L'Ajuntament de Granollers rep en donació el fons documental llegat de Jordi Benito Verdaguer

Es tracta d'aproximadament mig miler de documents, obres, imatges i elements de Jordi Benito que passen al Museu de Granollers perquè conjuntament amb el MACBA es pugui difondre el fons documental de l'artista granollerí.

26 d'Abril 2012
+

Jordi Benito Verdaguer (Granollers, 1951- Barcelona 2008) ha estat un dels artistes pioners de l'art conceptual català i avui un dels artistes granollerins més reconeguts en l'àmbit internacional. Desprès de la seva mort, el novembre de 2008, els fons documental que va deixar l'artista va passar a mans de la família, la qual es va posar en contacte amb el Museu de Granollers i amb el MACBA per valorar l'interès i la voluntat d'estudi i posterior difusió. Ambdues institucions van destinar tècnics qualificats per tal de fer un primer inventari del fons i valorar les necessitats documentals per a una correcta documentació i conservació. Des del primer moment la família, i en concret les tres germanes de l'artista – Assumpta Benito Verdaguer, Montserrat Cirach Verdaguer i Joaquima Benito Colomer - van manifestar la seva voluntat de fer donació d'aquests fons documental a una o altra institució, però amb l'interès que ambdues institucions museístiques treballin plegades en la documentació, restauració i posterior difusió del fons.

El fons documental

El fons documental de Jordi Benito que ingressarà al Museu de Granollers és molt divers. Està format per diferents dossiers i carpetes, imatges, cartells, plànols i documents personals de l'artista que caldrà analitzar i valorar un a un. Una tasca que el Museu de Granollers pretén emprendre, conjuntament amb el MACBA, al llarg d'un any per elaborar un llistat definitiu dels elements que conté.

El Fons Jordi Benito, constituït per material molt divers està organitzat d’una banda per 217 carpetes que fan referència als seus projectes artístics i dins de les quals i podem trobar documents molt diferents des d'un document fotogràfic, un esbós, un escrit, a un retall de premsa. D’altra un arxiu fotogràfic (diapositives i negatius), 40 entrades de material audiovisual (pel·lícules, cassets, DVD, CD), 54 documents gràfic (cartells i invitacions), biblioteca (114 llibres)  i 50 catàlegs personals, llibres i revistes on es cita Jordi Benito.  A més a més hi ha 25 entrades d’obres: un conjunt de gravats, obra seriada, fotografia paper d’època, obra reproduïda d’exposició, dibuixos, cartells signats etc. Per finalitzar també s’inclou en Fons Jordi Benito el seu treball d’interiorisme: un conjunt de 63 carpetes, dins de les quals de nou ens trobem amb una diversitat de documents (fotocòpies de plànols, fulls de notes, esbossos, pressupostos...)

Desprès dels primers informes i avaluacions del fons es fa evident que moltes de les imatges i documents de l'arxiu Benito esdevenen un testimoni, en alguns casos únic, de moltes accions conceptuals i artístiques fetes a Catalunya durant dècades. Dins d'aquest fons es troben també molts testimonis i accions artístiques lligades a la ciutat de Granollers i que serviran per complementar l'obra que avui conserva el Museu de Granollers d'aquest artista, així com comprendre millor la seva figura i activitat artística. El fons Benito ve a complementar també altres fons d'artistes que avui està recopilant el Centre de Documentació del MACBA com per exemple el Grup de Treball, del qual Benito formava part.

Aquest fons documental complementa també la recent donació feta per la família de Jordi Benito, també al Museu de Granollers de tres obres de l'artista de l'any 2008: tres instal·lacions amb neons vermells i blaus que expressen formules matemàtiques i són significatives de la seva darrera etapa.


Jordi Benito ( Granollers, 1951- Barcelona, 2008)

L'artista Jordi Benito, nascut a Granollers, ha estat considerat un dels més grans representats de l'art corporal a Catalunya i a l'Estat Espanyol. Alhora ha destacat, al llarg de la seva trajectòria artística, amb expressions plàstiques tant en el camp de la pintura com en la instal·lació i el disseny.

Jordi Benito ha estat sempre molt lligat a la seva ciutat natal, Granollers, on va iniciar els seus treballs artístics i va esdevenir un artista clau en el desenvolupament de les primeres manifestacions conceptuals a Catalunya que van tenir lloc a la ciutat. Alhora, al llarg de la seva carrera ha trobat en l'Ajuntament de Granollers el recolzament i al Museu de Granollers ha presentat diverses accions, instal·lacions i exposicions en diferents moments de la seva trajectòria.

El Museu de Granollers, amb 13 obres, i en menor mesura la col·lecció Rafael Tous de Barcelona són les institucions que major obra de l'artista conserven avui, i esdevenen referents en el testimoni artístic de Benito. El MACBA conserva l'obra Piano Track (Campus Universitari de Bellaterra) procedent del Fons d'Art de la Generalitat de Catalunya.

El gener de 2009, un mes després de la seva mort, el Museu de Granollers amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya va posar en funcionament el web www.jordibenito.cat, un projecte documental en procés que recull la trajectòria, la catalogació de la seva obra: bibliografia, catàlegs, reportatges i notícies sobre l'artista. El web ha esdevingut enllaç i testimoni de moltes propostes de reconeixement i testimoniatge a l'artista que s'han anat esdevenint des de la seva mort, la majoria a instància d'amics i companys de Jordi Benito.