L’alcalde de Granollers participa a Londres en un seminari sobre ciutats bombardejades

En el marc del 80è aniversari de la Guerra civil i dels bombardejos sobre Catalunya

23 de Maig 2017
+

Amb l’objectiu de compartir estratègies de recuperació de la memòria històrica i del patrimoni memorial, el Diplocat i l'Observatori Europeu de Memòries (EUROM) han organitzat la Jornada “Els bombardejos de Barcelona i Londres. Memòria d’una història compartida”, que va ha tingut lloc el 23 de maig a l’Imperial War Museum de la capital britànica.

Hi han participat representants de la Gran Bretanya, Itàlia, Alemanya i Catalunya, que han debatut sobre polítiques de memòria des de diferents punts de vista, amb la voluntat de comparar i intercanviar processos memorials. Historiadors catalans i britànics han aportat els seus estudis i reflexions entorn dels bombardejos sobre ciutats catalanes durant la Guerra civil i europees durant la Segona Guerra mundial. La conferència també ha comptat amb representants del Parlament de Catalunya, que han parlat de la pervivència dels símbols franquistes encara avui en moltes poblacions i de la importància de disposar de lleis de memòria històrica que abastin tots els aspectes. La Jornada es va iniciar amb un minut de silenci com a mostra de rebuig a l’atac de Manchester.

Josep Mayoral va cloure la Jornada en qualitat d’alcalde de Granollers i vicepresident de Mayors for Peace, destacant la implicació dels ajuntaments i de les entitats de la societat civil en la recuperació i transmissió de la memòria històrica i el compromís amb la pau. L’alcalde, referint-se als programes que es duen a terme a Granollers, va afirmar que les ciutats que han patit bombardejos tenen l’obligació d’explicar-ho i garantir que les noves generacions preserven aquest record. A més, va afegir, aquest ha de ser un projecte de ciutat, compartit per la ciutadania i les entitats. Mayoral també es va referir a la necessitat de treballar en xarxa des de les ciutats, perquè “els municipis som bons agents de pau. És imprescindible comptar amb la veu del món local per construir un nou discurs”.

 

L’Observatori Europeu de Memòries, vinculat a la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, és una xarxa transnacional d’institucions i organitzacions compromeses amb l’anàlisi i promoció de les polítiques públiques de memòria. El seu objectiu principal és l’anàlisi, debat i reflexió sobre les diverses polítiques de memòria que s’estan duent a terme a Europa i altres indrets del món. L’Ajuntament de Granollers, a través de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, és membre d’aquesta xarxa, que actualment compta amb 44 organitzacions adherides.