Granollers és premiada per les tasques de recuperació i impuls de la biodiversitat cultivada per la Red de Municipios por la Agroecología

El guardó s’ha entregat a la gala dels premis Ciudades y pueblos que alimentan 2025, a les millors pràctiques alimentàries locals

14 de Novembre 2025
+
Premis Ciudades y pueblos que alimentan 2025

Granollers ha estat reconeguda als Premis Ciudades y pueblos que alimentan 2025, atorgats a les millors pràctiques alimentàries locals per la Red de Municipios por la Agroecología. El guardó reconeix el compromís de la ciutat amb la preservació i la recuperació de la biodiversitat cultivada. La gala s’ha celebrat el 13 de novembre a Orduña i el guardó ha estat entregat per Francesco Cagnola, de la secretaria tècnica del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, al que l'Ajuntament de Granollers està adherit. 

El premi reconeix més d’una dècada de projectes i iniciatives impulsades des de l’Ajuntament de Granollers i en col·laboració amb entitats locals i especialitzades, amb l’objectiu de preservar el seu patrimoni agrícola i alimentari, un àmbit en què la ciutat i comarca destaquen per la seva riquesa amb més de 200 varietats locals d’hortalisses identificades. 

Entre les iniciatives destaca  la coorganització del Primer Simposi Europeu de Biodiversitat Cultivada, que ha situat Granollers en el mapa europeu de la recerca i divulgació en aquest àmbit; el Banc de Llavors del Vallès Oriental, un projecte cooperatiu que preserva i multiplica varietats tradicionals de la comarca, i el programa “Llavors de sempre” que ha permès produir planter de varietats locals i distribuir-lo a horts comunitaris. També, s’ha impulsat la biodiversitat cultivada a les escoles: quatre centres educatius municipals inclouen producte agroecològic i varietats locals als seus menús. A més, el Mercat del dissabte de la Plaça de la Corona impulsa els productors de proximitat que utilitzen varietats locals i la marca Productes de Palou incentiva la seva recuperació.