El projecte europeu THERMOS crea una innovadora eina online que simplifica el disseny de xarxes de climatització urbana

Granollers ha participat en aquest projecte com a ciutat pilot i ja ha provat l’eina en tres projectes concrets

05 de Maig 2021
+
El projecte europeu THERMOS crea una innovadora eina online que simplifica el disseny de xarxes de climatització urbana

L'Ajuntament de Granollers ha participat al projecte europeu THERMOS, finançat per la convocatòria de recerca i innovació del programa europeu Horizon 2020 d'eficiència energètica. Després de 5 anys d’investigació, i fruit d’aquest projecte europeu, s’ha creat una eina de planificació energètica que porta també per nom THERMOS.

Aquesta eina online és una solució ràpida, eficient i intuïtiva, que permet als planificadors locals avaluar i optimitzar resultats en minuts, identificant solucions econòmicament viables para xarxes de climatització baixes en carboni, en qualsevol ubicació.

THERMOS s’ha testejat a 8 ciutats europees, entre elles Granollers, on s’ha provat en tres projectes concrets: les dues xarxes municipals de subministrament de calor a partir de la combustió de biomassa (Xarxa Nord i Xarxa Sud incloses en el projecte BioEnergia per al desenvolupament local) i la xarxa industrial Eco Congost (que se centra en la reducció d'emissions de CO2 a la indústria amb una xarxa compartida de producció i distribució de calor produït amb energies renovables locals que fomenta l'economia circular).

A més, Granollers ha donat suport a la ciutat de Cascais en l’ús d’aquesta eina i també l’ha fet servir per estimar de forma mapificada els consums tèrmics a la ciutat a partir de coeficients estandarditzats per als sectors residencial, comercial/serveis i industrial, i contrastant els valors que l'eina THERMOS calcula per defecte a la zona.

Durant els propers tres anys, Granollers també podrà fer ús de forma gratuïta i amb el suport dels socis de l'eina THERMOS per estudiar possibles alternatives a ampliacions de xarxes existents o possibles noves xarxes a construir de subministrament d'energia tèrmica a la ciutat (xarxes de calor o fred). A més, gràcies a aquesta eina es disposa d'indicadors de ciutat mapificats que mostren sobre el territori els consums d'energia i s’ha arribat a acords amb les companyies distribuïdores d'energia (ENEL, Nedgia, i Estabanell i Pahisa) i d'aigua (SOREA) a la ciutat per poder compartir dades mapificades d'evolució anual de consums, que permetran l'impuls de diferents polítiques sectorials (urbanístiques, de benestar social, de transició energètica i adaptació al canvi climàtic...) i el seguiment local de l'evolució del municipi cap als objectius de desenvolupament sostenible.

Una eina online i de codi obert

L’eina THERMOS és de codi obert (open source) i és accessible a través de qualsevol navegador web. Es pot fer servir des de qualsevol lloc del món ja que es treballa per defecte amb la informació d’OpenStreetMap. Des del seu llançament el 2019, THERMOS ha estat testejada per professionals de la investigació i autoritats locals en casos de planificació reals. L’eina ofereix actualment servei a 1.400 usuaris entre els que hi ha agències energètiques, oficines de planificació urbanística, universitats i empreses de consultoria.

Els 16 socis i ciutats involucrades en el projecte THERMOS han arribat a un acord per seguir desenvolupant i promocionant l’eina i oferir serveis addicionals per a futurs usuaris. Els ajuntaments i responsables de planificació locals que vulguin utilitzar l'eina a nivell professional per a la realització de casos d'estudi, poden beneficiar-se de l'orientació i experiència que els usuaris actuals de THERMOS recollida en la Guia de Replicació i els Casos d'Estudi. Aquests documents han estat adaptats per a la seva utilització per part de responsables de planificació urbanística i legisladors de qualsevol lloc de la UE i altres països del món.