El Carnaval de Granollers estrena un nou espai per a la festa, el Palau de Can Solda

La programació de Carnaval comença aquest diumenge amb el ball de gitanes de Carnaval

14 de Febrer 2020
+
Ball de gitanes a la plaça de la Porxada

«De l’ou a la sardina i de la rauxa al seny» és el lema que emmarca un any més el programa de les festes de Carnaval, entre els dies 16 i 26 de febrer, organitzat pel col·lectiu Som Carnaval i l’Ajuntament. Dijous Gras, dia 20, començarà el mandat d'en Carnestoltes i l’aplicació de l’edicte reial confeccionat pels nens i nenes del Consell dels Infants. 

La principal novetat de la festa és la recuperació d’un element històric del carnaval granollerí, rescatat del llibre Granollers Vila Oberta d’Amador Garrell i Alsina: el Palau de Can Solda. L’any 2017 la festa recuperava la figura d’en Solda -rebatejat com a Tres Rals de Can Solda-, un antic drapaire que vivia al carrer de Corró a inicis del segle XX. Una persona que vivia intensament el Carnaval i que volia que així el visquessin granollerins i granollerines. És per això que va importar dels mercats del Born i de Santa Caterina, a Barcelona, els palaus que s’hi organitzaven i el va instal·lar a l’entrada de casa seva. «I en tota la setmana, en eixir d’estudi o de costura», la mainada hi feia cap, per veure en Carnestoltes, la seva dona i el seu fill, «i tota mena d’alts personatges, tots fets de draps i amb carotes de cartó», tal com relata l’Amador Garrell al seu llibre.

El tret de sortida de les activitats serà el ball de gitanes amb la Colla de Gitanes i l’Esbart Dansaire de Granollers (dimenge 16 de febrer, 12 h, la Porxada). El mateix dia, el Teatre Auditori ha programat El Carnaval dels animals(17.30 h i 19 h) de Camille Saint-Saëns, amb l’Orquestra de Cambra de Granollers, en dues sessions: familiar (17.30 h) i gran públic (19 h).

Dijous Gras (dia 20) en Carnestoltes, acompanyat de l’Abat dels Bojos i els Diablots, proclamarà l’edicte reial i s’obrirà el Palau de Can Solda (19 h), situat a la Casa de Cultura Sant Francesc, després de la cercavila que el portarà des de la plaça de la Corona, pujant per la carretera fins al carrer d’Espí i Grau. El primer dia de Carnaval acabarà amb el Tastatruita. Vine a tastar la truita de l'Abat (19.30 h) al Palau de Can Solda. L’endemà, les escoles faran l’ofrena dels ous a Sa Majestat (a partir de les 10 h, Porxada); a la tarda tindrem l’espectacle Somriu, contes i cançons amb Santi Rovira (17 h, Palau de Can Solda), taller de disfresses i maquillatge (17.30 h, la Troca, Roca Umbert) amb la col·laboració de l'Escola Estudi Margaret i Mimetic Studio, i ball de gralles amb els Rajolers i DJ Ruiz (21 h, Palau de Can Solda).

Dissabte 22 de febrer tindrem el concert-vermut i cercavila de swing (12 h, Palau de Can Solda i placeta) i el Carnaball de swing, amb l'entitat Lindyfrogs (13.30 h, al mateix espai). A la tarda, cercavila infantil (17.30 h, sortida des de la pl. de la Corona amb recorregut fins a la Porxada) i ball de disfresses amb Xics and Roll (18 h, Porxada). Després, tothom qui ho vulgui podrà acompanyar en Carnestoltes de tornada a casa (19.30 h, Palau de Can Solda). A la nit, la Nau B1 acollirà el concert Carnaval a la fàbricaamb Seguirem, tribut a Obrint Pas i DJ Surda (23.30 h), organitzat per Jovent Ignorat i Roca Umbert. Hi haurà un concurs de disfresses i premis a les millors individuals i de grup. Les entrades, per a majors de 18 anys, es vendran anticipadament a  6 €  i a 8 € el mateix dia (www.rocaumbert.com/musica - www.escenagran.cat).  

Diumenge 23 és el dia de la rua de Carnaval i del concurs de comparses, que desfilaran pels carrers de les Tres Torres (on enguany es concentraran els grups) , per Francesc Macià, carretera amunt fins a la Porxada per Sant Roc. A la plaça es farà el lliurament de premis (20 h), amb animació disco de DJ. Les comparses poden inscriure's al concurs fins al dia 14 de febrer, presencialment a l’OAC (c. Sant Josep, 7) o, si es disposa de certificat digital, electrònicament a: https://seuelectronica.granollers.cat. El jurat, format per cinc persones relacionades amb el món cultural, teatral i associatiu de la ciutat, atorgarà 7 premis i 2 accèssits, en dues categories: la carnavalesca, per a les comparses o grups caracteritzats pels elements de transgressió i disbauxa propis del Carnaval, que han suposat la creació de vestuari, carrossa o similar; i la de lluïment, per a grups o formacions de folklore o amb identitat pròpia ja constituïts que volen mostrar el seu vestuari, costums i tradicions, i que no han confeccionat cap disfressa específica per participar-hi.

Dilluns 24 hi haurà un berenar popular i es faran les darreres ofrenes (16.30 h, Palau de Can Solda). Dimecres de Cendra, últim dia de Carnaval, es farà la vetlla a en Carnestoltes (a partir de les 11 h, Palau de Can Solda ). A la tarda, tindrem tallers de pentinats i complement per al dol amb l'Escola Margaret i Mimetic Studio (17.30 h, Can Solda) i la cercavila fins  a la Porxada (18.30 h). A la plaça es llegiran els versots de la Vella Quaresma i es farà la cremació d'en Carnestoltes a la pira funerària (19 h). Mitja hora després començarà el regnat de la Vella Quaresma i es farà el darrer àpat de Carnaval, amb sardina, pa i trago, organitzat per l'AV Granollers Centre.