Per cinquè any consecutiu els alumnes de batxillerat recorden el bombardeig de 1938

Un documental, una xerrada sobre periodisme de pau i una actuació d’alumnes de l’IES Celestí Bellera han configurat la jornada

18 d'Abril 2012
+

Recordar els fets tràgics que, ara fa 74 anys, van sacsejar la nostra ciutat i prendre consciència que tots nosaltres tenim un paper a fer en la construcció d’un món més just. Aquests han estat dos dels eixos sobre els que ha girat l’acte al Teatre Auditori de Granollers. Tots els alumnes de Segon de Batxillerat dels set centres de secundària la ciutat –uns 420 joves acompanyats de professores i professors- han participat de l’acte i han seguit amb atenció les paraules dels ponents i l’actuació dels companys de primer de Batxillerat artístic de l’IES Celestí Bellera.

Saber què va passar el 31 de maig de 1938

El bombardeig que va canviar la vida de la ciutat ha estat el fil conductor, un any més, d'un acte que esdevé un compromís amb la pau. L’historiador Joan Garriga ha iniciat els parlaments recordant aquell matí del dimarts 31 de maig de 1938 que Granollers es va tenyir de sang. Ha parlat també del tràgic balanç de la Guerra Civil a la nostra comarca: més de 1.600 persones van perdre la vida durant el conflicte, de l’un i de l’altre bàndol. Finalment, després de destacar que, malgrat el dolor, la ciutat ha superat l’oblit conreant la pau, ha volgut recordar que “l’acte d’avui és per la ciutat de Granollers, però també per totes les ciutats del món que avui, ara, encara viuen sota l’amenaça de les armes”.

Periodisme de pau

Tot seguit, la periodista Rita Marzoa, actual directora i conductora del programa “Solidaris” de Catalunya Ràdio, ha parlat sobre periodisme de pau. Marzoa s’ha referit a la seva professió, la de periodista, i ha recordat que “la guerra no és res més que el fracàs de la paraula, que és l’eina de la meva professió”. Ha convidat els nois i les noies a aturar-se a pensar quins valors hi ha darrere de cada titular que llegim en els mitjans de comunicació, a ser crítics i a preguntar-nos quina societat estem construint i si és la que realment volem. Valent-se de declaracions de diversos periodistes compromesos amb la professió, Marzoa ha convidat a tothom a buscar i reconèixer periodistes dels quals et pots refiar, que són honrats i que expliquen coses, no fan informació banal. Que n’hi ha, ha afirmat. Abans de donar pas a les preguntes i comentaris dels alumnes, Rita Marzoa ha llançat un missatge molt clar a l’auditori: “cadascú de nosaltres, des de la seva professió, des de la societat civil, està posant un gra de sorra per construir un món més just”.

Per la seva banda, l’alcalde Josep Mayoral ha convidat els joves a no oblidar els fets que van passar a Granollers i que avui hem recordat. Perquè d’allò no fa tant, ha dit. Només 74 anys. Els nostres avis i besavis ho van viure. Els ha demanat que, quan passegin pels carrers de la ciutat, quan vegin els símbols que hi ha al paviment, recordin la ciutat destruïda i el patiment de les persones que van viure el bombardeig en primera persona. I, sobretot, els ha demanat que no oblidin que ara mateix en alguna ciutat del món hi ha persones amagades en un refugi, hi ha gent que pateix les conseqüències d’un conflicte armat. Novament ha reivindicat el paper de la ciutadania compromesa, el paper de les ciutats que han patit un bombardeig durant la seva història com a capdavanteres en la lluita per un món millor.

L'acte ha finalitzat amb una peça de creació col·lectiva dels alumnes de primer de Batxillerat artístic de l’Institut Celestí Bellera. Aquesta activitat s'inclou en el actes de commemoració del 74è aniversari del bombardeig de Granollers, dins la campanya "Granollers, vila oberta a la pau 2012", que tindrà lloc durant el mes de maig.