Una quinzena d'activitats configuren el programa Granollers Vila Oberta a la Pau 2011

Hi haurà exposicions, presentació de llibres, activitats amb els centres educatius i portes obertes al refugi de la plaça Maluquer i Salvador

19 de Maig 2011
+

Aquesta setmana ha començat a la plaça de la Corona l'exposició "Paraules descalces. Dones fent pau" del comunicador social Dani Lagartofernández. La mostra recull el retrat i el testimoni de tretze dones que treballen per la pau a Israel i Palestina, i es podrà visitar fins al 6 de juny. Dimarts 24 de maig (19.30 h), lligat a l'exposició, es presentarà a Can Jonch  el documental "Om Mohammad" i hi haurà una xerrada amb l'autor. L'activitat es fa coincidint amb el Dia Internacional de la Dona per la Pau i el Desarmament.

El documental segueix al llarg de tot un dia la Sabah, una dona de Gaza, vídua, mare de cinc fills i compromesa amb projectes socials. A través de les seves reflexions, tasques diàries i costums, es fa un retrat de la vida quotidiana, els problemes i els anhels que comparteixen moltes dones de la Franja de Gaza.

Aquesta és una de les activitats que continua el programa d'actes de Granollers, Vila Oberta a la Pau 2011, iniciat a l'abril i que aquest mes de maig concentra el gruix d'activitats commemoratives del bombardeig que la ciutat va patir l'any 1938.

Dimecres 11 de maig (19.30 h), Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau acollirà la inauguració de l'exposició "Andreu Dameson i Aspa. Dibuixant, pintor i periodista. La Garriga, 1897 - Buenos Aires, 1968". Dameson va destacar pel seu caràcter polifacètic, que va fer que es dediqués al dibuix, la pintura, l'escriptura i també al periodisme. Va haver d'abandonar la Garriga l'any 1939 per exiliar-se a França i després va emigrar a l'Argentina, a Buenos Aires. Tot i la distància, va mantenir un fort lligam amb Catalunya i el Vallès Oriental.  L'exposició podrà visitar-se fins al 23 de juny.

Dimecres 18 de maig (19.30 h), es presentarà el llibre "Camp definitiu. Diari d'un exiliat al Barcarès", amb la presència de Jordi Rubió i Carné, fill de l'autor; Antoni Segura i Mas, autor del pròleg i director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona; i Elisenda Barbé i Pou, curadora de l'edició. L'acte tindrà lloc a Can Jonch.

Diumenge 22 de maig (de 12 a 14 h) es farà l'itinerari guiat "Granollers, ciutat bombardejada",  amb inici al Museu de Granollers, visita al refugi de la pl. Maluquer i Salvador i finalització a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Les inscripcions poden fer-se al Museu de Granollers (tel. 93 842 68 40).

Dissabte 28 de maig tindrà lloc al passeig Fluvial la Cursa dels 10 km de Granollers, organitzada pels Xics de Granollers i el Club Triatló de Granollers. A les 16.30 h es faran les curses infantils i ales 18 h, la cursa d’adults.

Diumenge 29 de maig (11 h) es farà la caminada popular fins al bosc de la Pau, situat a l'avinguda de Sant Julià, entre el pont de la ronda Sud i el bosc de la Mitja. El punt de trobada serà Can Jonch.

Dilluns 30 de maig (19 h)  es presentarà a la plaça de Maluquer i Salvador la col·lecció de relats històrics "Camins Creuats", de Marcòlic ('Editorial Alpina).

Dimarts 31 de maig, el cementiri acollirà, quan passin cinc minuts de les 9 del matí,  l'acte memorial del bombardeig, l'any que se'n commemora el 73 aniversari.

El mateix dia es farà l'activitat amb les escoles "Compartim valors" (9.30 h). I a partir de les 11, en l'acte "Flors per la Pau", es podran dipositar flors en record del bombardeig en els plafons que hi haurà  a les places de la Porxada i Maluquer i Salvador.

Portes obertes al refugi

Com ja és habitual, el programa de Granollers Vila Oberta a la Pau organitza portes obertes al refugi de la plaça de Maluquer i Salvador, amb visites guiades cada mitja hora per a grups de fins a 30 persones. Seran el dissabte 28 de maig (de 18 a 20 h), el diumenge 29 (de 12 a 14 h), dilluns 30 (de 18 a 20 h) i dimarts 31 de maig (de 17 a 20 h).