert, amb la participació d'una desena d'especialistes d'àmbits com la filosofia, l'educació, la biblioteconomia, l'art i la gestió cultural. Cadascun farà la seva aportació al voltant del fil conductor de les jornades: el diàleg a les dinàmiques lectores. 
 
L'equip impulsor, liderat per la bibliotecària Glòria Gorchs, es proposa aquest any reflexionar sobre la importància de la figura del mediador -qui condueix el grup- a l'hora de generar converses significatives al voltant dels llibres: "un mediador capaç de conduir un diàleg ric, que exerciti la reflexió crítica, l'escolta i la capacitat d'argumentació i expressió". Les jornades donaran eines perquè aquestes persones trobin, en cada moment, la millor pregunta per formular al grup. 
 
Adreçades a professionals del món de les biblioteques, l'educació i la dinamització cultural especialistes en literatura infantil i juvenil, les jornades compten amb 80 persones inscrites (l'aforament màxim, que es va assolir al cap de poques hores d'obrir-se la inscripció).
 
Durant un dia i mig (divendres, de 9.15 a 18.45 h, i dissabte, de 9.30 a 13.30 h) el programa abordarà els diàlegs filosòfic, artístic i literari amb ponents com l'autora, editora i docent escocesa Ellen Duthie; el professor de filosofia Félix de Castro; la il·lustradora Alba Marina Rivera; la dinamitzadora sociocultural i membre d'Experimentem amb l'Art Anna Font; la mestra i doctora en didàctica Lara Reyes-López; la també mestra, bloguera i llibretera Stel·la Camacho (El Petit Tresor); i la bibliotecària Marta Roig.
 
Les ponències es complementaran amb l'aportació de diferents experiències, una xerrada oberta amb el públic i el resum de conclusions, a càrrec de Nati Calvo, directora de la Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà. La periodista Carme Badia farà el relat de les jornades, que es penjarà al blog: http://wp.granollers.cat/lablletresimatges/edicio-2016/   
 
Les IV Jornades de Laboratoris de Lectura són organitzades conjuntament per l'Ajuntament de Granollers, Biblioteques de Granollers   i la Diputació de Barcelona, i compten amb la col·laboració de la Cooperativa Abacus. El propòsit és donar a conèixer la feina dels laboratoris de lectura d’arreu del país com a font de recursos i bones pràctiques per promoure la lectura entre els infants. 
 
La Biblioteca Roca Umbert compta, des de fa 9 anys, amb el seu propi laboratori de lectura, una activitat mensual per a les famílies amb infants que es planteja com un espai per experimentar amb la lectura des del punt de vista sensorial, artisticocreatiu, lúdic i reflexiu.  L'objectiu és crear un moment especial al voltant dels llibres, amb un lligam vivencial que perduri en la memòria dels infants.