"El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", nova exposició temporal del Museu de Ciències Naturals

S'inaugura dijous, a les 7 de la tarda

04 de Setembre 2019
+
El tritó del Montseny, una espècie considerada en perill d'extinció
Aquest dijous, 5 de setembre, a les 7 de la tarda, s'inaugura al Museu de Ciències Naturals (MCN) "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", una exposició divulgativa sobre el tritó del Montseny, endèmic d'aquest massís i considerat un dels amfibis més amenaçats d'Europa. 
 
El tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) és un organisme únic, amb una població escassa i un hàbitat molt limitat que el fan molt vulnerable als efectes del canvi climàtic. De fet, la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN) el té catalogat com a espècie “en perill crític”. 
 
A la inauguració hi assistiran l'alcalde, Josep Mayoral; la regidora de Cultura, Maria Villegas; el director del Parc Natural del Montseny, Lluís Martínez; i el coordinador de l'àrea de recerca en amfibis i rèptils del MCN, Fèlix Amat.  
 
Els antecedents del tritó del Montseny es remunten l'any 2005, quan va ser descrit per científics del museu granollerí i de la Universitat de Barcelona, en el que va representar una de les descobertes més destacades de les darreres dècades a Catalunya.
 
Es tracta del vertebrat més amenaçat del país, endèmic del Vallès Oriental, més concretament, del massís del Montseny. Aquest amfibi és un bon indicador de la qualitat ecològica del medi ambient, ja que per viure necessita aigües fredes, netes i ben oxigenades. 
 
La mostra, produïda per la Diputació de Barcelona, explica els valors del tritó del Montseny, el perill que corre i apunta solucions suggerides des de Life Tritó Montseny, un projecte conjunt de la Diputació i la Generalitat per preservar-lo i divulgar-lo. Es podrà visitar fins al 17 d'octubre.