La realitat a Síria explicada per Zaina Erhaim i Essam Daod

Dos testimonis del drama que viuen milers de persones per la guerra, els desplaçaments forçats i els camps de refugiats

06 de Octubre 2016
+
La periodista siriana, Zaina Erhaim, en un moment de la seva intervenció explicant el drama de la guerra. Fotografia: Toni Torrillas

Aquest dimecres 5 d’octubre a les 19.30 h al Museu de Granollers el metge psiquiatre palestí i fundador de l’organització Humanity Crew, Essam Daod, la periodista siriana que defensa la llibertat de premsa des d’Alep, Zaina Erhaim, han ofert una xerrada basada en la seva tasca desenvolupada de suport a les persones refugiades que fugen dels conflictes al Mediterrani.

 

ESSAM DAOD 

 

Metge palestí i fundador de l’organització Humanity Crew, organització que coordina esforços i ofereix ajuda professional d’urgència a les persones refugiades que arriben a les illes gregues per tal de contribuir a la seva recuperació. Així mateix també disposa de psicòlegs i treballadors socials que parlen àrab per acompanyar i donar suport a les famílies de refugiats, especialment als refugiats més vulnerables que han perdut membres de la seva família o estimats durant aquesta dura experiència.

 

ZAINA ERHAIM

Coordinadora de l'Institute of War and Peace Reporting, (IWPR) a Síria, i cofundadora del Local Coordination Committee en aquest país. En tan sols uns mesos ha rebut tres destacats reconeixements, l'últim d'ells li arriba de la mà de Reporters sense Fronteres per la seva defensa de la llibertat de premsa des d'una de les ciutats més perillós del món per ser periodista: Aleppo. Al llarg dels dos últims anys, ha format a més de 100 reporters dins de Síria, aproximadament un terç d’aquests dones, pel que fa al periodisme escrit i de televisió. Així mateix, ha ajudat a establir molts dels nous diaris i revistes emergents en aquest país en guerra.

 

ÒSCAR CAMPS 

És socorrista, empresari i activista català, conegut principalment per ser el fundador i director de l'ONG badalonina Proactiva Open Arms. Va ser guardonat amb el premi Català de l'Any del 2015

 

La xerrada s’emmarca dins del projecte Ciutats defensores dels drets humans que té per finalitat valorar la tasca dels defensors i defensores de drets humans: individus, grups i organismes de la societat, que promouen i protegeixen els drets humans i les llibertats fonamentals universalment reconeguts amb la funció de promoció dels drets humans, la democràcia i l'estat de dret.

 

 
Exposició fotogràfica Síria camí de l’exili a la plaça de la Corona
 
Del 17 de setembre al 9 d’octubre es pot visitar a la plaça de la Corona l’exposició de vint-i-quatre imatges preses pel fotoperiodista David González que, entre els mesos de gener, febrer i març de l’any 2016, ha acompanyat diferents grups de persones refugiades al llarg de l’anomenada “ruta dels Balcans”. Des de l’illa de Lesbos, a Grècia, focus mediàtic de la crisis, fins les fronteres de Macedònia, Sèrbia, Croàcia, Eslovènia i Àustria. La mostra pretén sensibilitzar sobre el drama d’una crisis humanitària desencadenada per diferents conflictes bèl·lics. Les paraules de diverses persones refugiades, en àrab i català, i en diferents trams i moments d’aquest viatge construeixen, de manera conjunta amb les fotografies, un relat sobre aquest camí a l’exili, agrupat en quatre àmbits: la por, el camí, l’espera i el futur. Paraules que donen títol a vivències comunes entre les persones que afronten l’exili.