Granollers celebra la XX Setmana Sense Fum

Els centres educatius s'adhereixen al programa "Entorn sense fum". Avui s'ha signat el manifest a l'escola Lledoner

30 de Maig 2019
+
L'Escola Lledoner ja té la placa d'espai lliure de fum a l'entrada de l'escola
Aquests dies se celebra la XX Setmana Sense Fum, una iniciativa de la Societat de Medicina Familiar i  Comunitària organitzada pel Programa d'Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, en què participen hospitals, centres d'atenció primària, universitats, col·legis professionals, entitats municipalistes, entitats contra el càncer...
 
L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el tabac, abandonar-ne el consum i  poder gaudir d’un ambient lliure de fum. És per això que el lema escollit enguany és "Recupera la inspiració. Volem ajudar-te a deixar de fumar". 
 
Granollers s'ha sumat a la iniciativa amb taules informatives a l'hospital, als centres d'assistència primària i les farmàcies; una exposició, una tertúlia radiofònica a Ràdio Granollers i la presentació del programa "Entorn sense fum" aquest dijous a l'Escola Lledoner.
 
En aquest centre educatiu, representants municipals i de la comunitat educativa han signat el Manifest Granollers Sense Fum i han col·locat una placa a l'espai d'accés a l'escola amb la llegenda "Per un espai saludable, aquí no fumeu. Entorn sense fum".
 
M. del Mar Sánchez, regidora de Salut Pública en funcions, ha explicat que una quinzena d'escoles i instituts ja s'hi han adherit; en tots s'anirà col·locant la placa ben visible a l'entrada dels centres entre ara i inicis del curs vinent. Maria Jornet, directora del Lledoner, ha parlat del "repte educatiu de sensibilitzar tota la comunitat, alumnes, famílies i mestres" pel que fa als perjudicis del tabac. Georgina Santamaria, presidenta de l'Ampa, ha qualificat de "bona solució" la recomanació d'evitar fumar davant de l'escola. Leila Salgado i Badia Seraiti, alumnes de 6è, han exemplificat en casos de familiars els beneficis de no fumar "per tenir una bona salut". Finalment, l'alcalde en funcions, Josep Mayoral, ha explicat que "tot aquest procés té una paraula clau: educació", que és "clau per fer una ciutat més saludable".
 
 El manifest signat recorda els riscos de l'exposició al tabac, sobretot, per a la salut de la població infantil, i insisteix en el model a imitar que constitueix professorat, mares, pares... de cara als infants. Amb la signatura del manifest i la col·locació de la placa, el centre es compromet a vetllar perquè a l'espai d'entrada no s'hi fumi i a promoure hàbits saludables entre la comunitat educativa. L'accés als equipaments esportius i els parcs seran els propers espais que es treballarà perquè siguin lliures de fum. 
 
D'altra banda, fins al 4 de juny es pot visitar l'exposició cedida per la Diputació de Barcelona “El tabac al descobert” al Centre Cívic Nord (c. Lledoner, 6).