Granollers torna a encendre la ciutat amb llum, colors i música per celebrar les festes de Nadal

Aquest divendres, encesa de Nadal, inauguració del pessebre de l'Ajuntament i de la nova exposició de l'Arxiu Municipal

01 de Desembre 2022
+
Instal·lació artística a la Porxada, "Fàbrica dels desitjos", ideada per Xevi Bayona

Aquest divendres 2 de desembre, a les 17.30 h, a la plaça de la Porxada, el patge Gregori, el patge Picarol i la patgessa Llum donen la benvinguda al Nadal, amb la tradicional encesa. La ciutat es torna a omplir de llum per celebrar les festes de Nadal, que comptaran amb més d'un centenar d'actes, activitats i propostes preparades per les associacions culturals, veïnals, comercials, esportives, socials i l'Ajuntament de Granollers. 

Inauguració del pessebre institucional i la nova exposició de l'Arxiu Municipal

A les 17 h, a l’Ajuntament de Granollers, tindrà lloc la inauguració del pessebre institucional i la nova exposició de l’Arxiu Municipal a la planta baixa.

Enguany, el pessebre de l’Ajuntament és una reproducció de l’edifici del Museu de Ciències Naturals, la Tela, amb motiu dels 35 anys de la seva inauguració.

L’edifici de la Tela, situat a la casa Pius Anfres Martí, va ser projectat l'any 1912 per l'arquitecte J. Batlle i Anfres. La seva reproducció, obra de l'artesà Ramon Aumedes del Taller Sarandaca, ja va ser protagonista del pessebre institucional els anys 1999 i 2012.

La nova exposició de l’Arxiu Municipal és una mostra especial que commemora dues efemèrides: seixanta anys de la gran nevada de 1962 i deu anys de les exposicions de l’Arxiu Municipal a l’Ajuntament.

"60 anys de la gran nevada. 10 anys d’exposicions de l’Arxiu!"

El Nadal de 2012 s’organitzava la primera mostra fotogràfica de l’AMGr amb imatges d’aquella gran nevada, aleshores amb motiu del 50 aniversari. Deu anys després, es reprèn el mateix tema amb una nova mirada, més personal i detallista, fruit de les fotografies aportades pels granollerins i granollerines al llarg dels anys.

Durant una dècada, a la planta baixa de l’Ajuntament s’han vist 38 exposicions que han mostrat diferents aspectes de la ciutat i com ha anat evolucionant a través de fotografies dels segles XIX, XX i XXI, des de l’any 1878 fins a inicis d’aquest segle. S’ha pogut passejar pel Granollers del passat a partir de fils conductors diversos: la història, l’urbanisme, la societat, l’esport, la cultura, les entitats, l’educació, el folklore i les tradicions, la política..., amb especial atenció als elements singulars i que formen part de l’ADN granollerí, com són la Porxada, el mercat del dijous, la Fira de l’Ascensió, el Balonmano Granollers, Palou, el riu Congost... Les exposicions també han rememorat aniversaris destacats, com els 25 anys dels Jocs Olímpics, el centenari de l’Escola Municipal de Treball i els 130 anys de la Unió Lliberal.

La nevada de 1962 va ser un fet insòlit que va transformar el paisatge de Granollers i la comarca, i que ha quedat marcat en la memòria popular. Tal com va recollir la premsa de l’època, el temporal de neu, del tot inesperat, va començar la nit de Nadal i es va allargar tot el dia 25, fins a la nit. El gruix va arribar als 90 cm, segons les dades oficials. Els problemes no van trigar a aparèixer: la ciutat va quedar incomunicada, els carrers i les voreres intransitables, les carreteres de la comarca tallades, dos trens bloquejats a les vies del túnel de la Foradada i de l’estació del Nord... i fins i tot va haver-hi una víctima mortal.

L'exposició de l'Arxiu es podrà visitar fins al 24 de febrer.

 

Horari de visita

De dilluns a divendres, tot el dia

Caps de setmana i festius

3, 4, 6, 8, 10, 11, 17 i 18 de desembre, de 17 a 20 h

24 i 31 de desembre, de 10 a 13 h

Tancat els dies de Nadal, Sant Esteve i Cap d’Any