Granollers commemora el 85è aniversari del bombardeig de 31 de maig de 1938

La programació «Granollers, vila oberta a la pau» inclou una dotzena de propostes obertes a la ciutadania

09 de Maig 2023
+
Granollers commemora el 85è aniversari del bombardeig de 31 de maig de 1938

La programació “Granollers, vila oberta a la pau” recull un any més les activitats de memòria històrica i de foment de la pau per commemorar el bombardeig de la ciutat el 31 de maig de 1938 durant la Guerra Civil. Les propostes tenen com a objectiu donar a conèixer i fer accessible els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardejos i la seva memòria, així com treballar amb les escoles, en l’àmbit de memòria i cultura de pau, temes d’actualitat vinculats a la justícia global i els drets humans, i enfortir les relacions amb altres ciutats i territoris bombardejats.

Així, hi haurà propostes musicals i escèniques, activitats entorn de la figura d’Arcadi Oliveres, una exposició i una sessió amb corresponsals de guerra. A més, es farà la presentació del llibre d’Albert Forns que culmina la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig» per recuperar els darrers testimonis del bombardeig, i Vallès Oriental Televisió organitza una trobada a sobre periodisme de guerra al Cinema Edison amb quatre periodistes.

També faran activitats consolidades com l’Acte Memorial i d’homenatge a les víctimes, el mateix dia 31 de maig a les 9 h al cementiri, que enguany comptarà amb la participació d’alumnat de l’escola Pereanton. El diumenge previ, 28 de maig, es farà l’itinerari guiat «Granollers, ciutat bombardejada», i el diumenge posterior, 4 de juny, la caminada al Bosc de la Pau i lectura de poemes i textos. A més, del 29 al 31 de maig a la tarda es faran portes obertes al refugi de la plaça Maluquer i Salvador.

Consulteu tota la programació a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Els centres educatius, per la cultura de pau

Els centres educatius de la ciutat, escoles i instituts, han preparat propostes i activitats creades expressament per a la commemoració del bombardeig. Així, dos centres de primària participaran activament en dues de les activitats. Alumnat de l’escola Pereanton posarà música a l’acte memorial al cementiri, i alumnat de l’escola Ponent, farà una intervenció artística en la presentació del llibre d’Albert Forns sorgit de la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig».

L’institut Antoni Cumella participa en la programació per partida doble. L’alumnat del Projecte Recerca, Creació i Servei de l’àmbit comunicatiu de 4t d'ESO de l’institut Antoni Cumella farà una dramatització del llibre "L’Arcadi al país de les oliveres" en l’acte de presentació de l’obra. I l’alumnat del Projecte Recerca, Creació i Servei de l’àmbit social i artístic de 4t d'ESO de l’Institut Antoni Cumella ha preparat l’exposició “T’ho explicaré perquè em recordis” que es podrà veure del 29 de maig al 14 de juny a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.

Per últim, durant l’acte de record del bombardeig amb l’alumnat de 2n de Batxillerat el passat 18 d’abril, l’alumnat de 1r de Batxillerat escènic de l’institut Celestí Bellera va fer una actuació inspirada en el paper de la premsa en la guerra d’Ucraïna.

Presentació del llibre sorgit del projecte «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig»

De maig de 2021 a maig de 2022, l’Ajuntament de Granollers va fer la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig» que va aconseguir sumar 18 nous testimonis directes del bombardeig, però també 3 noves cessions i donacions de documents relacionats amb els fets de 31 de maig de 1938 i 13 testimonis indirectes que han aportat el record d’un familiar, sigui per escrit o a través d’un àudio.

Amb tots els testimonis, el periodista i escriptor Albert Forns ha preparat un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938 amb l’objectiu que sigui una obra que contribueixi al coneixement de la història d'aquests fets a partir de les vivències personals dels qui el van patir, amb visió literària, que pugui esdevenir una obra que arribi a un públic ampli.

El resultat d’aquesta feina ha estat «I el cel ens va caure al damunt», el llibre d’Albert Forns que es presenta aquest 31 de maig, a les 19 h a la Sala oberta del Teatre Auditori de Granollers, amb la presència de l’autor, la periodista Txell Feixas i la intervenció artística d’alumnat de l’escola Ponent.

