Cinc equipaments participen en la cinquena Marató de l’Estalvi Energètic contra la pobresa energètica

Enguany la campanya afegeix l’objectiu de sensibilitzar sobre l’emergència climàtica

11 de Febrer 2020
+
Cinc equipaments participen en la cinquena Marató de l’Estalvi Energètic contra la pobresa energètica

L’Ajuntament de Granollers participa un any més en la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica. La campanya, que arriba a la cinquena edició, es farà durant aquest mes de febrer a cinc equipaments municipals: el Museu de Ciències Naturals-La Tela, La Troca. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Roca Umbert, les piscines municipals, el pavelló municipal El Tub i la Biblioteca Can Pedrals.

Durant tot el mes s’implantaran bones pràctiques de consum i els usuaris i gestors dels equipaments registraran setmanalment lectures dels comptadors per obtenir indicadors sobre el consum d'aigua, electricitat i gas dels centres. Aquests resultats es compararan amb els consums del 2019 per tal de saber si s'està estalviant. Finalment, es quantificarà econòmicament els estalvis resultants i es proposarà que es destini aquesta quantitat al pressupost de Serveis Socials per atendre les persones més vulnerables afectades de pobresa energètica.

L'Ajuntament de Granollers participa en aquesta iniciativa des de la primera edició l'any 2016. En les quatre primeres edicions s'ha aconseguit estalviar un total de 74.621,6 kWh i 980 m3 d'aigua que equivalen a 21.346 euros.

La Marató de l’Estalvi Energètic

La Marató de l'Estalvi Energètic és una iniciativa ideada i coordinada per l'empresa granollerina L'Origen. Juntament amb Granollers, es porta a terme a 8 municipis més: Barcelona, Gavà, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Palau Solità i Plegamans, Sabadell i Sant Boi de Llobregat. i també a 11 departaments de la Generalitat de Catalunya. En total, hi participaran 151 equipaments (administratius, culturals, esportius, socials, educatius i de salut).

La Marató de l’Estalvi Energètic implica a més de 3.000 treballadors, 13.000 alumnes i 200.000 usuaris que col·laboraran en accions com: reducció d’hores en la climatització, tancament de lluminàries, aturades parcials d’ascensors, control de l’horari de les màquines de vènding, tancament general de l’aigua els caps de setmana i festius o desendollar els equips que no es fan servir, entre d’altres. La majoria de les accions han estat a proposta dels propis treballadors i usuaris dels equipaments, a qui s’ha explicat el projecte i la destinació de l’estalvi.

La Marató de l’Estalvi Energètic per a la lluita contra la pobresa energètica és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi  econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica. 

Enguany s’afegeix l’objectiu de sensibilització sobre l’emergència climàtica. Per això es recomanarà que es potenciïn les accions de lluita contra el canvi climàtic com la prevenció i gestió de residus, foment del verd, foment de la mobilitat sostenible o els hàbits de consum responsable. Així mateix es farà visible que la reducció dels consums energètics signifiquen una reducció de les emissions de CO2.

Els objectius concrets de la cinquena Marató són:

1. Reduir un 10 % els consums d’electricitat, gas i aigua de diversos equipaments, durant el mes de febrer de 2020, respecte als mateixos consums de l’any 2019, amb la implantació de bones pràctiques de consum energètic i buscant la implicació dels treballadors i usuaris.

2. Destinar a accions de lluita contra la pobresa energètica, la quantitat econòmica del 100% resultant  de l’estalvi energètic aconseguit en el període comprès entre l'1 i el 29 de febrer de 2020 respecte al mateix període de l'any anterior.

Aquest projecte transversal pretén aconseguir, també, esforços puntuals que siguin potents i visuals i, en la mesura del possible, crear empatia amb la problemàtica de la pobresa energètica. És una Marató no perquè sigui una competició, sinó perquè demana esforços extraordinaris als qui hi participen.