Aquest dimecres a les 19 h, segona conferència del cicle de tancament del II Pla Estratègic

Jacint Jordana, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la UPF, i Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, debatran sobre nous models de participació ciutadana

23 de Octubre 2018
+
La primera conferència de tancament del II Pla Estratègic ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Madrid Manuela Carmena

Aquest dijous s'ha celebrat la primera de les tres conferències del cicle "Ciutats sostenibles per transformar el món", que s'emmarca en el procés de tancament del II Pla estratègic de Granollers. La sessió, que ha omplert la Sala Tarafa, ha dut per títol "Construint ciutats on ningú quedi enrere. Dret a una ciutat d’oportunitats" i, moderada per Sergi Picazo, periodista a @SentitCrític, ha consistit en un debat amb Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid; Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la UVic-UCC; i Blanca Garcés, investigadora sènior de l’àrea de migracions del CIDOB.

El diàleg ha volgut posar en valor el concepte de solidaritat a les ciutats. Manuela Carmena ha afirmat que "si no tenim el principi de solidaritat a la ciutat, la ciutat s'enfonsa, es posa malalta. La bondat i l'empatia són necessàries però les pors foraden la solidaritat. Per dissoldre els tòpics, les dades són imprescindibles". També s'ha defensat la idea que el dret a la ciutat és justament tenir accés a aquests drets i que tots ens hi hem de sentir inclosos. En aquest sentit Blanca Garcés ha defensat que "l'exclusió d'avui és el conflicte de demà. Des de les ciutats hem de treballar per la inclusió per garantir els drets però també la seguretat de tots i totes". A nivell econòmic, la sessió ha posat en valor l'economia feminista i la noció d'interdependència. Així, Sandra Ezquerra ha dir que "cal reinventar la concepció d'economia posant les cures i la interdependència en l'epicentre d'aquesta economia". La xerrada també destacat la importància de la participació i ha acabat en un diàleg amb el públic assistent que ha pogut fer preguntes a les participants.

L'alcalde Josep Mayoral ha tancat l'acte recordant que aquesta sessió obre un procés de reflexió que servirà per tancar el II Pla Estratègic de la ciutat que s'ha treballat durant 10 anys i ara és el moment de valorar què ha anat bé i què no i fer-nos preguntes. Mayoral ha volgut reivindicar la idea de pregunta i ha dit que "la majoria de respostes als interrogants que tenim estan en la proximitat, en el contacte amb la gent. La ciutat és el gran marc de transformació però les ciutats necessiten treballar juntes". Per això, l'alcalde ha volgut agrair molt especialment la participació de Manuela Carmena a la conferència i ha afirmat que "les ciutats estan cridades a canviar el món però és imprescindible que treballin en xarxa i no hi ha xarxa sense generositat".

El procés de tancament del Segon Pla Estratègic de Granollers

En el marc del tancament del II Pla Estratègic es programa un cicle de conferències enfocades a reflexionar sobre els reptes de futur que afronten les ciutats del segle XXI. Sota el títol «Ciutats sostenibles per transformar el món» s’han organitzen tres xerrades. Després de la sessió d'aquest dijous, les dues properes cites seran al Museu de Granollers (c. Anselm Clavé, 40-42) els dies 24 d’octubre i 8 de novembre de 19 a 21 h. El format d’aquestes sessions seran diàlegs entre dos ponents, amb un moderador i un debat públic participatiu.

24 d’octubre: "Corresponsabilitat en la gestió dels béns comuns. Nous models de participació ciutadana"

Jacint Jordana Casajuana, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la UPF

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

Modera: Ricard Gomà Carmona, director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona

8 de novembre: "Nous models de desenvolupament urbà. Noves economies i cultura"

Guernica Facundo Vericat, cofundadora i coordinadora de LABCOOP

Nicolás Barbieri Muttis, investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques a la UAB

Modera: Montserrat Pareja, coordinadora del grup d'investigació "Creativitat, innovació i transformació urbana" de la UB

Dissabte 17 de novembre, Conferència Estratègica de Tancament

El proper dissabte 17 de novembre se celebra la Conferència Estratègica de Tancament del II Pla Estratègic de Granollers per fer-ne balanç, posar en comú les reflexions del cicle de «Ciutats sostenibles per transformar el món» i pensar conjuntament com aplicar-les a la ciutat de Granollers. Aquesta trobada tindrà lloc al Teatre Auditori de Granollers de 9 a 13 h. Cal inscriure’s abans del dia 14 de novembre, omplint aquest formulari.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del II Pla estratègic.