L'Ajuntament emprèn accions per prevenir l'augment de cotorres a parcs i jardins

Ja fa uns anys que aquesta espècie invasora, pròpia d'Amèrica, s'ha instal·lat entre nosaltres amb els consegüents problemes de salut pública

29 de Juny 2016
+
Exemplar de cotorra. Aquest ocell s'ha fet habitual a l'entorn urbà
L'Ajuntament de Granollers, a través del Servei de Salut Pública, està fent actuacions per controlar l'augment de la població de l'anomenada cotorreta de pit gris o cotorra argentina (Miopsitta monachus), una espècie de psitàcid o lloro que ve del continent americà i que ja fa unes dècades que és present a Catalunya. En els darrers vint anys, aquest ocell ha fet el que es coneix com una bioinvasió, de manera que se n'ha detectat un increment desmesurat en llocs que no són el seu hàbitat natural. A la nostra ciutat, s'han fet habituals a parcs i jardins, amb els problemes que això ocasiona pel que fa a molèsties als ciutadans i en salut pública (poden ser transmissors de pneumònies i provocar altres malalties), dany als ecosistemes i a l’economia. 
 
Com a espècie invasora declarada, doncs, l'Ajuntament ha efectuat un cens de cotorres per quantificar-ne la presència real i prevenir-ne l'augment. Les mesures de control es concreten a registrar el lloc on viuen les cotorres, què i on mengen, on descansen i els seus moviments més freqüents.  L’objectiu és prevenir que es reprodueixin més del compte i capturar els adults per evitar que s'instal·lin en parcs i jardins amb grans arbres, que són els escollits per fer-hi niu. Uns nius que poden ser de grans dimensions i pesar fins a 100 quilos, amb el perill de seguretat que això representa per a les persones. 
 
L'Ajuntament ha contractat una empresa externa amb personal expert en aquestes aus per dur a terme les actuacions encaminades a prevenir l'augment de les cotorres. En aquest sentit, es demana als ciutadans la seva col·laboració i que comuniquin si detecten la presència de nius a fi de poder-hi actuar. Totes les accions de captura i maneig dels animals es fa segons la normativa vigent.