"Per Nadal, qui res no canvia res no val"

Aquest desembre, els centres cívics faran girar tot un seguit d'activitats al voltant del tema de l'intercanvi

17 de Novembre 2014
+

Aquest any els centres cívics, enlloc de les tradicionals festes d'hivern, han optat per proposar una mirada diferent al consum d'aquestes festes, amb propostes en què l'intercanvi és el principal protagonista. I és que ja ho diu la dita (o no, però és igual): "Per Nadal, qui res no canvia res no val".

Els cinc equipaments, a l'hora de plantejar-se quins productes es poden intercanviar, s'han organitzat per temàtica, per tal que la ciutadania pugui escollir entre: material de merceria, roba, productes alimentaris sostenibles, intercanvi de sabers populars i material infantil. A cada centre s'ha preparat un sistema de recollida prèvia, segons el qual a la persona que porti un producte se li donarà una sèrie de punts.

Al Centre Cívic Jaume Oller s'hi farà un intercanvi de material de merceria: cintes, vies, agulles, didals, cremalleres, botons, restes de llanes, puntes, passamaneria, fil per encetar, tisores, revistes, llibres, retalls de tela, etc. Serà el dijous 11 de desembre de 17 a 20 h. El mateix dia es farà un taller infantil gratuït, de 17.30 a 19.30 h. La recollida del material serà del 24 de novembre al 5 de desembre.

Pel que fa a Can Bassa, s'hi farà un mercat d'intercanvi de roba. Es tracta de reaprofitar la roba i les peces que ja no fem servir i que encara estiguin nets i en bon estat: complements (guants, barrets, mocadors, bufandes, etc.), samarretes, pantalons, camises, faldilles, vestits, jerseis i jaquetes, roba de vestir, abrics, etc. En canvi, no s'hi acceptaran sabates, ni roba interior, ni roba de la llar. Hi ha un màxim de 10 peces per persona, i la recollida també serà del 24 de novembre al 5 de desembre, i el mercat tindrà lloc el divendres 12 de desembre de 17 a 20 h.

A Palou s'ha organitzat un joc d'intercanvi de productes alimentaris sostenibles. Caldrà que cadascú porti un producte que compleixi com a mínim un dels criteris següents: de proximitat, productes frescos o productes ecològics. Tot això es recollirà al mateix centre cívic prèviament, a partir del 9 de desembre en horari d'atenció al públic. El dia de l'intercanvi s'ha fixat pel dimarts 16 de desembre de 18 a 20 h. També hi haurà un taller amb Toni Lobeiro, autor del llibre Consumir menos para vivir mejor, i berenar compartit!

El Centre Cívic Nord ha organitzat un mercat d'intercanvi de material infantil, que es recollirà prèviament entre els dies 1 i 17 de desembre. Es podrà portar un màxim de 10 peces per persona i es poden portar productes com: joguines (peluixos, jocs d'exercici, jocs de muntatge, nines, ninots, cotxes, carreteres, trens, jocs de preescolar, disfresses, tricicles, instruments musicals, jocs de bany, patinets, monopatins, manualitats, etc.); també roba de 0 a 6 anys i articles de puericultura. S'ha establert també un sistema de punts segons el que es rebi. És important que els articles estiguin en bon estat i sencers, i la roba neta i sense taques ni forats. El dia del mercat: dijous 18 de desembre a partir de les 17 h.

Per acabar, a Can Gili s'hi farà una setmana de tallers en el marc de l'intercanvi de coneixements i sabers populars: De l'oli al sabó (12 de desembre a les 17 h); Fes-te una bossa amb una samarreta (16 de desembre a les 17.30 h) i Joguines creatives amb material reciclat (taller infantil, el 17 de desembre a les 19 h). Els tallers són gratuïts i oberts a tothom (amb inscripció prèvia de l'1 al 10 de desembre a qualsevol centre cívic o a www.granollers.cat/centrescivics_inscripcions). El material pels tallers es recollirà a partir de l'1 de desembre i es farà una cloenda de l'intercanvi el divendres 19 de desembre a partir de les 18.30 h.

Ja ho sabeu: cal concienciar-se i no gastar tant aquestes festes, ja que "per Nadal, qui res no canvia res no val"!