Granollers presenta un protocol de prevenció i abordatge de les violències sexuals en les instal·lacions esportives municipals

El protocol és fruit del treball col·laboratiu amb clubs i entitats esportives de la ciutat en el marc del projecte Igualtat en l’Esport

23 de Novembre 2022
+
La regidora d'Igualtat, Maria del Mar Sánchez, l’alcaldessa, Alba Barnusell, i el regidor d’Esports, Álvaro Ferrer, durant la a presentació del protocol a la sala de plens

Aquest dimarts, 22 de novembre, s’ha presentat el nou "Protocol de prevenció i abordatge de les violències sexuals en les instal·lacions esportives municipals". Una iniciativa emmarcada en el projecte d’Igualtat en l’Esport, iniciat el 2020, que respon al ferm compromís del consistori de vetllar per la igualtat entre homes i dones i per la lluita contra totes les formes de violència masclista.

La presentació s’ha fet aquest dimarts a la tarda, a la sala de plens, en presència de l’alcaldessa, Alba Barnusell, el regidor d’Esports, Álvaro Ferrer, la regidora d'Igualtat, Maria del Mar Sánchez, i diversos representants de clubs i entitats esportives de la ciutat.

El protocol és el resultat del treball dut a terme entre l’Ajuntament de Granollers conjuntament amb els clubs i les entitats esportives de la ciutat, que des de fa dos anys, el maig de 2020 treballen, en el marc del projecte Igualtat en l’Esport, amb un doble objectiu: augmentar la participació de nenes, noies i dones de la ciutat en l’àmbit esportiu i de l’activitat física, i avançar cap a unes relacions més justes entre homes i dones.

L’alcaldessa, Alba Barnusell, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa i del projecte d’Igualtat en l’esport per tal de "construir entre totes i tots una ciutat més justa i lliure de qualsevol mena de violència".

Per la seva banda, la regidora d’Igualtat, Maria del Mar Sánchez, ha fet èmfasi en el fet que "cal visibilitzar les violències masclistes viscudes per les dones en l’àmbit esportiu, així com interpel·lar a totes les persones que formen part de les entitats i clubs esportius a construir entorns lliures de violències".

El regidor d’Esports, Álvaro Ferrer, ha insistit en el fet que és "totalment imprescindible que entre totes i tots siguem capaces de detectar les violències i les discriminacions que pateixen les noies i les nenes i cal actuar per aturar-les" i ha remarcat que el protocol ofereix eines per prevenir i abordar les violències sexuals i dona resposta a la llei de Protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència, que obliga les entitats esportives a tenir un protocol de prevenció i abordatge de les violències sexuals cap als infants i adolescents.

L’Ajuntament ha creat el "Protocol de prevenció i abordatge de les violències sexuals en les instal·lacions esportives" per tal de facilitar la feina a les entitats i clubs de la ciutat, a través d’un procés col·laboratiu de treball amb les persones referents de les entitats esportives per acompanyar-les en l’elaboració d’aquests protocols.

El protocol inclou mesures de prevenció i detecció de les possibles situacions de violència sexual i defineix els procediments d'actuació en cas de detectar-se o notificar-se una possible situació en un equipament esportiu.

Es comptarà amb l’assessorament d’una comissió de protocol de violències sexuals formada per una persona delegada de protecció de l’equipament, el cap d'equipaments esportius municipals i tècnics dels serveis d’Esport i d’Igualtat de l’Ajuntament.

En els pròxims mesos es treballarà per donar a conèixer i desplegar el protocol i continuar acompanyant les entitats esportives en l’elaboració i el desenvolupament del seu propi protocol. El regidor d’Esports ha insistit en el fet que es continuarà apostant i treballant per "la prevenció, per la formació i la sensibilització, per tal que no ens calgui actuar davant de cap cas perquè les violències masclistes ja no formin part ni dels espais esportius, ni de les nostres vides quotidianes".