Granollers i set socis europeus engeguen el projecte EYES per fomentar la participació dels joves en la planificació energètica sostenible

El projecte es basa en l'educació inclusiva i en la lluita contra el canvi climàtic

07 de Març 2019
+
La primera trobada del grup ha tingut lloc a Granollers

Granollers acull la primera trobada per posar en marxa el projecte europeu EYES: Engaging Youth in Sustainable Energy Planning. El projecte pretén implementar un mètode (replicable, transferible i avaluable) per incentivar i facilitar la participació dels joves en la planificació energètica i climàtica sostenible a nivell local.

El canvi climàtic és un repte global que afectarà sobretot a les generacions joves però la seva veu no és té en compte en la presa de decisions. Per aquest motiu, EYES es basa en un doble principi: combatre la desigualtat en l’educació i en la representació pública dels joves, especialment dels col·lectius més vulnerables, i lluitar contra el canvi climàtic.

EYES compta amb 8 socis de 6 països: Dinamarca, França, Itàlia, Bulgària, Polònia i Espanya. L’Ajuntament de Granollers forma part del consorci de socis juntament amb l’Associació Ecoserveis, que lidera el projecte; la consultora danesa EC Network A/S (ECNet); l’escola danesa EUC Syd, amb centres a Haderslev, Aabenraa, Sonderborg i Tonder; l’Agència Local de l’Energia i el Clima de la Metrópoli de Lió (ALEC); l’Agència Napolitana de l’Energia i el Medi Ambient (ANEA); la Unió de les Autoritats Locals Búlgares del Mar Negre (UBBSLA, en les seves sigles en anglès); i l’associació de la Xarxa «Energie Cities» de municipis polonesos.

Per desplegar el projecte EYES cada soci de cada país establirà una xarxa amb socis locals per arribar a grups juvenils vulnerables i posarà en funcionament un Consell Assessor que treballarà per: 

1. Identificar joves d’entre 18 i 29 anys interessats en la planificació energètica i climàtica.

2. Crear un Equip d’Intervenció Juvenil (Youth Intervention Team, YIT) d'unes 10 o 15 persones que tinguin una procedència i ideologia diversa amb la voluntat de fomentar l’escolta i el diàleg. 

3. Mobilitzar i capacitar els joves del YIT perquè puguin contribuir a la millora dels plans locals i cercar vies per involucrar els joves en la lluita contra el canvi climàtic.

L’Ajuntament de Granollers, com a soci de l'EYES, ha acollit la primera trobada amb els membres del projecte els dies 5 i 6 de març . La primera reunió ha servit per conèixer els socis participants i intercanviar experiències i bones pràctiques desenvolupades al llarg del 2016 en municipis d’Alemanya, Àustria, Països Baixos, Bèlgica, França i Dinamarca en el marc del projecte SMERGY. També han tractat altres temes com els àmbits d’actuació del projecte, el calendari de desenvolupament, el pla de comunicació i altres aspectes interns de gestió econòmica i organitzativa. La propera trobada amb tots els membres serà al setembre a Sødeborg, Dinamarca. 

El projecte EYES forma part del programa Erasmus+, concretament de la convocatòria 10/2018 de l’àmbit Inclusió Social i Valors Comuns: Contribució a l’Educació, a la Formació i a la Joventut. La durada del projecte és de 24 mesos: de l’1 de gener de 2019 al 31 de gener de 2021; està dotat amb un pressupost total de 621.036 euros i compta amb el 80% del finançament de la Unió Europea. Granollers disposa d’un pressupost de 46.319 euros, dels quals 29.210 euros es destinen a la contractació de personal per al desenvolupament de les tasques derivades del projecte.