La planta baixa de Can Relats acollirà serveis socioeducatius de l'Espai Cangur

Avui s'ha presentat el projecte del que serà aquest nou equipament, fruit del concurs públic convocat per l'Ajuntament

24 de Maig 2018
+
L’equip format pels arquitectes Maira González, Francesc Vargas i Ana Aguado ha estat el guanyador del concurs públic i obert convocat per l'Ajuntament de Granollers per a la redacció del projecte bàsic, executiu i la direcció d'obra de la construcció d'un nou equipament de serveis socials a Can Relats, al carrer del Bisbe Grivé, 47. Al concurs s'hi van presentar cinc equips tècnics. 
 
El concurs plantejava la construcció d’un equipament social conservant i integrant al projecte la façana principal de l’edifici original de Can Relats, que està catalogada. També demanava als equips concursants la formulació d’una proposta de relació de l’equipament amb els espais lliures i els edificis veïns. Aquest projecte preveu l’execució en dues fases: una primera, la construcció d'una planta baixa i l’adequació de la façana i dels espais exteriors; i una segona completant l’edifici, amb una planta primera.
 
Els guanyadors projecten un edifici compacte de fusta, darrera de la façana existent protegida, amb un espai davanter d'ús públic, de manera que la façana principal conservada reforça la seva presència i, a la vegada, serà l'accés principal de l'edifici. A més, hi haurà un pati al darrera de l’edifici. 
 
La consolidació de la façana original requereix de la construcció d’un estabilitzador que, a més, tindrà les funcions de reforç estructural, recorregut accessible i element d’unió-separació entre la nova construcció i la preexistent.
 
El projecte aposta per la recuperació, la reinterpretació i el respecte dels elements constructius propis de l'edificació en ciutats jardí del segle XIX i el respecte pels elements originals de Can Relats: la façana principal i les magnòlies del jardí d’accés. Alhora s'emfatitzen les mesures d’estalvi energètic i d'arquitectura passiva (ventilació creuada, increment de l'aïllament, finestres que aprofiten la llum naturals, etc.).
 
L'Ajuntament preveu adjudicar aquest mateix any la construcció de la planta baixa, amb una superfície construïda de 139,20 m2, que tindrà dues sales polivalents (que es poden convertir en una amb envans mòbils), un despatx, lavabos i magatzem. La segona fase del projecte tindrà una sala d’espera, un despatx, dues sales d’entrevistes, una sala de seguiment, lavabos i magatzem.
 
L'equip d'arquitectes guanyador del concurs està redactant el projecte executiu, que serà el punt de partida per fer l'adjudicació i l'execució de les obres.
 
En l'edifici de Can Relats es reubicaran serveis socials situats actualment a l'Espai Cangur, al carrer de Roger de Flor. Inicialment es pensa a traslladar l'Espai Familiar Petits i Grans, destinat a infants de 0 a 4 anys i les seves famílies on es fan activitats lúdiques, educatives i d'altres aprenentatges d'atenció específica als nadons; i també el Centre Obert Sud, on es potencia l'adquisició d'aprenentatges bàsics i d'oci educatiu, d'hàbits i normativa social.