La Fira Guia’t 2024 tanca la quinzena edició amb 1.900 participants

L’esdeveniment ha servit per consolidar el nou model de funcionament, centrat a donar una visió més completa del que suposa escollir un itinerari formatiu o un altre

22 de Març 2024
+
Fira Guia't 2024

La quinzena edició de la Fira Guia’t, que s’ha celebrat els dies 19, 20 i 21 de març a Roca Umbert, ha acollit prop de 1.900 participants, entre alumnes, famílies i centres de formació. Concretament, 1.630 alumnes de 4t d’ESO han recorregut la Fira amb el seu grup-classe, acompanyats de tutors i orientadors. I han estat 42 els centres que han visitat la Fira, dels quals 32 eren de secundària, a més de centres relacionats amb programes de formació i inserció (PFI), d’educació especial, de formació d’adults o entitats d’inserció laboral.

La Fira és l’espai de referència al Vallès Oriental on es treballa l’orientació i acompanyament per afavorir la descoberta de vocacions i l’interès per la formació contínua i l’aprenentatge permanent.

Aquesta darrera edició ha servit per consolidar el model de funcionament que es va posar en marxa l’edició passada, més centrat en la visualització de les ocupacions, amb un espai organitzat en 8 sectors que recullen les 26 famílies professionals que s’identifiquen tant a l’àmbit educatiu com al món professional.

L’objectiu d’aquest model és permetre la major interrelació entre els diferents actors que intervenen en un mateix sector (centres de formació, gremis, associacions, empreses, etc.), podent donar així una visió més completa del que suposa escollir un itinerari formatiu o un altre. Per al públic visitant aquest nou model de fira ha servit per conèixer millor els itineraris formatius presents a la Formació Professional i com aquests responen a les necessitats del món laboral.

Els 8 sectors professionals en els quals s’ha dividit l’espai expositiu han estat:

SECTOR 1 De la indústria del metall i la mobilitat

SECTOR 2 Dels serveis a les empreses

SECTOR 3 De la transformació digital

SECTOR 4 De la indústria química

SECTOR 5 Miscel·lània: Indústria Agroalimentària + Manufacturera + De la construcció i Obra civil + De l’energia i la sostenibilitat

SECTOR 6 De l’oci i el benestar

SECTOR 7 De la salut i l’atenció a les persones

SECTOR 8, on s’han mostrat els ensenyaments de règim especial que s’ofereixen a la comarca (ensenyament d’Art Dramàtic i ensenyament vinculats a les Arts Gràfiques i Disseny).

En total, 44 centres han participat com a expositors. També s’ha pogut comptar amb la presència d’entitats i centres que de forma transversal ofereixen formació o recursos a la població que vol millorar la seva ocupabilitat, com el Servei d’Ocupació de Catalunya, Serveis Territorials d’Ensenyament (Vallès Oriental-Maresme), l’Institut Obert de Catalunya (IOC), altres entitats com la Fundació Vallès Oriental, el centre Viver de Bell-lloc i el programa Ocell de Foc-La Dula. Els sindicats CCOO i UGT (IDFO) també han participat i estat presents en aquest espai.

Paral·lelament a la Fira s’han organitzat xerrades d’acollida als centres visitants, on es duien a terme  taules rodones d’experiències de joves en primera persona, pensades per posar en valor els diferents itineraris formatius i vitals de les persones participants. També ha estat clau el paper de personal orientador que ha moderat les sessions d’acollida i les taules d’experiències amb la voluntat d’orientar i resoldre dubtes de forma individualitzada. Aquesta orientació personalitzada es pot demanar encara fins a finals de març a través d’aquest enllaç: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeuoCdCN0EqWzyyDr675ZWjz6rgMmOxJQd9zXonlg4qKc8mMg/viewform?pli=1 .A partir del mes d’abril i durant tot l’any, les persones interessades s’han de dirigir al seu ajuntament.

La participació de les famílies també ha estat important aquesta edició. Així, 89 famílies van visitar la Fira acompanyades dels seus fills i filles. D’aquestes, més d’una trentena van participar en la xerrada presencial “Ja acabem l'ESO... i ara què? Itineraris formatius a l'àmbit de la formació professional” que es va dur a terme a la Sala d’Actes de la Biblioteca Roca Umbert. I n’hi va haver 38 que es van connectar a la mateixa xerrada en format virtual.

Pel que fa a la participació de les empreses i els agents econòmics i socials, 62 professionals van seguir la xerrada sobre “El món laboral avui: La importància de la formació professional”.

La Fira Guia’t és fruit del treball del Consell de la Formació Professional i l’Ocupació del Vallès Oriental, està coorganitzada per l’Ajuntament de Granollers i el Consell Comarcal i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Direcció General de Joventut. 

Més informació a vallesjove.cat/fira-guiat.