Granollers presenta el 3r Pla estratègic amb l’horitzó 2030

Un procés participatiu que vol promoure el treball col·lectiu i la corresponsabilitat entre tots els sectors, públics i privats, les entitats i la ciutadania, per transformar la ciutat i encarar els reptes i necessitats tant presents com de futur

05 de Octubre 2021
+
Mireia Cammany Dorr, Fina Jerez Bernat i Arnau Queralt Bassa són els tres comissaris que conformen la direcció col·legiada del 3r Pla Estratègic

L’Ajuntament de Granollers ha donat el tret de sortida del 3r Pla estratègic, amb la presentació de les activitats i esdeveniments que se celebraran en el decurs dels vuit mesos vinents i que han de permetre dibuixar conjuntament amb la ciutadania com ha de ser Granollers l’any 2030. 

El Pla estratègic és un procés participatiu i de reflexió que ha d'impulsar la transformació de la ciutat, per encarar els reptes i necessitats tant presents com de futur.

El nou Pla estratègic té la mirada posada en els grans reptes globals definits a l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i els 17 ODS, i vol promoure el treball col·lectiu i la corresponsabilitat entre tots els sectors, públics i privats, les entitats i la ciutadania.

Les línies de treball de l’actual Pla estratègic donen resposta a les principals conclusions que es van recollir durant les jornades de tancament del 2n Pla estratègic, a finals de 2018. Els quatre reptes principals són: fomentar la transició ecològica i fer front a l’emergència climàtica; treballar per la prosperitat econòmica i la redistribució de la riquesa; promoure la igualtat d’oportunitats i cohesió social. No deixar ningú enrere; i enfortir comunitats i fomentar la innovació pública.

Un pla estratègic amb lideratge distribuït i orientat a l’acció

El Pla estratègic Granollers 2030 incorpora la metodologia del que s’anomenen plans estratègics locals de tercera generació, basats en missions en lloc de projectes, entenent per missió el conjunt d’accions de caràcter innovador, transversal, ambiciós i alhora realista, orientades a aconseguir, dins d’un termini establert, un objectiu mesurable. Aquestes accions han de donar resposta a reptes transversals i han de ser elaborades i dutes a terme a partir del treball col·laboratiu de tots els agents.

Per altra banda, aquesta nova metodologia té un marc des d’on partir: els ODS i la Nova Agenda Urbana. Un escenari que permet compartir objectes, reptes i objectius amb diferents agents públics, privats i comunitaris a fi de facilitar una agenda d’actuació conjunta i amb lideratge distribuït.

Una altra de les innovacions que incorpora el procés d’elaboració del Pla estratègic és el paper que s’ha reservat pel Consell de Ciutat. Com a màxim òrgan de participació de Granollers esdevindrà l’espai de debat, seguiment i retiment de comptes del procés, amb una mirada transversal i amb l’objectiu de generar consensos.

Així mateix, per tal de liderar els treballs d’elaboració del pla s’ha nomenat una direcció col·legiada, formada per tres persones comissàries nomenades pel ple municipal, acompanyades per dues persones de l’equip tècnic de l’Ajuntament i amb l’assessorament de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERMB) de la Universitat Autònoma. Les tres persones que exerciran el comissariat i formaran la direcció col·legiada del Pla en aquesta primera etapa són Mireia Cammany Dorr, a càrrec de conduir el grup motor de l’àmbit econòmic; Fina Jerez Bernat, que liderarà el grup de treball de l’àmbit social, i Arnau Queralt Bassa, responsable del grup de treball de l’àmbit ambiental.

El pla estratègic Granollers 2030 vol respondre als reptes de la ciutat més enllà de les urgències del curt termini, optimitzant recursos disponibles, enfortint i creant xarxes socials, fomentant la coproducció de projectes i polítiques amb els agents socials, definint escenaris que vagin més enllà de les pròpies competències municipals amb el lideratge i el compromís de l’Ajuntament de Granollers.

Aquest instrument ha de permetre impulsar la transformació de la ciutat per encarar els reptes i necessitats presents i del futur, així com estructurar una agenda a mitjà i llarg termini. També és una oportunitat per sumar-se a les dinàmiques vinculades a l’Agenda 2030, com el nou marc comunitari europeu 2021-2026 i els Fons NextGeneration i les agendes urbanes de Catalunya i Espanya.

Espais i esdeveniments de participació ciutadana

La primera fase del procés té l’objectiu de definir les missions del 3r Pla estratègic i es durà a terme des de l’octubre de 2021 fins al maig de 2022. Aquesta tasca es farà en el si dels 3 grups motor, formats per persones vinculades a la ciutat i expertes en els àmbits de treball en què s’han distribuït (social, ambiental i econòmic), que recolliran les propostes que sorgeixin en els diferents espais d’aportacions, per transformar-les en missions amb visió innovadora i que impliquin l’acció de diversos agents. Una vegada s’hagin acordat les missions i hagin estat aprovades pel ple municipal, s’iniciarà la segona etapa en la qual s’han de definir i executar els projectes que han de contribuir a assolir els objectius fixats.

El 21 d’octubre comença el programa Amb G de Granollers, a Roca Umbert

Amb G de Granollers és un programa que oferirà conferències mensuals en forma de conversa i debat amb persones que tenen una professió diferenciada, i que destaquen en el seu àmbit de treball en sectors punters. Seran el 21 d’octubre i el 18 de novembre de 2021; i el 20 de gener, el 24 de febrer, el 24 de març, el 28 d'abril i el 19 de maig de 2022.

Tot el procés es podrà seguir a la pàgina web www.plaestrategicgranollers.cat, i a través de les xarxes socials: @Granollers2030 a Twitter, Instagram i Facebook. La plataforma Granollers Participa permetrà consultar tota la documentació.