S'organitza, per primera vegada, la programació "El món laboral i les dones"

Del 8 al 19 de maig, a càrrec del Centre d'Informació i Recursos per a Dones

07 de Maig 2012
+

L'1 de maig es commemora el Dia Internacional del Treball, una data que convida a reflexionar sobre els drets dels treballadors i les treballadores. En el context de crisi econòmica actual i amb els nous canvis de model de societat, l'Ajuntament de Granollers, a través del Centre d'Informació i Recursos per a Dones, organitza per primera vegada un programa d’activitats en relació al món laboral i les dones.
Els avenços i els canvis actuals fan que les dones adoptin altres vies i noves oportunitats a la recerca d'una feina remunerada. La dona s’ha encarregat, tradicionalment, de les tasques de la llar com la gestió de l'economia domèstica i de la cura d'infants i gent gran. Aquest treball de l'àmbit privat, sense  remuneració econòmica ni reconeixement propi, ha suposat en canvi una contribució inequívoca al benestar de la família.
La darrera enquesta d'usos del temps 2009-2012 mostra que les dones dediquen cada dia 2.15 h més que els homes a les tasques de la llar. No obstant, en 7 anys els homes han retallat aquesta diferència en 41 minuts. Segons l’Idescat, el darrer trimestre de 2011, la taxa d'atur femení a Catalunya era del 20,27 % i la masculina del 20,70 %. Moltes dones han repensat el seu futur laboral i han abocat la seva experiència personal dins i fora de casa a endegar noves estratègies i a emprendre nous projectes en l'àmbit del treball remunerat. Una recent investigació de la Business School de l'UOC titulada "Emprendre en temps de crisi", sobre les empreses generades a Espanya en els últims anys, conclou que una de cada tres noves empreses espanyoles han estat posades en marxa per una dona. Aquesta enquesta, feta a 300 empreses creades entre 2008 i 2011, també diu que les dones superen als homes en innovació del producte, en noves pràctiques d'organització en el treball i en nivells formatius.

Activitats

8 de maig a les 18.30 hores. Sala d'actes de la biblioteca Roca Umbert
Taula rodona intergeneracional “Per què han lluitat les nostres àvies i quins són els reptes de la dona actual”, moderada per la psicoterapeuta Begoña Serra.
Inauguració de l’exposició de fotografies sobre “El treball de les dones a Granollers al segle XX” amb la col·laboració de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats, el grup de dones de Centres Cívics, la biblioteca Roca Umbert i l'Arxiu Municipal. Fins al 19 de maig.

10 de maig a les 19.30 hores. Llibreria La Gralla
Tertúlia i presentació, a càrrec de l’autora, del llibre “El libro rojo de las mujeres emprendedoras”, de Guernica Facundo Vericat

14 de maig a les 18.30 hores. Centre Cívic Nord
Xerrada “La nova reforma laboral en clau de gènere”, a càrrec de Míriam Sampere Llinàs, Secretària de Polítiques d'Igualtat de CCOO Vallès Oriental-Maresme i membre de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats de Granollers.
Organitza: Xarxa de Centres Cívics