Els llibres i les roses tornen a la Porxada i a la carretera

Aquest divendres es fa la trobada d’autores i autors locals i comarcals i el pregó a la Porxada

22 d'Abril 2022
+

Després de dues edicions marcades per la pandèmia, aquest Sant Jordi 2022 Granollers recupera activitats i espais de la ciutat. I és que l’activitat torna a la Porxada i a la carretera amb la fira del llibre i la rosa que es farà aquest divendres i dissabte 22 i 23 d’abril (de 10 a 22 h).

La Porxada també serà de nou l’escenari de dues de les activitats destacades de la diada que recuperen la presencialitat. El divendres 22 d’abril, de 17 a 19.30 h, més de 60 autors i autores locals i comarcals es donen cita a la trobada que dinamitzarà la periodista Clara M. Clavell. A les 19 h es farà la recepció a l’Ajuntament de la pregonera d’enguany, l’escriptora de Cardedeu Alba Dalmau, que a les 19.30 h farà el pregó de Sant Jordi a la Porxada. Justament les autores i autors locals i comarcals són les protagonistes de la guia de lectura i els aparadors que han preparat les Biblioteques de Granollers i del Bookcrossing d’abril, la proposta d’alliberar llibres a diversos espais de la ciutat coorganitzada pel GRA.

A la web www.granollers.cat/santjordi també es recull informació de les principals novetats comarcals d’aquest Sant Jordi llistades pel nom dels seus autors.

Per l’abril lletres mil

El Sant Jordi a Granollers continua amb el lema “Per l’abril lletres mil” aixoplugant totes aquelles activitats entorn els llibres i la lectura, moltes d’elles programades des de les biblioteques, equipaments culturals, llibreries i editorials de la ciutat.

Així, les Biblioteques de Granollers proposen activitats ja habituals com hores del conte, clubs de lectura o exposicions. A més, han creat per aquest Sant Jordi guies de lectura específiques i, com a novetat, també sortiran al carrer amb un espai de petits lectors el mateix dia 23, de 10 a 13.30 h, a la plaça Maluquer.

La resta d’equipaments de la ciutat també se sumen a la celebració de la diada amb propostes diverses. Un any més, el Museu de Granollers exposa els dibuixos d’alumnat de les escoles de la ciutat fets amb motiu de Sant Jordi. El Museu de Ciències Naturals programa sessions del planetari amb poemes de Lola Casas i estrena el dijous 21 d’abril una exposició que recull la trajectòria de l’editorial Alpina.

L’Arxiu Municipal de Granollers també proposa un document del mes vinculat amb Sant Jordi i, des de l’Arxiu Fotogràfic, presentarà un recull de cartells de Sant Jordi des 1977 a 2008.

A més, el cinema Edison presentarà un documental sobre Montserrat Roig, Llevant Teatre programa l’obra Lorca, el Centre Cívic Can Gili proposa un taller de llibres pop-up, i a la Troca de Roca Umbert es fa l’activitat Salvem el drac! Organitzada per l’entitat Drac de Granollers.

I és que el teixit cultural i associatiu de la ciutat també se sumen a aquest Sant Jordi organitzant moltes activitats que es concentren, principalment, el cap de setmana de la diada. Així, per exemple, el mateix dissabte 23 d’abril els Xics faran castells a la plaça de l’Església, l’Ateneu farà la lectura popular de poemes d’arreu del món a la placeta de la Sala Tarafa i l’Agrupació Sardanista torna les sardanes a la Porxada.

Podeu consultar aquestes i la resta de propostes de la programació de Sant Jordi a www.granollers.cat/santjordi

Dones poetes als vidres de la ciutat i sorteig d’Instagram

Aquest Sant Jordi també recupera la proposta de Paraules sobre vidre. En aquesta ocasió als aparadors dels comerços del centre de la ciutat i als vidres dels equipaments culturals s’hi poden llegir frases de dones poetes. Aquest és un projecte fet gràcies a la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, Gran Centre, l’institut Carles Vallbona i alumnat del grau d’auxiliar de vendes del Centre Vallès.

La creativitat serà als vidres de la ciutat i també es convida a la ciutadania a dur aquesta creativitat a les xarxes socials. Amb el lema d’enguany #lletresvives, i seguint la imatge creada per Enric Lax, es farà un sorteig a Instagram. Per participar-hi només cal fer un dibuix creant un personatge a partir d’una lletra, compartir la imatge a Instagram amb l’etiqueta #lletresvives i seguir els perfils de @granollers i @granollerscultura. Totes les persones que hi participin, fins al 30 d’abril, entraran en el sorteig de 3 vals de compra de 30 euros per adquirir llibres a les llibreries de la ciutat.