L’Ajuntament de Granollers planteja l’estratègia per accedir als fons Next Generation

Un mapa de projectes per transformar la ciutat, impulsar la transició ecològica, la cohesió social i la transformació digital

21 de Juliol 2021
+
Presentació del mapa de projectes susceptibles de finançar-se amb els fons europeus de recuperació

L’Ajuntament de Granollers ha fet un treball d’identificació de projectes estratègics de ciutat susceptibles de finançar-se amb els fons europeus de recuperació, els coneguts com a fons Next Generation. Aquesta identificació s’ha fet d’acord amb els eixos de l’Agenda Urbana, una eina que proporciona el marc metodològic que permet abordar els ODS des de l’àmbit d’actuació del municipi i planificar els objectius clau per al desenvolupament urbà sostenible.

En el decurs dels darrers mesos, s’ha treballat de manera transversal amb els diversos serveis de l’Ajuntament per tal de definir projectes que contribueixin a recuperar l’economia i transformar la ciutat. Unes actuacions que prenen com a punt de partida les que ja es troben en estadis de desenvolupament prou avançats per poder-se presentar com a candidates a rebre finançament, ja que es demana un cert nivell de maduresa perquè es puguin executar dins del període establert.

Es tracta de projectes que s’alineen amb les prioritats dels Fons Europeus Next Generation i amb les polítiques palanca definides en el Pla de Recuperació i Resiliència del Govern d’Espanya, i que avancen cap a una ciutat inclusiva i més cohesionada, solidària i compromesa amb la sostenibilitat social, ambiental i econòmica. Tots aquests objectius han de contribuir a la solució de problemes globals, com són l’emergència climàtica i les desigualtats.

 

El resultat d’aquesta feina és una primera priorització d’iniciatives que configuren el mapa de ciutat dels projectes Next Generation. Un recull que, necessàriament, és obert i dinàmic per tal de poder-se adaptar a les línies de finançament a mesura que es vagin concretant, així com per poder-lo complementar amb les noves iniciatives que sorgeixin a partir de la concreció de projectes fruit del treball amb la resta d’agents, públics i privats, de la ciutat i també del procés d’elaboració del 3r Pla Estratègic.

El mapa de ciutat de projectes NG

El mapa de projectes és un full de ruta que marca el camí de la transformació cap a una ciutat més saludable i sostenible, cohesionada i que utilitza les noves tecnologies per facilitar la vida dels ciutadans i les ciutadanes de Granollers. Des de l’Ajuntament es treballarà per fer realitat aquests projectes i se cercaran les aliances i el finançament necessari per tirar-los endavant.

Alguns ja s’han treballat conjuntament amb altres organismes; en les properes setmanes es continuaran els contacte amb institucions, empreses i entitats perquè s’hi puguin sumar i fer-hi aportacions per ampliar i millorar els projectes plantejats.

A més, des de Granollers hi ha la previsió d’afegir-se a iniciatives d’altres institucions que representin noves oportunitats per a la ciutat.

 

Els projectes s’emmarquen en tres eixos estratègics: Transició ecològica, Cohesió social i Transformació digital.

Transició ecològica

L’eix de Transició ecològica conté projectes de regeneració urbana i rehabilitació energètica d’edificis, desenvolupament i millora d’infraestructures verdes i blaves, economia circular, generació sostenible d’energia i mobilitat sostenible.

 

En aquest àmbit s’inclou el Pla de regeneració integral del barri de Primer de Maig, en el qual ja s’ha començat a treballar. Inclou la millora tant de l'entorn com dels edificis, amb la rehabilitació energètica dels habitatges i la millora de l'accessibilitat. Així mateix, també preveu programes d'intervenció social i comunitària. Precisament, per avançar en la diagnosi del parc d’habitatges, el passat 16 de juny, l’Ajuntament va signar un conveni de col·laboració amb el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona; el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya; i el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya. L'acord, pioner al país, preveu el suport dels col·legis professionals per evaluar l’estat dels edificis i per a activitats relacionades amb la informació i conscienciació dels processos de regeneració urbana, eficiència energètica i salubritat dels edificis.

