L’Arc Metropolità demana mesures i corresponsabilitat per fer front a les ocupacions il·legals

Els alcaldes i alcaldesses aproven una resolució on també reclamen més suport per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat real i incrementar el parc d’habitatge social

28 d'Abril 2022
+
Alcaldes i alcaldesses dels municipis que conformen l’Associació de l’Arc Metropolità

Els municipis que conformen l’Associació de l’Arc Metropolità han aprovat avui una resolució on demanen l’adopció de noves mesures, més corresponsabilitat i més recursos per fer front a la proliferació d’ocupacions il·legals d’habitatges. Segons dades del Ministeri de l’Interior publicades al gener, Catalunya és la Comunitat Autònoma que registra més situacions d’aquest tipus, sumant el 42 % del total d’ocupacions de l’Estat, de les quals un 74 % es concentren a la província de Barcelona.

Davant les dades, els alcaldes i alcaldesses de l’Arc, entre les quals l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, que ha assistit a la trobada, reclamen més suport i implicació de les administracions superiors i altres agents per afrontar les problemàtiques vinculades a l’habitatge, que s’estan patint amb especial intensitat a la Regió Metropolitana. Mesures legals, judicials i més instruments que permetin als municipis atendre tant les situacions de vulnerabilitat real com, especialment, lluitar contra la proliferació d’ocupacions il·legals conflictives i que en moltes ocasions estan lligades a màfies que es lucren amb aquestes pràctiques.

En aquest sentit, l’Arc Metropolità demana al Govern de l’Estat una reforma urgent de la normativa que doni una millor cobertura a l’actuació policial i també que es clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, tot incrementant les penes i introduint un agreujant en els casos que hi hagi afany de lucre.

Així mateix, la resolució sol·licita al Poder Judicial la creació de jutjats especialitzats per als delictes d’ocupació a les demarcacions on es registrin més casos i la creació de la figura de fiscal especialitzat en la matèria, que podria dependre del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics, ateses les vinculacions amb grups criminals, la tracta, el blanqueig, etc.

Alhora, els municipis assenyalen la necessitat que la Generalitat i els cossos i forces de seguretat elaborin amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb la usurpació d’immobles.

Tal com ha explicat la presidenta de l’Associació i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, “les dades constaten que l’habitatge continua sent un factor fonamental de desigualtat. Davant d’això, els Ajuntaments estem actuant, més enllà de les nostres competències i possibilitats, donant suport a qui més ho necessita i fent front a aquelles ocupacions que generen problemes de seguretat i convivència. Però no podem arribar a tot. Estem molt limitats, no tenim recursos i arribats aquest punt, creiem que hem de ser clars: cal més implicació de tothom per garantir un dret fonamental com és l’habitatge i alhora lluitar contra les pràctiques que precisament s’aprofiten de la pobresa per lucrar-se. Davant d’aquestes, tolerància zero”.

Més mitjans i més habitatge social 

Els alcaldes i alcaldesses de l’Arc Metropolità demanen més implicació per poder respondre millor a les situacions de vulnerabilitat i incrementar el nombre de pisos de lloguer o emergència social als municipis. En la resolució es requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos a comptar des del requeriment de l’administració. I es demana a la Generalitat que es doti anualment les administracions locals de recursos econòmics per incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, per poder ampliar mitjançant adquisició, reforma o rehabilitació, el Parc d’Habitatge Social destinat a situacions d’exclusió residencial.

L’Arc Metropolità

Nascuda el 2021, l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità la conformen Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell. L’objectiu de l’entitat és establir una estratègia conjunta i coherent de tot aquest àmbit territorial, així com cercar sinergies i treballar conjuntament, garantir una bona qualitat de vida als seus ciutadans i dotar els municipis de bones infraestructures i connexions, tot fent especial atenció en la seva manera de fer a les qüestions ambientals.