Inaugurada l'exposició "Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica" al Born Centre Cultural

Els alcaldes de Barcelona, Xavier Trias, i de Granollers, Josep Mayoral, han inaugurat aquesta mostra que es veurà al museu granollerí a partir de l'11 de febrer

30 de Gener 2015
+
L'alcalde Mayoral, l'ambaixador japonès i l'alcalde Trias en un moment de la visita inaugural.
"Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica" és el títol de l'exposició produïda pels museus de la pau d'Hiroshima i Nagasaki, i l'Ajuntament de Granollers -amb la col·laboració de Mayors for Peace-, que es pot veure al Born Centre Cultural de Barcelona fins al 8 de febrer i, just després, al Museu de Granollers, de l'11 de febrer al 8 de març.  
 
La mostra s'ha inaugurat a Barcelona amb la participació del director del Museu Memorial de la Pau d'Hiroshima, Kenji Shiga i la presència de l'alcalde, Xavier Trias; de l'ambaixador de Japó, Kazuhiko Koshikawa i de l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral.
 
La inauguració de l'exposició al Museu de Granollers serà el dia 11 de febrer a les 7 de la tarda i comptarà amb la participació de la Sra. Yoshiko Kajimoto, supervivent del bombardeig d'Hiroshima. I l'actuació del Cor Plèide dirigit per Júlia Sesé.
 
Els museus de la pau de les dues ciutats japoneses i l'Ajuntament de Granollers han produït aquesta mostra per explicar què va passar aquell agost de 1945 quan va explotar la bomba atòmica, recordar les conseqüències que aquest fet encara té sobre milers de persones i conscienciar el món sobre el perill que representen les armes nuclears i sobre la necessitat d’eliminar-les. 
 
L'exposició repassa els efectes en les persones, els edificis i el medi ambient, tan immediats com a llarg termini, així com els efectes secundaris causats per l'exposició a la radioactivitat i la seva persistència en les generacions posteriors. La mostra també fa èmfasi en com les dues ciutats s'han recuperat dels danys que els va causar l'explosió de la bomba atòmica i com la memòria dels que van perdre la vida i dels que encara pateixen les conseqüències roman entre la població actual.
 
A través d’una sèrie de panells, s'exposen fotografies, reproduccions de dibuixos fets pels hibakusha (persones que van sobreviure a la catàstrofe), gràfics, textos i documents audiovisuals. El Museu de Granollers exposarà també una selecció de materials d’ús quotidià que van ser recuperats després de l’explosió i que mostra els danys causats pels diferents efectes de la bomba atòmica. Igualment, es dedica un apartat a donar a conèixer com s'ha desenvolupat l'armament nuclear des de 1945 fins a l'actualitat, malgrat l'existència del Tractat de No Proliferació Nuclear, així com els assajos nuclears que s'han dut a terme. La part final se centra en la lluita per l'abolició de les armes nuclears. 
 
Gairebé 70 anys després del llançament de les dues bombes atòmiques, que van provocar la mort de 200.000 persones en les dues ciutats japoneses, el món encara no s’ha pogut alliberar de l’amenaça nuclear. Nou països tenen actualment 19.000 armes nuclears, de les quals unes 2.000 romanen en estat d’alerta instantània. La majoria de les armes nuclears actuals són desenes de vegades més potents que la bomba d’Hiroshima. 
 
La voluntat de les persones que van sobreviure a aquesta catàstrofe, els hibakusha, és que el món conegui la realitat que van viure per tal d’evitar que es pugui tornar a repetir un fet com aquest. Per això, des d’Hiroshima i Nagasaki, es treballa per difondre l’experiència i el missatge dels hibakusha i per incrementar la consciència de la població del món sobre la necessitat d’eliminar les armes nuclears. 
Un objectiu que també comparteixen les més de 6.000 ciutats d’arreu del món que són membres de “Mayors for Peace”, una xarxa internacional que treballa per la pau i el desarmament. A Catalunya hi ha més de 200 municipis adherits, entre els quals Barcelona i Granollers, que ostenta una de les vicepresidències de la Xarxa.