Més informació del projecte «Contra l’oblit» a https://www.granollers.cat/memoriabombardeig

Record a Arcadi Oliveres

La programació Granollers, vila oberta a la pau 2023 inclou també dues propostes en record d’Arcadi Oliveres, activista per la pau i la justícia social, que va morir fa dos anys. Oliveres va ser Membre del Consell Assessor de Can Jonch des dels seus inicis i va participar en la inauguració de l’edifici. El dimarts 23 de maig, a les 19 h a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, es farà la presentació del llibre "L’Arcadi al país de les oliveres" a càrrec dels seus autors, Mar Valldeoriola i Bernat Oliveres, fill de l’Arcadi, i amb la moderació d’Agnès Boixader. És un llibre il·lustrat, que combina aspectes biogràfics amb infografies sobre els principals eixos del pensament d’Arcadi Oliveres. L’acte comptarà amb una dramatització del llibre a càrrec de l'alumnat de l’institut Antoni Cumella.

La segona proposta és «La plaça del diàleg Arcadi Oliveres», una instal·lació participativa i interactiva que ens planteja «Ser pacifista al segle XXI. Com contribuir a una cultura de pau ara i aquí?». El dijous 25 de maig, de 17 a 20 h a la plaça de Maluquer i Salvador, hi haurà aquesta instal·lació que ajuda a reflexionar i pensar quina societat volem en un futur amb una invitació a un canvi de paradigma i de concreció d'accions, de manera pacífica, transformadora i no violenta. Amb l’objectiu de compartir els missatges més importants de l’Arcadi i de generar espais de trobada, debat i conscienciació.

Música per la pau i en memòria de les víctimes del bombardeig

El 85è aniversari del bombardeig arriba amb dues propostes musicals i escèniques singulars. El divendres 12 de maig, a les 21 h a l’Església de Sant Esteve, dos dels cors de veus blanques més destacats de l’escena catalana , Veus-Cor Infantil Amics de la Unió i l’Escolania de Montserrat, interpretaran «Missa per la Pau», una obra composta per Bernat Vivancos, que s’inspira també la guerra d’Ucraïna, i dirigida per Lluís Vilamajó.

I el diumenge 28 de maig, a les 19 h al Teatre Auditori de Granollers, quatre cors de la Societat Coral Amics de la Unió, participants individuals i l’Orquestra de Cambra de Granollers, interpretaran el «Rèquiem de Fauré» en memòria de les víctimes del bombardeig, un espectacle que inclourà referències als tràgics fets de 31 de maig de 1938 i a les víctimes.

Les entrades per a tots dos espectacles es poden comprar a www.teatreauditoridegranollers.cat

15 anys d’educació per la pau

Des de l'any 2008, i dins dels actes de commemoració del bombardeig del 31 de maig de 1938, Granollers ha treballat intensament per a la recuperació de la memòria històrica i la sensibilització i el foment de la cultura de pau. En aquest sentit, de manera permanent i en les diferents etapes escolars, s'impulsen programes d'educació per la pau i de coneixement dels drets humans.

En el cas de l'alumnat de 2n de Batxillerat, nois i noies que cursen el seu últim any escolar a la ciutat, se'ls demana que s'emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig de Granollers per tal que el puguin transmetre a les generacions futures. El passat 18 d’abril 500 alumnes de 2n de Batxillerat van participar en un acte al Teatre Auditori de Granollers per recordar el bombardeig i reflexionar sobre la guerra d’Ucraïna amb el periodista de la secció Internacional de TV3, Lluís Caelles.

A més, prop de 700 alumnes de primària i del Centre d’Educació Especial Montserrat Montero han treballat el canvi climàtic que provoca milions de refugiats i desplaçats climàtics. Els centres han rebut una guia didàctica del projecte “Desplaçats climàtics, una lluita global” per treballar aquesta temàtica i l’alumnat ha fet tallers de creació i reflexió artística a l’aula. El dimarts 30 de maig al matí a la plaça de la Porxada s’exposaran els treballs artístics i es farà un seguit de jocs per a l’alumnat dels diferents centres participants.

Recursos en línia