També, la rehabilitació integral de diversos equipaments públics per millorar-ne l’eficiència energètica i reduir la contaminació. En aquest cas es tracta de fer la rehabilitació integral d’equipaments seleccionats tenint en compte l’antiguitat, per transformar-los en edificis sostenibles, intel·ligents i eficients que compleixin els criteris d'accessibilitat. És previst que aquest mateix mes de juliol es presenti a la convocatòria oberta del Programa de Rehabilitació Energètica d’Edificis la rehabilitació energètica del l’Escola Municipal del Treball i del Centre Vallès.

Cohesió social

Els projectes de l’eix de Cohesió social es concreten en l’aplicació de tecnologia i digitalització de serveis socials per avançar cap a nous models que millorin la qualitat de vida de diferents segments de població, així com la introducció de la tecnologia en nous equipaments per atendre les persones amb factors de vulnerabilitat. Per això s’estan duent a terme tasques d’identificació de necessitats, amb l’objectiu de definir projectes en equipaments de la xarxa de serveis socioeducatius o el Centre d’Autonomia Personal SIRIUS.

 

També s’hi inclou el foment i l’impuls d’una oferta formativa orientada a finalitats professionals i de mercat laboral, per tal de contribuir a l’ocupació juvenil. Granollers fa temps que treballa per millorar la Formació Professional i compta des de fa deu anys amb el Consell de la Formació Professional i l’Ocupació. Amb aquest projecte es pretén anticipar-se i fer front als principals reptes que generen una necessitat creixent de suport al sector de les especialitats sociosanitàries i industrials.

Transformació digital

Finalment, l’eix de Transformació digital s’articula entorn de l’impuls d’un observatori de ciutat i centre d’anàlisi de dades que ha de permetre millorar en la gestió de les polítiques i actuacions municipals. Així com en la modernització i transformació digital de l’Ajuntament de Granollers, per aconseguir una prestació més eficient dels serveis públics i incrementar així el seu potencial tractor sobre la transformació del teixit productiu.

Altres projectes identificats del territori

Els projectes impulsats per l’Ajuntament es complementen amb les propostes que incideixen en el territori, presentades per altres entitats. Aquí s’hi inclou Viu el Besòs, impulsat des del Consorci Besòs Tordera, que preveu continuar promovent la gestió i recuperació ambiental de la conca del Besòs, amb la millora de la qualitat de l’aigua, la recuperació de la biodiversitat, i el foment d’espais per a la salut i la mobilitat sostenible.

També la iniciativa Bioenergia circular Vallès Oriental, impulsada pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, sobre el tractament mecànic biològic de la fracció orgànica del residu municipal i la producció de biometà.

El Consell Comarcal també ha mostrat la voluntat de desenvolupar projectes basats en les noves tecnologies per millorar l’atenció a la ciutadania, com són la gestió proactiva del SAD a partir de l’ús de big data i l’expedient intel·ligent per a una administració del segle XXI.

 

A totes aquestes propostes caldrà sumar les noves iniciatives a mesura que es concretin, com per exemple les vinculades al PDU del Circuit de Catalunya.

Pla de recuperació per Europa: el Fons Next Generation

El 21 de juliol de 2020, el Consell Europeu aprovava un instrument d’estímul econòmic, els fons Next Generation EU (NGEU), amb l’objectiu de respondre de manera conjunta i coordinada a la crisi social i econòmica, per reparar els efectes de la pandèmia de la COVID-19. Està dotat amb 750.000 milions d’euros, que es destinaran als estats membres durant el període 2021-2026 perquè l’Europa postpandèmia sigui més ecològica, més digital, i més resilient als canvis i reptes del futur.

El Mecanisme de Recuperació i Transformació s’aplica en cada estat a través d’un pla nacional basat en les característiques i necessitats de cada país. El govern espanyol ha elaborat el Pla de Recuperació, Transformació iResiliència, que preveu la mobilització de 140.000 milions d’euros d’inversió pública fins al 2026.

El Pla s'estructura al voltant de quatre eixos transversals que han de vertebrar la transformació del conjunt de l'economia i que estan plenament alineats amb les agendes estratègiques de la UE, l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides: la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial.

Es concreten en deu polítiques palanca i en trenta components que articulen el programa de reformes i inversions que ha de guiar el procés de recuperació, i inspirar les reformes estructurals i les inversions que es posin en marxa en els pobles i ciutats dels diferents territoris.